M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Kemalistlere Birkaç Soru

Kemalistlere Birkaç Soru

Birinci soru: Japonya, krallık-imparatorluk millî sistemi ile dünyanın üçüncü iktisadî gücü olabildi de, Türkiye Kemalist sistemle Ortadoğu’nun Japonya’sı niçin olamadı?

İkinci soru: Çinliler, öğrenilmesi okutulması son derece zor kendi millî yazıları ile ilimlerde, fenlerde, sanatta, üretimde, eğitimde, üniversitelerde akıl almaz başarılara imza attılar ve atıyorlar da, Kemalist Türkiye o çok kolay Latin alfabesiyle onların niçin çok gerisinde kaldı?

Üçüncü soru: Nüfusu on milyon civarında olan İsveç krallığı bizim gibi laik olmadığı halde niçin bu kadar ilerledi, onların yüzde yüz millî Volvo ve Saab otomobilleri var, tuttukları altın oluyor, bütün problemlerini çözmüş bulunuyorlar da: Kemalist Türkiye’nin niçin kendi yüzde yüz millî otomobili yok, biz onlardan kat kat büyük ve imkanlı olduğumuz halde niçin onlar seviyesinde başarılı olamıyoruz?

Dördüncü soru:  Kemalist Türkiye Cumhuriyeti, kadın istismarını ve seks köleliğini yasaklayacağına dair uluslararası sözleşmeye imza koymuş olduğu halde, niçin resmî “vesikalarla” seks köleliğine, fuhşa izin vermiştir, vermektedir? Kemalistler bunu niçin protesto etmemektedir? M. Kemal Paşa, İsmet Paşa, Ecevit iktidarları ve rejimleri bunu niçin önlememiştir?

Beşinci soru: İspanyollar Gırnata’daki büyük camii Katolik katedrali olarak kullanmakta devam ediyor da, Kemalist Türkiye Ayasofya’yı niçin camilikten çıkartmış, müze haline getirmiştir?

Altıncı soru: Kemalist rejim Topkapı sarayındaki arşiv belgelerini, balyalar halinde, okkası iki buçuk kuruştan Bulgarlara niçin satmıştır?

Yedinci soru: Bazı Kemalist devlet büyükleri, hayatları boyunca hiç ticaret yapmadıkları halde, öldüklerinde nasıl ve niçin efsanevî miraslar bırakmışlardır.

Sekizinci soru: O beğenmediğiniz, yerin dibine batırdığınız Selatin-i Osmaniye Selimiyeleri, Süleymaniyeleri, Sultanahmetleri inşa edebildi de, Kemalist mimarlar niçin onlara benzer mimarlık âbideleri dikemediler?

Dokuzuncu soru: Halka zorla şapka giydirdiğiniz, itiraz edenleri astığınız halde, Türkiye niçin bir Almanya, bir Fransa, bir İsviçre, bir Avusturya kadar medenî ve ileri olamadı?

Onuncu soru: Laik Fransa’da papaz yetiştiren seminerler, Katolik okulları her zaman olduğu halde; siz Kemalistler Türkiye’de niçin İslam medreselerine, İslam mekteplerine izin vermediniz?

On birinci soru: Demokrasinin, insan haklarının beşiği olan İngiltere’de din ve devlet beraberliği var, hükümdar hem devletin, hem kilisenin başkanı, orada laikliğin esamisi okunmuyor; buna rağmen İngiltere demokrasi, insan hakları ve adalet bakamından bizden çok ileri; laiklik olmazsa cumhuriyet de olmaz diye haykıran siz Kemalistler bu konuyu nasıl açıklıyor, izah ediyorsunuz? 

On ikinci soru: İngiltere’de şu anda seksen beş Şeriat mahkemesi faaliyet gösteriyor, siz Kemalistler Türkiye’de böyle bir şeye niçin  karşısınız. Bu konuda tutarlı ve geçerli gerekçeleriniz var mıdır?

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi