Bir zamanlar maziye bak

Bir zamanlar maziye bak

Bazen mazi bir film şeridi gibi geçiyor gözlerimin önünden.. Neler hatırlıyorum neler!.. Vefa.. Karagümrük.. Beykoz, Feriköy, Beylerbeyi.. Yeşildirek.. Süleymaniye.. Hasköy.. Beyoğluspor.. Galata..
Bunlar bir zamanlar aziz İstanbulumuzun dişli futbol takımlarındandı.. Vefalı Zeki.. Beylerbeyli kaleci Üner, Beykozlu Şirzat, Galatalı Sabahattin... Karagümrüklü çolak Yılmaz.. Beyoğlusporlu Panayot.. Kazancı.. Arap Güngör.. Kaleci Aleko..
O zamanki Beyoğluspor, ikinci ligdeki pek çok takımın tozunu atıyordu..
Vefalı kaleci Hakkı’nın rakiplerinin ayaklarına fedakarca atlayışı geliyor yine gözümün önüne!.
Güray.. Bekir.. Abdülmetin.. Fikri.. Hacı.. Bu isimler Vefa takımının as futbolcularındandı..
Penaltıcı Bekir!.. Öyle sert penaltı atardı ki, kalecinin hiçbir şansı olmazdı..
Ve daha neler!..
60’lı yıllar.. 13-15 yaşlarında olduğumuz zaman diliminden bahsediyorum.. Sanki hep çocuk kalacağız, hiç yaşlanmayacağız gibi gelirdi bize!.. Şimdiki şanslı çocuklar gibi cep telefonlarımız da yoktu.. Pantolonun cebinde pek harçlık da bulunmazdı.. Ayağımızda "raf" marka lastik ayakkabımızın olması yeterliydi.. Ancak arkadaşlarımızla aramızda sevgi vardı, paylaşma vardı.. Parası olan, parası olmayanı idare ederdi..
Hafta sonları Vefa stadına gitmek en büyük zevkimizdi.. Fakat maça girecek paramız yoktu.. Stadın Karagümrük’e bakan tarafından yaklaşık 5-6 metrelik bir duvardan "Allahhh" haykırışıyla aşağıya atlardık!.. Görevliler görürdü, ama onlar da idare yoluna giderlerdi ve ses çıkartmazlardı..
Bazen amatör maçlara denk gelirdik.. Sabahtan akşama kadar, neredeyse 4-5 maç izlerdik.. Tabii işin daha da büyük zevkini ikinci lig maçları verirdi.. Bursaspor o yıllar ikinci ligdeydi ve yanılmıyorsam 1966-67 yıllarında birinci lige terfi etmişti.. Ama 1964-65 sezonunda şampiyonluğu Vefa’ya kaptırmıştı, hem de küçük bir averajla!.. O tarihteki Vefa-Bursaspor maçını unutamam!..
Yine; Beylerbeyi-Bursaspor, Vefa- Beyoğluspor müsabakaları da unutulmazlar arasındaydı..
Hele de Karagümrük-Vefa maçı.. Muhitimizin iki güzide takımının mücadelesi..
Vefa Stadı tıklım tıklım olurdu.. Karagümrük’ün seyircileri daha bıçkındı.. Hâlâ daha öyleler ya!.. Doksan dakika bağırıp çağırırlardı; “KARAAA-GÜMRÜKKK” diye!.. Vefa da postu kolay deldirmezdi... Çok kaliteli futbolcuları vardı.. Sahada olan sahada kalırdı.. Futbolcular maç sonu birbirleriyle sarmaş dolaş olurlardı.. İki takımın yöneticileri de aynı şekildeydi.. Zaten çoğu arkadaştı ve birbirlerini tanırlardı.. Netice-i kelam iki takım maç yapardı, kazanan "dostluk" olurdu.. Ne garip ki, bu güzide takımlarımızdan 1908 doğumlu tarihi Vefa’nın yerinde şimdi yeller esiyor!.. Vefa şu anda İstanbul amatör liginde!..
1974 yılında 1. Lig’den düşen Vefa, maalesef bir daha 1. Lig’e dönemedi..
1987 yılında 2. Lig’den de 3’e düştü.. 2000 yılında ise amatör lige düştü ve gidiş o gidiş!.. O tarihten beri de amatör kümede mücadelesini sürdürüyor..
Halbuki ne futbolcular geldi geçti Vefa’dan!..
Garbis İstanbulluoğlu, İsfendiyar Açıksöz, Özcan Arkoç, Hilmi Kiremitçi, Suat Mamat, Ayhan Bermek, Baskın Soysal, İsmet Yamanoğlu, Ömer Güvenç, Abdullah Avcı, Raşit Karasu, Şevki Şenlen, Saffet Sancaklı, Metin Aydemir ve daha niceleri..
Ya Karagümrük?.. Onun da kaderi Vefa’dan farksız!.. O da şimdilerde amatör ligde mücadele ediyor.. Yılların Karagümrük’ünü de hasretle anıyoruz!.. Ne de olsa semtimizin takımı..
Zaman zaman geçmişi hatırlıyoruz, sevgili okuyucularım!..
Hem de iç çekerek!..
Geçmişi unutamayız..
Unutursak, gelecekten tat alamayız..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi