M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Gezi Soruları

Gezi Soruları

SORU: Türkiyede düşüncesini açıklama, toplantı ve yürüyüş yapma, muhalefet hürriyeti var mıdır?
CEVAP: Büyük ölçüde vardır? 1924’ten bu yana ülkemizde bugünkü kadar hürriyet ne Kemal, ne İsmet, ne Menderes, ne de askerî darbeler zamanında olmuştur.
SORU: Söylediğinizin aksini iddia edenler var…
CEVAP: Onlar samimî ve gerçekçi değildir. Hürriyet istiyoruz bahaneleriyle eski faşist, vesayetçi, resmî ideolojili berbat rejimi geri getirmek istiyorlar.
SORU: Gezi hadiseleri ve kalkışması kendi kendine oluşmuş mâsum bir gençlik ve halk hareketi midir?
CEVAP: Kesinlikle böyle değildir. Aylarca önceden uzmanlar ve profesyoneller tarafından yurt içinde ve yurt dışında hazırlanmış, planlanmış organize bir hadisedir.
SORU: Amaçları nedir?
CEVAP: Arap Baharına benzeyen bir hareket ile seçim ile başa geçmiş hükümeti devirmek, onun yerine eski usul vesayetçi, faşist ve baskıcı Kemalist bir rejim kurmaktır.
SORU: Bunların arkasında kimler vardır?
CEVAP: Homojen bir yapıya sahip olmayan, lakin amaçta birleşmiş olan egemen azınlıklar ve Kriptolar bulunmaktadır.
SORU: Ne yapmak istiyorlar?
CEVAP: Türkiyede hâkim=dominant unsuru oluşturan Sünnî Müslümanlardan iktidarı almak, çoğunluğu ikinci sınıf vatandaş, sömürge yerlisi statüsüne sokmak ve memleketi Ata’larının ve Baba’larının çiftliği gibi idare etmek.
SORU: Gezideki ağaçlar, oraya yeniden yapılmak istenen kışla binası gerçek başkaldırı sebepleri midir?
CEVAP: Buna geri zekalılar bile inanmaz. Bunlar bahanedir.
SORU: Bu işin ardında, perdeler ve paravanalar arkasında büyük parasal hesaplar var mıdır?
CEVAP: Kesinlikle vardır. Birinci dünya savaşından sonra Mütareke devrinde Kemalist Cumhuriyetin mimarlarından Hahambaşı Hayim Nahumun marifetiyle yurt dışına çıkartılan 22 ton Osmanlı altınının, Müslüman-Yahudi-Rum bir aileye verildiği iddia edilmektedir. Yakın tarihimizdeki nice kargaşa ve darbede bu hiper zengin ailenin ve benzeri süper zengin ailelerin rolü olduğu söyleniyor. Nitekim 28 Şubat tozu dumanı içinde çok zengin bir aile bir gecede 4,5 milyar dolar vurmuştur. Böyle kalkışma hareketlerinin ve darbelerin içinde ve ardında bu gibi hesapları daima aramak gerekir.
SORU: Gezi kargaşasına bir kısım antikapitalist solcu Müslümanlar da katılmış ve oradaki hengame içinde Cuma namazı kılmışlar…
CEVAP: Bunlar çok marjinal ve eksantrik heterodoks Müslümanlardır. Büyük Sünnî Sevad-ı Âzam İslamlığını temsil etmezler.
SORU: Gezi hadiselerinde iktidarın yanlışları olmuş mudur?
CEVAP: Bence olmuştur. İnsan olur da yanılmaz mı? Aylarca önce elde edilen istihbarata önem vermemişler ve değerlendirmemişlerdir.
SORU: Sünnî Müslümanların ne yapması gerekir?
CEVAP: Ortada çok karmaşık=girift, şeytanî ve cehennemî, siyasî ve psikolojik bir satranç vardır. Bunu mutlaka kazanmak gerekir. Oyunu satrançtan çok iyi anlayan bir kimseye danışarak oynamak gerekir.
SORU: Türkiyede bu çapta kaç satranç ustası vardır?
CEVAP: Yetmiş milyon Türkiyeli içinde bu çapta beş usta çıkmaz…
SORU: En büyük tehlike nedir?
CEVAP: Sinirlenmek ve ben bilirim, benim dediğim olacak zihniyetidir.
SORU: Sünnî Müslümanların büyük zaafları nelerdir?
CEVAP: On bir büyük ve öldürücü zaafları ve noksanları vardır. Sayıyorum: 1. Birlik=Ümmet olmamaları, bine yakın birbirinden kopuk irili ufaklı hizip, fırka, cemaat ve İslamcılığa bölünmüş olmaları… 2. Ehliyetli bir İmam-ı Kebire biat ve itaat etmemeleri… 3. Millî İslamî alfabe ile okuma yazma bilmemeleri, edebî Türkçenin cahili olmaları… 4. Bozuk düzenin ve sistemin haram, kirli, kara rantlarını devşirmeleri… 5. Yüzde doksanının beş vakit namazı yitirmiş ve şehvetlerine kapılmış olması… 6. Faize/ribaya bulaşmış ve batmış olmaları…7. Emanetleri, riyasetleri, işleri, vazifeleri ehliyetli, liyakatli, ahlaklı kimselere vermemeleri… 8. Kemalist rejimin mektep ve üniversitelerinde yetişmiş olmaları… 9. İcazetli ulema ve fukaha yetiştiren İslam medreselerine; olgun ve vasıflı Müslüman yetiştiren tarikatlara sahip olmamaları… 10. Ülkenin en güçlü medyasına sahip olmamaları… 11. İslamî hareketin, hizmet ve faaliyetlerinin içine birtakım din istismarcısı, yarı mühtedi, ehliyetsiz ve liyakatsiz, ganimetçi, gulülcü çapulcuların girmiş olması. (Ehliyetli, liyakatli, vasıflı, ihlaslı, mürüvvetli, samimî hizmetkarları tenzih ederim…)

(İkinci yazı)
40 Maddede İyi Müslüman
1. İtikadı sahihtir=doğrudur, Peygamberin (Salat ve selam olsun ona), Ashabın, Selef-i Sâlihînin, Ehl-i Sünnet ve Cemaatin inançlarına uygundur.
2. Beş vakit namaz kılar.
3. Hür ve mukim bir erkekse farz namazları cemaatle kılar. Yirmi küsur şer’î özür vardır ki, onlar cemaate katılmamak için mazeret teşkil eder.
4. Zekatını Kur’ana, Sünnete, Şeriata, fıkha uygun şekilde hak sahiplerine (malı veya parayı temlik suretinde) verir; tüzel kişilere, cemaatlere, derneklere, vakıflara zekat vermez.
5. İslama göre büyük günah (kebair) olan kötülükleri açıkça, küstahça, alenen, meydan okurcasına işlemez.
6. Nefs derecesi emmâre değil, en azından levvamedir.
7. İsraf etmez, saçıp savurmaz. Yetmiş bin liralık bir otomobil ihtiyacını görecekken 200 bin liralığını almaz, otomobil fetişizmi yapmaz. Meskende, yazlıkta, mobilyada, yeme içmede, giyim kuşamda mütevazı olur.
8. İyi Müslümanda gurur ve kibir olmaz. Allah gururluları ve kibirlileri sevmez.
9. Allah ile ezelde Elest Bezminde yaptığı ahd ve misakı hatırlar ve ona uyar.
10. Resulullah ile irtibatlıdır, ona biat ve itaat etmiştir. Onla rabıtalıdır. Sünnetini uygular.
11. Allah için sever, Allah için buğz eder.
12. Nefsi ile büyük cihad yapar.
13. Zamanını İmamına gıyaben veya vicahen biat etmiştir.
14. Rab olarak Allah’tan, Kitab ve düstur olarak Kur’andan, din olarak İslamdan, Nebi olarak Muhammed Mustafadan (Salat ve selam olsun ona), hukuk sistemi olarak Şeriattan razıdır.
15. İyi bir Müslüman kendisine iyi demez. Derse iyiliğini yitirir.
16. İyi bir Müslüman kendisini övmez.
17. İyi bir Müslüman bütün mü’minleri kardeş bilir.
18. İyi bir Müslümana sen hangi topluluktansın diye sorulursa Ümmet-i Muhammed’denim; Kur’an, Sünnet ve Cemaat Müslümanıyım cevabını verir.
19. Ders okutan müderrisler, nasihat eden vaizler, sohbet eden meşayih dışında iyi Müslümanlar çok konuşmaz.
20. İyi Müslümanlar çok yemez ve çok uyumaz.
21. İyi Müslümanlar helal ve haram dışındaki şüpheli şeylerden kaçınır.
22. İyi Müslümanlar günahlarına tevbe eder.
23. İyi Müslümanlar, kendilerine kötülük eden kardeşlerine iyilikle karşılık verir.
24. İyi Müslümanlar sokakta, meydanda, açıkta yemez içmezler.
25. İyi Müslümanlar nafile ibadetlerini göstermezler, bildirmezler.
26. Parayı ve malı çok seven kişi iyi bir Müslüman değildir.
27. İyi bir Müslüman, nâdir istisnalar dışında doyduktan sonra yemez.
28. Hedonistten iyi Müslüman olmaz.
29. İyi Müslümanda paylaşma ve yardımlaşma ahlakı vardır.
30. İyi Müslümanın her yeni günü bir öncekinden; ibadet, ilim irfan, hayır hasenat, salih ameller, iyilikler ve güzellikler bakımından ileridir. Eşit olursa iyi Müslümanlık sıfatını kaybeder. Yeni günü eskisinden daha geride ise zararda olur.
31. İyi Müslüman çok gülmez, ağlar.
32. Batıdaki Müslümanın ayağına diken batsa, doğudaki iyi Müslüman onun acısını yüreğinde hisseder.
33. İyi Müslüman havf ve reca arasındadır. Ne kadar ibadet ederse etsin, ne kadar salih ameller işlerse işlesin, hüsn-i hatime endişesiyle tir tir titrer.
34. İyi Müslüman başkanlığa, makam ve mevkilere, işlere, vazifelere talip olmaz. Matlub olursa, ehliyeti yoksa kabul etmez.
35. İyi Müslüman şöhrete, üne, alkışa talip olmaz.
36. İyi Müslüman övülmekten hoşlanmaz.
37. İyi Müslüman kendisinden yüksektekilere bakmaz, aşağıdakilere bakar ve her hal ü karda (küfür ve dalalet dışında) her şeye şükr eder.
38. İyi Müslümana bakan onda nuranî tecelliler ve İslamın pırıltılarını görür.
39. İyi Müslümanın nazarı yümn ve bereket getirir.
40. İyi Müslüman iman, İslam, Kur’an, Sünnet hizmetlerini para karşılığında yapmaz, ücretini mahlukattan değil Halik’tan bekler. Din bezirganlığı ve sömürüsü yapanlar iyi Müslüman değil, sefil ve sefih alçaklardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi