M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Gençlere: Harcanıyorsunuz...

Gençlere: Harcanıyorsunuz...

BÜYÜK kısmınız harcanıyor. Büyük kısım derken yüzde kaçınızı kasd ettim? Rakam veremiyorum ama büyük kısmınız…

1- Bugünkü ideolojik eğitim sistemi sizi harcıyor. Bu okulların verdiği bilgiyle, kültürle, ahlak ve karakter terbiyesiyle, kazandırdığı estetik boyutla, hattâ şu sözde din dersleriyle;   vasıflı, güçlü, üstün Türkiyeliler, vasıflı Müslümanlar olmanız çok zordur.

2- Eğer sizin ana amacınız ileride çok gelir getiren mesleklere sahip olup lüks, konforlu bir hayat sürmekse siz kendinizi harcıyorsunuz.

3- Şayet anne babalarınız, velileriniz sizin sadece dünyanızı düşünüyor, oğlum Metin doktor olsun, çok para kazansın, kızım Sevgi eczacı olsun çok para kazansın diyorlarsa onlar sizi harcamaktadır.

4- İnsan Yaratan’a kulluk ve ibadet etmesi için yaratılmıştır. Bunu birinci kriter=ölçü olarak kabul etmezseniz harcanıyorsunuz?

5- Doktor, mühendis, eczacı, şu veya bu meslek sahibi olabilirsiniz. Bunların üzerinde iyi insan, iyi Müslüman olmak prensibi yer almıyorsa harcanıyorsunuz.

6- Kadın, erkek bütün Müslümanlara öğrenilmesi ve hayata uygulanması farz olan ilim ilmihaldir. İlmihal insana Yaratıcısını, varolmanın hikmetini,  dünyada nasıl yaşamak gerektiğini, âhirete nasıl hazırlanılacağını, ahlakı, iyi şeylerle kötü şeyleri öğretir. Sen, kendine yetecek derecede ve doğru olarak ilmihalini bilmiyorsan harcanıyorsun.

7- Dünyanın bir sınav yeri olduğunu, öldükten sonraki âhiret âleminde, zamanı gelince burada yaptıklarının hesabını vereceğini, iyiliklerinin ödülünü alacağını, kötülüklerinin cezasını çekeceğini öğrenmiyorsan, sen fena ve feci şekilde aldanıyorsun, harcanıyorsun.

8- İlim öğrenmek okuma yazma ile olur. Sen bin yıllık İslam Kur’an yazısıyla okuma yazma bilmiyorsan, bu yazıyı öğrenmemekte diretiyor, inat ediyorsan harcanıyorsun.

9- Yeterli miktarda İslamî kültürün yoksa harcanıyorsun.

10- Kıymetli ömrünü gevezelikle, zevzeklikle, laklakiyatla harcıyorsan yine harcanıyorsun.

Seni uyarıyorum… Seni derlenip toparlanmaya çağırıyorum…  Tekrar ediyorum: Amaç iyi Müslüman, iyi insan olmaktır. Bu da doğru ilimle, irfanla, sağlam kültürle, ahlak ve karakterle olur.

Kemalist eğitimle iyi insan, iyi Müslüman olmak mümkün ve muhtemel değildir.

İyi, vasıflı, güçlü, üstün, kurtulmaya namzet bir Müslüman olabilmen için alternatif bir eğitim görmen gerekir.

İnsan çaba sarf etmeden, çile çekmeden olgun ve vasıflı olamaz.

Seni yönlendirecek kâmil bir rehberin olmazsa tekâmül edemezsin olgunlaşamazsın.

Nasıl adam olacaksın? Nasıl iyi insan olacaksın? Nasıl iyi Müslüman olacaksın? Kendini nasıl kurtaracaksın? Dinine, halkına, ülkene, insanlığa nasıl hizmet edeceksin?

Kendini harcama, harcatma…

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi