M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Bilselerdi Tahmin Edebilselerdi

Bilselerdi Tahmin Edebilselerdi

SOVYETLER Birliği Afganistan’a girdi, çıkamadı, yıkıldı. 

Suriye’ye giren hiçbir emperyalist ve sömürgeci devlet oradan sağ salim çıkamayacaktır.

Tuzaklara girmek kolay, çıkmak çok zor, belki imkansızdır.

Sömürgeci devletler İsrail’i 1948’de kurdurttular. Şu anda, aradan 67 yıl geçmiştir… Haçlılar Kudüs’ü 1099’da almışlar ve orada bir Frank devleti kurmuşlardı. Selahaddin Kudüs’ü Haçlılardan 1187  tarihinde geri almıştı. Kudüs Frank devleti, tarih içinde çok küçük bir dilim olan 88 senecik yaşamıştı.

Acaba İsrail devleti ne kadar yaşayacak?

Bundan bin yıl önce bugünkü silahlar yoktu, şimdi nükleer silahlar, füzeler, uçaklar var. Suriye veya Kudüs sebebiyle patlayacak bir savaş üçüncü dünya savaşına dönüşecek; insanlığın, medeniyetin belini kıracak, taş devrine geri dönülecektir.

Hitler, başına gelecekleri bilseydi, 1939’da işgal etmiş olduğu Polonya’yı, İngiltere ve Fransa’nın isteği üzerine tahliye etmez miydi?

Napolyon, başına gelecekleri bilseydi, 1812’de Rusya’ya savaş ilan eder, 600 bin kişilik orduyla gider, 60 bin kişi ile döner miydi? 

Kaddafi, başına gelecekleri bilseydi, Tunus diktatörü Zeynel Âbidin’in yaptığı gibi ülkesini terk etmez miydi?

İnsanlar gaybı bilemezler ama çok kesin olmasa da az çok doğru tahminler yapabilirler.

Doğu Anadolu’daki bir kısım Ermeniler, başlarına gelecekleri bilselerdi, düşman Rus ordusunu kurtarıcı gibi karşılayıp, tebaası oldukları Osmanlı devletine hıyanet ve isyan ederler miydi?

İzmir metropoliti Hrisostomos, kendisinin ve Rumların başına gelecekleri bilseydi, İzmir’e çıkan Yunan ordusunu kutsar mıydı? 

Adnan Menderes, başına gelecekleri bilseydi, Londra’daki uçak kazasından sonra aklını başına toplayıp, 27 Mayıs 1960’tan önce erken seçim yaptırmaz mıydı? 

Müslümanlar başlarına gelecek büyük felaketleri ve yıkımları tahmin edebilecek sağduyuya, firasete, uzak görüşlülüğe sahip olsalardı; Sultan Abdülhamid’i tahtından indirtmemek için bütün güçleriyle, canla başla çalışıp direnmezler miydi?

Enver Paşa kendisinin, devletin, Müslümanların başına gelecekleri tahmin edebilmiş olsaydı, Goeben=Yavuz zırhlısını ve başka harp gemilerini gönderip Rus şehirlerini bombardıman ettirir miydi?

Titanic transatlantiğini inşa eden şirket, geminin ilk seferinde buzdağına çarpıp batacağını tahmin etmiş ve gemiye bütün yolculara yetecek miktarda filika koydurtmuş olsaydı, gemi batmış olsa bile onca adam yeterli tahlisiye sandalı olmadığı için boğularak can verir miydi?

Titanic’in ilk seferinde batabileceğini tahmin etmiş olsaydı, “Bu gemiyi Allah bile batıramaz” diyen beyinsiz kâfir herif o lafı eder miydi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi