Adana’nın yolları taştan!..

Adana’nın yolları taştan!..

3-24 Mayıs günlerinde Adana’da bayram vardı.. ülkemizin ekonomik anlamda dünya ile yarışabilmesi için projeksiyonlar yapan MüSİAD, yurt sathındaki şubeleriyle birlikte Adana’ya adeta çıkartma yaptı..
Genel Merkez ve 28 şube başkanını buluşturan Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de katıldı..
Adana’daki bu buluşma MüSİAD’ın yeni Genel Başkanı ömer Cihad Vardan ve yönetiminin ilk GİK’iydi.. ömer Cihad Vardan yeni Genel Başkan ama bu işlerde oldukça tecrübeli.. Zira ömer Bolat zamanında yönetimin en tepe elemanlarındandı ve teşkilatlanmadan sorumluydu.. İlk genel idare kurulunu gayet başarılı bir şekilde idare etti ömer Cihad..
Darısı bir sonraki GİK’e.. Yani; gakkoşlar diyarı Elazığ’a..
Adana-Hilton 0tel’inde yapılan toplantıda ekonomi ve siyasetteki son gelişmeler de masaya yatırıldı.. Bakan Güler’e enerji sektöründeki bölgesel sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin bir de rapor sunuldu.. Rapora ana başlıklarıyla bakacak olursak şöyle bir tablo görebiliriz.. Tablodaki önerileri aslında bu işin “yol haritası” olarak da alabiliriz..
“Alternatif kaynaklardan yararlanılmalı.. çalışmalar hızlandırılmalı.. Doğalgazda tedarik kaynakları çeşitlendirilmeli.. Kömür ve hidrolik kaynaklarımızdan enerji üretimi artırılmalı.. Enerji verimliliği yaygınlaştırılmalı.. Enerjide özelleştirme süreci bir an önce tamamlanmalı.. özelleştirmeyi hızlandıracak teknik bağlantıda vakit kaybedilmemeli.. Envanter çalışması mutlaka yapılmalı.. Madencilik yatırımlarında da özel sektör teşvik edilmeli.. Enerji Koridoru olabilirsek, AB müzakerelerinde elimiz güçlenir..”
Bakan Güler kibar bir insan.. Her konuşulanı dikkatlice dinledi ve yanındaki bürokratlarına not aldırarak konularla ilgileneceğinin mesajını verdi..
Evet değerli dostlarım, yazımın başında MüSİAD için “Adana’ya adeta çıkartma yaptı” dedim.. Ama GİK’i organize eden Adana MüSİAD Şubesini de unutmamak gerekir.. Başkan Bilal Nadir Gök ve ekibi, İstanbul’dan ve Türkiye’mizin pekçok yerinden koşup gelen MüSİAD’lı dostları iyi ağırladılar.. Basın mensuplarıyla ilgilenen yönetim kurulu üyesi Suat Yahşi ve Ahmet Niyazi Sertkalaycı kardeşlerime “duble” teşekkür etmek istiyorum.. özellikle Niyazi Sertkalaycı kardeşim, Adana’yı adeta sokak, mahalle, demeden karış karış gezdirdi desem fazla abartmış olmam..
Adana hem ülkemizin en büyük şehirlerinden, hem de tarihi bir dokuya sahip!.. Yani; Adana’da maziyle moderniteyi aynı anda yaşayabiliyorsunuz.. Bir yanda karşınızda yeni Adana’nın silueti bir sülün gibi arz-ı endam ediyor.. Diğer yanda ise büyüksaat, küçüksaat, çerçici dükkanları, şalgam suyu satıcıları, kebapçılar, sıkmacılar, bici bici satıcıları vs..
Bu tür toplantılar kafa dengi dostlarla daha da güzelleşiyor.. MüSİAD’ın beyin fırtınası grubuna ilaveten bir de muhabbet grubu var.. Eyüp Akbal’ın başını çektiği bu grup, insanda ne dert bırakıyor ne kasavet!.. Sadece Eyüp Akbal mı?.. Kenan Atalay, Sadık Saruhan, Alican Cebeci, Hikmet Köse, Mehmet Develioğlu, Eyüp Akdağ, 0ğuz özcan, Sabri öz, Av. Kerim Altıntaş, Necmettin öztürk, Ali Gür, Mustafa Erdem vs.. Recep Ertemel’i gözlerimiz çok aradı.. Ama o bu gezide yoktu.. Kim bilir, belki de Kahramanmaraşlı Hasan Cıncık’la, Ali İhsan öt’ü ziyarete gitmişti Recep!..
Adana’da Cuma namazımızı Sabancı Camii'nde kıldık.. 28 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor.. 0rtadoğu'nun ve Balkanların en büyük camisi Sabancı Camii.. Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ve Zaman’dan Kadir Dikbaş kardeşlerimle bu güzel yapıyı hayranlıkla fotoğrafladık.. Allah yapanlardan razı olsun..
Seyhan baraj gölü Adana’nın en güzel köşelerinden.. Manzara nefis.. Hele de geceleri.. Işıl ışıl.. Barajın etrafında sıkmacılar var.. “Sıkma” yöresel dürümü andıran içinde peynir maydanoz çökelek konulan yufka.. Yanında soğuk yörük ayranı.. Yaş peştamal gibi sarıyor.. Yine gölün etrafında seyyar el arabalarında “bici bici” denilen yöresel bir tatlı var ki oldukça enteresan!.. Bici bici, Mersin ve Adana yöresinde bilinen bir tatlı.. Rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve kırmızı şerbetten oluşuyor.. Adana’da bulunduğumuz ilk gün Suat Yahşi ve Niyazi Sertkalaycı nezaretinde bici bici’yle tanışma şerefine erişmiştik ve o sıcakta da iyi gitmişti.. Aynı günün gecesi ise MüSİAD Yönetim Kurulu üyesi Kenan Atalay kardeşimin 25 yıl sonra kavuştuğu Adanalı asker arkadaşının davetlisiydik.. Nezih Veziroğlu.. Cömert, samimi ve de inançlı bir Adanalı, Nezih kardeşim!.. Sağolsun, ille de size “bici bici” ısmarlayacağım dedi ve bizi gecenin onikisinden sonra püfür püfür esen göl kıyısına götürdü..
Adana seyahatimizde Türkiyemizin en prestijli projelerinden biri olan Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol hattının tesislerini görme imkanımız oldu.. Ceyhan-Yumurtalık’taki tesisler gurur verici.. ülkemizin sahip olduğu stratejik değere ayrı bir değer katıyor Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı..
Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur, derler.. Tesislerde benim eskimeyen okuyucularımdan Genel Müdür Yardımcısı Fazıl Şenel’i görmeyeyim mi?.. Kucaklaştık!.. Kısa da olsa sohbet ettik Fazıl kardeşimle.. Genel Müdür Yardımcısı İzzet Dündar’la da aynı şekilde.. Basın Yayın Şefi Hüseyin Sağır’la da..
Adana’da bulunduğumuz zaman zarfında lezzet ustalarından ünal Kebapçısı Mehmet Sobacı ve Asmaaltı Kebapçısı Adnan Coral’la tanıştık.. ürünlerini test ettik.. Meşhur Adana Kebabı.. Tek kelimeyle on üzerinden on..
Ehlullahtan Alican Cebeci’nin Adana’daki kadim dostlarından “Yeni Uğur Lokumcusu”na da uğradık.. Adnan özdoğru, Ali özdoğru kardeşler.. Ve Ali Beyin oğlu fidan boylu Mustafa özdoğru.. MüSİAD heyetinin önemli bir kısmını ağırladılar.. Son derece ikramı seven bir şirket Yeni Uğur!.. Cezerye, helva ve lokum ağırlıklı.. Aslen Malatya-Darende’den gelmişler.. Dedeleri rahmetli Süleyman Sırrı özdoğru 1946'da açmış Büyüksaat-Bakırcılar çarşısındaki dükkanı.. Ve 4. jenerasyon olarak Adanalıların ağız tadı olmaya devam ediyorlar.. Yeni Uğur’un İstanbul-0rtaköy’de de bir şubeleri var.. Meraklısına duyurulur..
Netice-i kelam, Adana seyahati gayet güzel geçti.. Sebep olanları, organizasyona eksiksiz bir biçimde imza atanları kutluyorum..
-
TEBRİK: AK Parti İstanbul Milletvekili değerli dost İdris Güllüce, Cumartesi günü Eyüp Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi’nde oğlu M.Sadık’ı evlendirmenin mutluluğunu yaşadı.. Şehir dışında olmamız hasebiyle İdris Bey’in bu mutlu gününe iştirak edemedik..
Aydın ve Güllüce ailelerini tebrik eder, Yasemen ve M. Sadık kardeşlerime ömür boyu mutluluklar dilerim..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi