Aragones, Türkiye’yi 40 yıl önceden tanır

Aragones, Türkiye’yi 40 yıl önceden tanır

İspanya’yı 44 yıl aradan sonra "Avrupa Şampiyonu" yapan İspanya Milli Futbol Takımı hocası Luis Aragones artık Fenerbahçe’nin teknik direktörü..
Aragones İstanbul’a geldi ve yeni takımıyla tanıştı.. Yalnız, Del Bosque hikâyesinden etkilenmiş olacak ki, enteresan bir madde koydurmuş sözleşmesine!.. Şayet 4 ay içinde Fener’den ayrılırsa, başka bir ifadeyle kovulursa, 2 yıllık parasını peşin alacak. Bu da 6 milyon Euro eder.. İşi baştan sıkı tuttu Aragones!..
İspanyol hoca, esas süksesini Atletico Madrid teknik direktörlüğü zamanında yaptı.. Zaten kendisi eski bir Atletico Madrid futbolcusu.. Oynadığı zamanlarda kafa golleriyle meşhurdu..
Aslında Aragones, Türkiye’yi 40 yıl önceden tanır.. 1967 yılında, o zamanki ismi Avrupa Fuar Şehirleri Kupası olan ve şimdi ise UEFA Kupası olarak adlandırılan organizasyonda, Aragones'in o vakitler “santfor” oynadığı Atletico Madrid, Göztepe’yle kapışmıştı..
O vakitler, Atletico Madrid oldukça kuvvetli bir ekipti.. 8.11.1967 tarihindeki ilk müsabaka Madrid'de Vicente Calderon Stadı’nda oynanmıştı ve o maçta, Atletico Madrid, Göztepe'yi 2-0 mağlup etmişti..
Ardından rövanş geldi çattı.. Rahmetli Adnen Süvari’nin talebeleri Atletico Madrid’i, İzmir Alsancak Stadyumu’nda ağırladılar.. İspanyolları 3 farklı mağlup etmek Göztepe’ye turu getirecekti.
Zordu tabii, ama imkânsız değildi.
Sırası gelmişken biraz nostalji yapalım ve şimdilerde amatör kümelerde adeta sürünen o zamanki fırtına Göztepe’yi de anmış olalım..
Tarih; 22 Kasım 1967.. Tam 41 yıl önce.. Alsancak Stadı full.. Göztepe o tarihi maça; Ali, K.Mehmet, çağlayan, Hüseyin, B.Mehmet, Nevzat, Nihat, Ertan, Fevzi, Gürsel, Halil onbiriyle çıkıyor...
Atletico Madrid ise; Madinabeytiya, Colo, Jayo, Gallego, Rivilla, Glaria, Garcia, Ufarte, Luis Aragones, Adelardo, Collar onbiriyle sahada yerini alıyor...
Göztepe o gece adeta resital verdi.. Normal sürede Halil ve Gürsel’in attığı gollerle durumu 2-0 yaptı, uzatmalarda da yine Halil’in attığı şahane golle maçı 3-0 kazanarak turu geçen takım oldu..
O tarihi maçı Luis Aragones umarım unutmamıştır.. Aragones, o yıllardan takım arkadaşı ve İspanyol futbolunun en önemli yıldızlarından olan Ricardo Ufarte’yi de unutmadı ve Fenerbahçe’ye “yardımcı antrenör” olarak getirdi..
Evet, Fenerbahçe camiasına yeni hocaları hayırlı olsun diyoruz..
Zico’nun yaptığı çok kritik bir kaç hata, Fener camiasına şampiyonluğu kaybettirdi..
Tecrübeli Aragones’in o tür yanlışların içine düşmeyeceğini ümit ediyoruz..
Ve futbolumuzun Aragones’le daha da renkleneceğine inanıyoruz


Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi