M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Bütçenin Onda Biri Sanata Kültüre, Kitaba Ayrılmalıdır

Bütçenin Onda Biri Sanata Kültüre, Kitaba Ayrılmalıdır

Bütçesi müsait olan zengin ve orta halli ailelerin, aylık masraflarının onda birinin ilim, kitap, sanat, kültür  konusunda olmasıyla ilgili  açıklamadır:

1. İslam bir medeniyettir. Bu medeniyet bir ilim, irfan, kitap, sanat, kültür, eğitim  medeniyetidir. Mâlî ve sosyal durumu müsait hiçbir Müslüman fert ve aile bunlardan müstağni olamaz, bunlara ilgisiz kalamaz.

2. Resulullah Efendimiz (Salat ve selam olsun ona) “İki günü birbirine eşit olan zarardadır” buyurmuşlardır. Yani Müslümanın her yeni günü; ibadet, hayır hasenat, ilim, bilgi, kültür, iyilik, güzellik  bakımından ileride olmalıdır.  Bu da, her zaman bedava olmaz. Bazı masraflar yapılması gerekir.

3. Bütçesi müsait her İslam evinde, faydalı aydınlatıcı eğitici öğretici  kitaplar ve malzeme ihtiva eden (içeren) bir kütüphane bulunmalıdır. Bu kitaplar bedava  dağıtılmamaktadır. Bütçeden ayrılacak para ile alınacaktır. Alındıktan sonra tabiî ki okunmaları, anlaşılmaları ve içindeki bilgilerin hayata tatbik edilmesi gerekir.

4. Müslüman, kültürünü ve görgüsünü artırmak için para verip bilet alarak müzeleri gezecektir.

5. Bütçesi müsait Müslümanlar, israfa kaçmamak şartıyla evlerini islamî sanat eserleri, objeleri ile süslemelidir. Bu iş için de harcama yapılacaktır. 

6. Mesela, malî durumu müsait her ailenin evinin en şerefli yerinde orijinal hatlı, orijinal tezhibli, zarif ve sanatlı çerçeveli  bir Hilye-i şerif levhası bulunmalıdır. Cep telefonuna icabında üç bin lira veriyor da bir hilyeye niçin iki bin lira vermesin?  (İki bin liraya veya daha ucuza  çerçeveli orijinal hatlı, orijinal tezhipli büyük bir Hilye  levhası bulanlar onu alsınlar. Bulamazlarsa bendeniz yardımcı olurum.  En son çare olarak fakire müracaat etsinler. Hazırlanması bir iki ay sürebilir.)

7. Zengin Müslümanların, lüks meskenlere, lüks yazlıklara, lüks otomobillere, lüks giyim kuşama, lüks yeme içmeye, lüks konaklamaya  çuvalla para verirken, ilim kültür sanata  harcama yapmamaları gerçekten korkunç ve dehşetli bir fukaralıktır. 

8. Zengin ve sosyal  seviyesi  (sözde)  yüksek Müslüman tatil yapmak için Bursa’ya gidiyor, lüks bir otele iniyor, lüks yemekler yiyor, gezip tozuyor ama  Bursa müzesini ziyaret etmiyor.  Bu bir kültürsüzlük ve medeniyetsizlik değil midir?

9. Yeni yapılan elli bine yakın camiden bence elli veya yüzü, mimarlık sanatı bakamından yüksektir, diğerlerinin sanat boyutu yoktur. Bunun sebebi Müslüman kesimin kültür bakımından geri ve yayan kalmış olmasıdır. 

10. Kültürlü ve medenî insanlar, cep telefonundan önce deftere kaleme kitaba ilme irfana önem verir.  Dünyanın nice vasıflı okulunda, öğrencilerin ucuz âdi tükenmez kalemlerle yazması yasaktır. Cep telefonuna kalemden, kağıttan, defter ve kitaptan daha fazla önem veren kimse, dıştan medenî görünse bile  gerçekte bedevîdir. 

11. Yüksek kültür sahibi Müslümanlar ilim, irfan, faydalı kitap aşığı ve mübtelâsıdır. 

12. Kültürlü Müslüman Atina’ya giderse, oradaki Benaki müzesini mutlaka gezer. İcabında öğle yemeğini bir sandviçle geçiştirir ama müzeyi gezmeyi ve orada teşhir edilen Anadolu sanat ve medeniyet eserlerini seyr etmeyi asla ihmal etmez.

13. Bu dediklerin Kur’anda yazılı mı diye soran  ve kendilerini akıllı sananlara derim ki:  Kur’anda lüks ve israflı  meskenlerde oturun, lüks binitlerle gezin, lüks otellerde kalın, lüks giysileriniz olsun diye yazıyor mu?..

14. İlim, kültür, sanat, faydalı kitaplar  silahtır. Bunlar Müslüman fertleri ve toplumları güçlü, üstün, vasıflı yapar. 

15. Bunlara dönük olmak, bütün ağırlığı ve ilgiyi lükse, israfa, aşırı tüketime, konfora, şatafata, şaşaaya, debdebeye vermek Müslümanları çökertir. Çünkü bunlar israftır, günahtır, gurur ve kibir vesilesidir. 

16. Tekrar ediyorum: Maddî durumu, bütçesi müsait olan Müslüman aileler aylık bütçelerinin onda birini faydalı kitaba, faydalı ve meşru sanata, kültüre, medenî faaliyetlere ayırmalıdır.

Lütfen fikirlerimi kimse çarpıtmasın. Bendeniz fakir, zor geçinen, asgarî ücretle çalışan, sıkıntı çeken aileleri kasd etmiyorum.  İmkanı olan, tuzu kuru ailelere hitap ediyorum.

Cebindeki  lüks telefonu üç bin liralık, kalemi ise (o da varsa) bir liralık olan kimseler bu fakiri anlamakta güçlük çekebilir. Anlamaya çalışsınlar…

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi