M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Altına Hücum

Altına Hücum

 SON haber: Soma taraflarında altın madenleri varmış, bunlar işletilebilirse Türkiye 100 ton saf altın elde edebilirmiş… Bu konuda yapılması gereken ilk şey, Şarlo’nun (Charlie Chaplin) Altına Hücum (The Gold Rush) filmini seyretmektir… Bu kadar altın ülkemize, devletimize, halkımıza huzur, rahatlık ve sükûn mu getirir, yoksa bir sürü vahim probleme mi sebep olur acaba?

***

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ikinci sınıfında okuyan dindar ve terbiyeli bir gençle tanıştım. Yirminci asrın büyük din alimlerinden Şeyhülislam Mustafa Sabri ile Düzceli Zâhid el-Kevserî hazretlerinin isimlerini hiç duymamıştı.  Min el-garaib!..

***

Cemaat-İktidar savaşı bütün şiddeti ile devam ediyor. Bu savaşın Cemaate faydası yok, görülüyor… Siyasî iktidara da yok… Türkiye’ye de yok. Bu savaşı âdil şekilde bitirmek için çare ve çözümler yok mudur? 

***

İşi o noktaya götürdüler ki, bir gazeteci âdi bir suç işlese ve hakkında polis ve yargı tahkikatı yapılsa, basın hürriyeti ayaklar altına alınıyor diye bağırıp yaygara koparacaklar.

***

İki kere iki eder dört gibi kesin bir gerçek: 1924’ten bu yana, bilhassa M. Kemal ve İsmet Paşaların tek parti rejimi zamanında, Türkiye’de bugünkü kadar medya, fikir, inanç hürriyeti olmamıştır.

***

Nâdir istisnâlar dışında kültür, düşünce, sanat, ahlak, maneviyat seviyesi vahim şekilde düşüyor. Biz gece gündüz mışıl mışıl uyurken düşmeye devam ediyor. Yokuş aşağı frensiz iniyor, uçaktan paraşütsüz düşüyor…

***

Modern tıbbın kriterlerine göre, ameliyat olması gerekmeyen bir hastayı, para kazanmak için ameliyat etmek, yine gerekmediği halde lüzumsuz ilaç yutturmak, hastayı müşteri olarak görmek, tıbbı ilaç sanayiinin hizmetine sokmak ahlaksızlık ve suçtur, tıp etiğine aykırıdır, vicdansızlıktır. Dünya adaleti böyle yapanları cezalandırmazsa, ilahî adalet, hem onları, hem de cezalandırmayanları cezalandırır.

***

Hiçbir Müslüman gencin sınavlarda kopya çekmemesi gerekir. Kopya çekmek bir tür hırsızlıktır. Kopya çekmeyen dürüst öğrencilerin hakkını yemektir. İmtihan sorularını çalıp, başarılı olmaları için kendi taraftarlarına vermek de ahlaksızlıktır. Kopya çekmek, imtihan sorularını çalmak, İslam’ın istikamet (doğruluk dürüstlük) emrine aykırıdır. Müslüman hayatta başarılı olmak istiyorsa çok çalışmalı ve sınavlarda hile yapmadan, kopya çekmeden yüksek not almanın çarelerini aramalıdır. 

HH

Çarşamba akşamı saat altıda Sultanahmet’ten otomobille yola çıktım, Kocamustafapaşa’ya 70 dakikada varabildim. İstanbul’u bugünkü hale getiren rantçılara hakkımı helal etmiyorum. Bendeniz bir vatandaş olarak nasıl sıkıntı çekiyorsam, onların da başları sıkıntıdan kurtulmasın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi