M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

İslam Üniversiteleri

İslam Üniversiteleri

Mardin Yeşilay sorumlusu, "Şehrimize ahlaksızlığı üniversiteliler getirdi" demiş. Böyle bir söz laikler, çağdaşlar, dünyevîler, Kemalistler için skandaldır, rezalettir. Bendeniz haklı ve isabetli buluyorum.

Bunun sorumlusu olarak da Sünnî Müslüman çoğunluğu görüyorum.

Ondokuzuncu asırda İstanbul Darülfünununda (üniversitesinde) Cemaleddin Afganî bir konferans vermiş, peygamberliğin çalışılarak elde edilebilecek bir sanat olduğu mealindeki sapık lafları yüzünden ulemanın tepkisini çekmiş, bu bahaneyle Darülfünun kapatılmıştı.

Türkiyenin Sünnî Müslümanları kurtulmak, hürleşmek, izzet bulmak istiyorlarsa gerçek İslam Üniversiteleri açmak zorundadırlar. Sadece ilahiyat fakültelerini kasd etmiyorum. İslam Üniversitelerinde bütün branşların ve konuların fakülteleri olacaktır.

Böyle üniversiteler açılabilir miymiş?.. Elbette açılır. ABD'nin Utah eyaletindeki Mormonların üniversitesine bakılsın...

İslam üniversiteleri bulundukları şehre ve yöreye İslamı, ahlakı, fazileti, iffeti getireceklerdir.

Bu üniversiteleri İslamcılar, cemaatçiler, hizçipçiler, bid'atçiler açabilir mi? Açabilirler ama onların açtıkları İslam üniversitesi olmaz, cemaat üniversitesi olur.

Benim dediğim üniversiteleri çok yüksek kültüre sahip, yüksek ahlak ve karaktere malik, geniş ufuklu, kuyuya attığı taşı yüz farmasonun çıkaramayacağı, firaset fetanet ve dirayet ehli çok vasıflı, güçlü, muktedir, ehliyetli, başarılı, işbitirir Müslümanlar açabilir ve idare edebilir.

Osmanlı veya Selçuklu mimarisinden ilham alınarak inşa edilmiş binası... Ortasında birkaç bin kişilik harika bir cami... O camiin mihrabında, minberinde, kürsüsünde dört beş lisan bilen Arapça Türkçe İngilizce kitaplar telif ve tasnif etmiş güçlü ulema ve fukaha... Her konuda dünyanın en kudretli uzman profesörleri... Seçkin öğrenciler... Her fakültesinin dünya çapında ilmî dergileri... Hem ilim, hem din, Hem ahlak ve fazilet...

İslamcılar böyle üniversiteler açamaz demiştim. Peki, Sünnî Müslümanlar açabilir ve işletebilir mi? Maalesef onlar da bugünkü perişan halleriyle bu hizmeti yapamaz. Böyle üniversiteler açıp işletebilmek için yüksek medenî İslam kültürü lazımdır.

Ülkemizdeki bugünkü düzen için "Eskisinden daha iyi..." diyen mantıksız kafalar böyle üniversiteler açamaz.

İslam üniversitesi açıp işletebilecek hiç mi yetişmiş insanımız kadromuz yoktur? Vardır ama onlar istisnadır ve onlara kesinlikle imkan ve fırsat verilmez.

Müslümanların çok parası var... Hürriyet ve fırsat var... Lakin İslam üniversiteleri açamıyorlar. Unları yağları olup da börek yapamayan Müslümanlar.

İslam üniversitesi açmanın niyeti bile yok.

İslam üniversitesi öyle lafla, edebiyatla, cart curtla açılıp işletilmez.

Bu üniversitelerde beş vakit namaz üniversitenin camiinde cemaatle kalınacaktır.

Edebiyat, tarih, sanat, mimarlık, tıp, mühendislik, ziraat... her sahada ve her konuda dünya birincisi olmaya çalışılacaktır.

İlmî araştırma konusunda uluslararası ödüller kazanılacaktır.

Laboratuarlarında keşifler icatlar yapılacaktır.

İslam üniversitelerine dünyanın her yerinden öğrenciler gelip kaydolacaktır.

Bu üniversiteler ülkeye, İslam dünyasına, insanlığa ışık tutacaktır.

Şucular, bucular, ocular!... Paranız var, hürriyet var, imkan ve fırsat var, niçin böyle nurlu üniversiteler aç(a)mıyorsunuz?

* (İkinci yazı)

Bunlar mı Uyanık ve Şuurlu Müslüman?

Adam uyanık, kültürlü, bilgili ve şuurlu Müslüman geçiniyor ama 1928'den önce basılmış Türkçe kitapları okuyamayacak kadar kara cahildir. Bu ne biçim uyanıklıktır, şuurdur, bilgidir yahu!..

Adam koyu Müslüman geçiniyor ama beş vakit namazı ya hiç kılmıyor, yahut alaca bulaca yalap şalap kılıyor. Böyle koyu Müslümanlık olur mu?

Adam kendini vasıflı Müslüman gösteriyor ama onda Ümmet şuuru yok; cemaat ve hizip asabiyeti, militanlığı ve holiganlığı var. Böyle vasıflı Müslüman olur mu?

Adam kendini İslamın temsilcisi, sözcüsü sanıyor ama sabah namazı vaktinde yatağa yapışıp leşler gibi uyuyor. Böyle temsilciden sözcüden ne hayır gelir?

Adam sofu ve dindar Müslüman geçiniyor ama cuma ezanı okununca dükkanını, işyerini kapatmıyor.

Adam Kur'an, Sünnet, Şeriat edebiyatı yapıyor ve sonra riba ve faiz ile kredi alıyor. Kur'an, Sünnet, Şeriat faiz ve ribayı (ikisi aynı şeydir) haram kılmıyor mu?

Adam İslam İslam İslam deyip duruyor ve onda Hilafet ve İmamet şuuru yok. Bu adam nasıl bir Müslümandır?

Adam Kur'an ve Sünnete bağlı olduğunu iddia ediyor ama onların kesin şekilde yasakladığı israf ve lükse batmış vaziyette.

Adam zekat İslam'ın şartıdır diyor ve zekatı Kur'ana, Sünnete, Şeriata, fıkha uygun şekilde vermiyor. Bu adam uyanık Müslüman mıdır, uyurgezer Müslüman mı?

Şu İslamcı kadın ve kızlara bakınız:

Üstlerindeki bütün kıyafet, çamaşır ve örtüler Frenk işi. Rengarenk, alaca bulaca, dikkati çeken bu kıyafetlerle sokaklarda, caddelerde, meydanlarda, kamusal alanlarda gezerek erkeklerin dikkatlerini açık kadınlardan daha fazla çekiyorlar. Tenkit edilince de küplere biniyorlar. Bunlar ne biçim İslamcıdır?

Hazret-i Peygamber, Sünnet diyen şu Müslümana bakınız, namazları başı açık olarak kılıyor. Halbuki Resulullah Efendimiz (Salat ve selam olsun ona) bütün ömrü boyunca bir kere bile (ihramlı olduğu zamanlar dışında) başı açık olarak namaz kılmamıştır. Bu Müslüman niçin böyle bir sünnet-i müekkede-i 'ayna riayet etmiyor?

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi