R. Özdenören

R. Özdenören

Çarşaf (2)

Çarşaf (2)

Olayın bir de karşı taraftan görünüşü var, ona da bakmalı. Yani CHP açısından bakıldığında açık bir istismarın söz konusu olduğunu söyleyebiliyoruz. Çünkü 80 yıldır başörtüsü ve çarşaf karşıtlığı yapmış olan bir siyasal kuruluş, bir seçim arifesinde birdenbire kendini inkâr edercesine çark edebiliyorsa, burada onun iyi niyetle fikir değiştirmiş olabileceğini beklemek ve ummak safdillik olur. En azından, CHP kendini kanıtlayıncaya kadar, biz bu bakışımızı mahfuz tutmakta mazur ve makul sayılırız.

Fakat karşı tarafın, yani çarşaflı ve başörtülü kadınların yakalarına 6 oklu rozeti taktırırken nasıl bir haleti ruhiye içinde bulunduklarını ve yakalarına takılan rozet hakkında yeterli bir bilinç sahibi olup olmadıklarını da sorgulamak gerekiyor.

Bu sorun'u önemsiyorum. Çünkü olay hem CHP açısından, hem yurttaş açısından dönüm noktası oluşturacak bir değer taşıyor.

CHP dönüşmüş müdür? Sanmıyoruz. Ama bilmiyoruz da. Dolayısıyla ihtirazî kaydımızı muhafaza etmeyi sürdüreceğiz.

Peki, yurttaşın CHP'ye karşı hissiyatı ve sonuçta fikriyatı değişmiş midir?

CHP üyesi olan çarşaflı başörtülü kadınlar neyi amaçlamak istiyor?

Acaba CHP'ye üye olmak suretiyle onun amaçlarıyla özdeşleşmek mi istiyorlar? Eğer böyle bir düşünceyle o partiye üye olmuşlarsa, kendilerine örtünmeyi bir hayat tarzı olarak benimseten görüşle ters düşmeden umdukları sonuca ulaşmayı nasıl mümkün görüyorlar? Buradaki antinominin üstesinden gelebileceklerini hangi gerekçeye dayanarak mümkün görebiliyorlar?

Yok, eğer önlerine koydukları almaşık bu değil de, o partiye üye olmak suretiyle partiyi kendi hayat tarzlarına göre dönüştürme niyetiyle (ya da özlemiyle) üye kayıtlarını yaptırmışlarsa, tahayyül ettikleri sonucu elde etme hususunda nasıl bir umut besliyorlar? Çünkü bu almaşık, bizim gibi olaya dışardan bakanlarca umutsuz bir beklenti olarak görünüyor.

Bir de tabiî bu almaşıkların dışında olaya tencere yuvarlandı kapağını buldu fehvasından bakmayı deneyenler çıkabilir. Fakat biz bu ihtimale, her toplumsal olayın altında biz onu fark edemesek ve çözümlemede başarısız kalsak da belli bir illetin (illiyetin) var bulunduğu hipotezine dayanarak almaşıklarımız arasında yer vermiyoruz. Tarihsel ve toplumsal nedenlerin biz onu bilmesek de derin anlamı bulunduğu hususundaki varsayımımız, bizi olayın kendiliğinden (spontane) geliştiği gibi bir düşünceye sevk etmekten men ediyor.

Öyleyse anlamak için bekleyeceğiz:

1. CHP mi değişti? Değiştiyse bunu başörtüsü konusundaki tutumunu gerçekten değiştirdiğini sahada da kanıtlayabilecek mi?

2. Yoksa başörtülü ve çarşaflı bazı kadınlar mı CHP'ye karşı görüşlerini değiştirdi? Değiştirilmiş olduğunu farz ettiğimiz bu görüş CHP'yi değiştirme istikametinde mi seyretmektedir; yoksa kendileri CHP'nin içinde kaybolmayı mı hedeflemektedirler?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
R. Özdenören Arşivi