M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Müslüman O Yemini Edemez

Müslüman O Yemini Edemez

MÜSLÜMAN o yemini edemez. İslam’da yeminle ilgili hükümler vardır, onları çiğneyemez. Taqiyye ve kitman yaparak o yemini edebilir mi? Bunun için gerçek icazetli bir müftüden, aynı zamanda faqih olan kâmil bir mürşidden geçerli bir fetva alması gerekir.
*
İki veya daha fazla Müslüman bir yerdeler. Vakit giriyor, mesela ikindi namazı kılacaklar. Namazın farzını münferiden ayrı ayrı kılmaları caiz değildir. Mutlaka cemaat olmaları gerekir. Cemaatle kılmazlarsa, şeytan onları istila eder.
*
Konu önemli olduğu için tekrar ediyorum… İmam-Hatip okulundaki bütün talebelerin ders saatlerine rastlayan vakit namazlarını, okulun camiinde, topluca hepsi birden bir eksiksiz cemaatle kılmaları gerekir. Böyle yapılmazsa o okul bir din mektebi olmaz.
*
Müslüman bir tatlıcı, 100 veya 150 gram olan kutunun darasını hesaplayıp düşmek suretiyle müşterisine net miktarda tatlı vermelidir. Müşteri bir kilo baklava istiyor, o, kutunun ağırlığını düşmeden 850 veya 900 gram veriyor. Böyle bir şey İslam’ın istikamet (doğruluk) ve  adalet prensibine uygun olmaz. Diyanet’in bu konuyu Müslüman esnafa hazırlatması gerekir.
*
Geçen hafta yatsıdan sonra Fatih’te ana caddede  otomobil beklerken önümden tesettürlü bir kadın geçti. Hem kalabalığın içinde yürüyor, hem de elindeki plastik tabaktaki yiyeceği herkesin arasında çatalla atıştırıyordu. Çok ayıpladım…
*
Kanaatimce İslam’ı bilen ve yaşayan gerçek Müslümanların sayısı binde bire düşmüştür. 
*
Bulunduğunuz mecliste gıybet ediliyor… Edenler dişli insanlar. Uyarmaya kalkarsanız sizi fena edebilirler… En iyisi, rahatsızlanıp oradan sıvışmaktır.
*
Hizbini, fırkasını, cemaatini, tarikatini İslam’ın üzerinde tutan veya İslam’la özdeşleştiren kimseler kesinlikle iyi ve olgun Müslümanlar değildir.
*
İstanbul trafiğine etkili ve yeterli şekilde tepki göstermeyen, yasal sınırlar içinde isyan etmeyen bir toplum zombi toplumdur.
*
Gerçek şeyh irşad eder, olgunlaştırır, nurlandırır: sahte şeyh cahilleştirir, doğru yoldan saptırır. 
*
Fıkhı, akaidini, ilmihalini, İslam ahlakını bilmeyenler tarikata alınmamalıdır.
*
Rütbe olarak insanların en üstünü olan Resulullah Efendimiz (Salat ve selam olsun ona) ölünceye kadar namaz kılmıştır. Namaz, ölüme kadar kimseden  düşmez.
*
İslamî hizmetler Allah rızası için ihlasla yapılmalıdır.  
*
İtikadı bozuk, bînamaz, ahlakı kötü insanlarda keramet olmaz, olağanüstü halleri varsa, onlar keramet değil, istidractır.
*
Hoparlörleri sonuna kadar açarak cami yakınındaki insanların duyu organlarına zarar verenler, sorumlu ve suçlu olurlar.
*
Be adam!.. Arada bir sofrana üstü başı pak bir fakiri de çağırsana…

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi