Horoz döğüşü

Horoz döğüşü

Hükümetin zirvelerinde olan biriyle yıllar önce Tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı’yı ziyarete gittiğimizde bize çok şeyler anlatmıştı.

Bu anlattıkları arasında “Bir gün bizim patron, yazarlarına yemek vermek istemiş ve filan lokantaya bizi davet etti.

Biraz gecikmeli olarak vardım. Komünistlikte en önde olan bir yazarla sağcılıkta en önde olan bir yazar (isimlerini ben biliyorum) her gün birbirlerine ağza alınmayacak hakaretler yapıyorlardı.

Bunlardan biri gelirse öbürü gelmez zannediyordum.

Gazetede ikisinin yazısı karşılıklı iki köşedeydi ve kapanınca kucak kucağa gelirlerdi.

Patron beni kapıda karşıladı ve yer gösterdi. Ben şöyle bir taradım lokantayı, baktım sağcıyla solcu tenha bir masada baş başa vermişler çok samimi bir sohbet yapıyorlar.

Patrona döndüm “Bunlar ne yapıyorlar?” dedim, “Yarınki yazılarının muhtevasını konuşuyorlar” dedi” diye bir olayı anlatmıştı.

Bu geçmişte olan bir olay deyip dudak bükmeyelim.

Daha çok yakın bir zamanda Ankara’dan gelip açık oturuma katılan iki yazarımız televizyonda birbirleri hakkında öyle sözler söylediler ki, bunlar bir daha bir araya gelemezler kanaati uyanırken onlardan biri “Bu benim kadim dostumdur. Aynı arabayla geldik, birazdan aynı arabayla Ankara’ya döneceğiz” deyiverdi.

Veya aynı gazetede birbirlerinin aleyhine yazı yazarak tiraj artışı sağlayıp akşam birlikte tirajı konuşan yazarlarımız eksik değil.

Veya televizyonda birbirlerinin fikirlerini tenkit ederek hatta aşağılayan söz ve mimiklerle para kazanan çok saygın yazar ve televizyon programcılarını gözünüzün önüne getirin ve siyasilerin “Horoz döğüşü”yle kıyaslayın.

Horoz döğüşü yaparak halkı kandıranlar bir gün gelir kendi kendine döğünür.

Bunların yaptığının Horoz döğüşü olduğunu, bunların yıldızlarının barışık olduğunu nereden anlayacağız?

İkisinin de yıldızının parlak olmasından, asıl gündeme getirilmesi gereken büyük suçların gizlenmesinde ve külahları değişmeden horoz döğüşü yaptıklarından anlarız.

Birbirlerini topa tutmak serbest, çıngar çıkarmak faul sayılmaz, hır gür yapmak caiz. Ama ikisinde de olan nasıra basmak yasak.

İki kediyi bir çuvala koysanız bunlardan daha iyi dövüşürler.

Bunlarınki döğüş değil döğmecilik yapmak.

Biri öbürüne altı tane hortum döğmesi yapıveriyor, öbürü de onun döğmesini parlatıveriyor.
“Horoz döğüşü” tartışmalarını okuduğunuz veya dinlediğiniz kadar kitap okusaydınız 606 sayfalık bir kitap okunmuş olurdu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi