M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Sünnî Kürtler Bazı Yerlerden Kovuluyor mu?

Sünnî Kürtler Bazı Yerlerden Kovuluyor mu?

TEK gündemli, uni-dimentionnel bir toplum olduk. Üç beş on önemli konuyu aynı anda kafamızda tutamıyoruz.  Önemine ve vehametine göre bir hafta veya nadiren birkaç hafta bir konuyu gündemin tek maddesi haline getiriyor, heyecanlanıyor bağırıyor çağırıyoruz. Sonra unutuyoruz.

Toplumun bu hali manipülasyona yönlendirmeye son derece müsaittir.

Bir ara Doğu Türkistan’da Uygurlara yapılan zulüm ve baskılara takılıyoruz… Onu unuttuktan sonra  Filistin Gazze… Ondan sonra Şam Halep…  İçteki bazı hadiseler de böyle tek madde haline gelebiliyor ama hiçbiri kalıcı olmuyor, hiçbiri diğer önemli konularla birlikte yer tutamıyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da otuz yıldır sürüp giden kanlı bir facia var. O facia devam ediyor ama bizim beynimizin ekranında kopuk kopuk sahneler görünüyor.

Bir müddetten beri o bölgenin bazı yerlerinde Sünnî halka karşı terör uygulanıyor, ülkenin bütünlüğüne taraftar dindarlar göçe zorlanıyor, ölüm tehditleri yapılıyor. Biz arada bir bunu biraz dile getiriyoruz ama pek çabuk unutuyoruz.

Beyinlerimiz manzarayı bütünüyle kavrayamıyor. 

Halka olup bitenler anlatılamaz mı? Bu mümkündür ama çok zordur. Önemli konular çok güzel özetlenmeli, kısa yazılar veya programlar halinde halka duyurulmalıdır. 

Doğudaki ve güneydoğudaki bazı yerlerden Sünnî dindar halk kovuluyor mu? Bu konuda baskı ve terör var mıdır?

Bunları yapanlar Kürt müdür, yoksa Gizli Yahudi ve Gizli Ermeni midir?

Bu işte Zerdüştilerin, Gizli Yezidîlerin rolü nedir?

Siyasî iktidarın tutumu nedir?

PKK vergi topluyormuş, kendi mahkemeleri varmış, hattâ (inanılacak gibi değil) para bastırmaya teşebbüs etmiş diyorlar. Bunlar doğru mudur?

Oralarda TC ne kadar vardır, ne kadar yoktur? Gündüz TC, gece PKK diyenler var, bu doğru mudur?

Halka uzun ve karışık istihbarat raporlarını, stratejik araştırmaları veriniz, bunları okuyup hazm edip bir şey anlamaz.

Her şeyin, çok açık ve çok seçik bir üslupla doğrusu anlatılmalıdır.

Durum çok kötü ise o da gizlenmeden söylenmelidir.

Kaypak, lastikli laflar edilmemeli, gerçekler bütün çıplaklığıyla ve acılığıyla dile getirilmelidir.

Türkiye parçalanmaya doğru mu gidiyor, bu konu edebiyat yapmadan açıklanmalıdır.

Bir kısım Sünnî kardeşlerimizin Gizli Yahudiler, Gizli Ermeniler, Zerdüştiler, teröristler, Pakraduniler  tarafından yerlerinden yurtlarından kovulmak, göçe zorlanmak istenmesi gerçekten çok vahim bir hadisedir. Bunu görmezlikten gelmeye, önemsememeye kimsenin hakkı yoktur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi