KISMETİNİZ BOL OLSUN!..

KISMETİNİZ BOL OLSUN!..

Nihayet beklenen gün geldi.. Milli Takımımız Avrupa Şampiyonası finallerindeki ilk müsabakasına bu akşam çıkıyor..
Rakip Portekiz.. Portekiz, futbol noktasında benim her zaman dikkate aldığım bir ülke!.. özellikle "kara panter Eusebio"yla öyle bir devire imza atmıştı ki pek çok futbolseverlerin sevgisini kazanmıştı.
60'lı yıllar ve 70'li yılların başı.. Ve Portekiz milli takımına 8 futbolcu veren ünlü Benfica!.. Takımın neredeyse hepsi milliydi..
Meraklıları için hatırlatayım; kalede Costa Pareira, Cruz, Jacinto, Humberto, Adolfo, Coluna, Graca, Eusebio, Torres, Augusto, Simoens..
Ve bu futbolcuların takımı Portekiz, Avrupa'da ne takımları diye getirmişti o zamanlar..
Sonra, bir müddet duraklama moduna girdiler.. Yıldız futbolcuları tükendi.. Hatta bir ara, sıra takımı oldular.. Şimdi ise tekrar toparlandılar ve yine eski günlerindeki gibiler..
Şu an takımda her an skoru değiştirebilecek ayaklar var.. Hem de hiç azımsanmayacak kadar.. Birkaç misal vereyim; Kaleci Richardo, Cristiano Ronaldo, Deco, Richardo Carvalho, Maniche, Meiriles, Queresma, Nani, Paulo Parreira, Bosingwa gibi.. Ve de bu kaliteli futbolcuların hocalığını yapan Brezilyalı Luis Felipe Scolari..
Kısacası, Portekiz takımı kolay bir ekip değil.. Ve bana göre de turnuvanın en tehlikeli takımlarından..
Peki biz ne yapabiliriz Portekiz önünde?.. Bir kere şunu açık olarak belirteyim ki, biz de iyi ekibiz.. Ve maça ortak olabilecek kadar da kaliteliyiz.. Tekniğimiz Portekiz'den aşağı değil.. Tek eksiğimiz, onlar kadar çabuk oynayamayışımız!..
Pres.. Pres.. Pres.. İşte Portekiz maçının ilacı bu!.. Eğer bir Portekizli futbolcuyu 2 kişiyle bastıramazsak, bir başka ifadeyle her futbolcumuz iki kişilik oynamazsa Portekiz'i halledemeyiz!.. Bu presli oyunu doksan dakikaya ekonomik olarak bölmemiz lazım, çünkü adamlar seri oynuyorlar, ilk yarım saatte Allah korusun dağılabiliriz de!..
Takımımız muhtemelen maça; Volkan, Sabri, Gökhan Zan, Servet, Hakan Balta, Hamit, Aurelio, Emre, Tuncay, Nihat, Semih (Mevlüt) onbiriyle çıkacak.. Bana göre ideale en yakın kadro bu.. Tabii maçın havası da önemli.. Cenevre'deki gurbetçilerimizin desteği Millilerimizi fişekleyen ayrı bir unsur olacak..
Bir şey daha söyleyeyim; Portekiz takımı umumiyetle 4-3-3 oynayan bir ekip.. Ve bu oyun düzenini geniş alanda uyguluyor.. Oyunu geriden kuran isim Chelsea'den de tanıdığımız Richardo Carvalho!..
Forvetlerimiz mutlaka Portekiz gerilerine ve özellikle de Carvalho'ya hücum pres uygulamalılar!. Hakan Şükür'ün olmadığı bir takımda da bu işi bence en iyi yapabilecek eleman Semih Şentürk'tür..
Netice-i kelâm; Allah çocuklarımızın yardımcısı olsun..
Telaşlanmadan, sabırlı bir biçimde, lüzumsuz top kaybı yapmadan, hele varyeteye hiç kaçmadan oynayalım, karşılığını alacağımıza inanıyorum..


Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi