M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Keskin Görüşler

Keskin Görüşler

LAİK ve Kemalist kadınlar,  üzerinde “Resmî nikâh olmadan dinî nikâh olamaz” yazılı pankartlarla sokaklarda yürümüşler. Bu hanımlara iki sorum var. Birincisi: Aklınızı dinî nikâha takmışsınız, peki, hiç nikâhsız yaşayan çiftlere ne diyorsunuz? İkincisi:  TC’nin resmî vesikalarla, KDV’li, gelir vergili yasal hijyenik (!) seks köleliği yaptırmasını niçin protesto etmiyorsunuz?

***

BÜTÜN yolsuzlukların üzerine gidilmelidir. Hiçbir yolsuzluk dosyası kapatılmamalıdır. Her ciddî belgeli ve şahitli iddia incelenmelidir. İddia doğruysa inceleme başlatılmalı, muhakeme edilmelidir. İddia  iftiradan ibaretse kişiler aklanmalıdır. Bu isteğim hiçbir temiz kimseyi tedirgin etmez, gocundurmaz değil mi?
 

***

RAMAZANA birkaç gün kaldı. 
İçinde bin aydan daha hayırlı bir vakit bulunan bu mübarek, kutsal aya yazık ki, hazırlanmadık. Kendilerini siyasete veren, dedikodu ve polemiklere kaptıran nice cemaat, tarikat, hizip, fırka, grup, parça veya şahıs içinden, bir teki bile  Ramazan münasebetiyle çok faydalı, çok uyarıcı, çok aydınlatıcı bir broşür hazırlatıp, bundan milyonlarca nüsha yayınlamayı ve halka ulaştırmayı düşünmedi. Ya Rabbi, bu ne büyük gaflet, bu ne büyük noksan ve ihmaldir!..
 

***

BAZI muhterem kardeşlerimize: Ramazan tıkınma ve israf ayı değil, perhiz ve açlık ayıdır. Aklımızı başımıza toplayalım ve Kur’an, Sünnet, Şeriat ve İslam ahlakı kriterlerine göre israf (savurganlık) olan her şeyden kaçınalım. İçkili ve fuhuşlu lüks mekânlarda riyalı, gösterişli, nifaklı ziyafetler vermeyelim.
 

***

MÜSLÜMAN belediyelere: Ramazanda yatsı ve teravih vaktinde eğlenceler, şenlikler, etkinlikler yapmak dindarlık değil, dinsizlik olur. Lütfen bunlardan kaçınınız. 
 

***

RAMAZAN çadırlarının kapısına “Bu akşamki iftarı Filan oğlu filan kimse veya şu kurum vermektedir” yazısının görünecek şekilde yazılması ihlasa ve edebe aykırıdır.  Böyle hayırlı işleri reklam konusu yapmamak gerekir. Allahü Teâlâ hazretleri her şeyi bilir, senin iftarını mı bilmeyecek? İftarı Allah rızası için veriyorsan,  kapıya ismini veya şirketini yazdırma, ihlasına gölge düşürme. İhlas giderse hayrının ecrini ve sevabını alamazsın. Selam ve hürmet ederim.
 

***

LİSELİ bir gence: Sana bugün yaptığım bazı nasihatlerin çok doğru ve lüzumlu olduğunu bundan on beş sene sonra anlayacaksın ama vakit çok geçmiş olacak. 

Tavsiye ediyorum: Anlamasan bile öğütlerimi tut.  Bir an bile kayb etmeden hemen Osmanlıca öğrenmeye başla… Geleneksel sanatlarımızdan birini öğren…  Özet olarak da olsa ilmihalini ezberle… İstanbul kültür ahlak görgüsü nezaketi kibarlığı inceliği öğren… Mürüvvetli ol… Nefs-i emmârene savaş aç, kendini aklama temize çıkarma…  Ehl-i Sünnetten kıl kadar ayrılma… Cep telefonu fetişisti olma… Namazı başında takke veya imame olduğu halde kıl… Her türlü holiganlıktan uzak dur… Biatlı ve itaatli ol… Parayı, malı, zenginliği ana değer olarak kabul etme, belanı bulursun… Dinî konuları tartışma… Kur’an’dan kendi kafana, re’y ve hevana göre hüküm ve mâna çıkartma… Muvahhid ol, Muhammedî ol, Sünnî, Sevad-ı âzam Müslümanı  ol…
 

***

ÖNEMLİDİR: Ramazandan önce aç karnına tartılınız. Bayramdan sonra yine tartılınız. Kilo vermişseniz ne âlâ, kilo almışsanız vah size, yazık size…

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi