M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Galatasaray Lisesi Hakkındaki Hayırlı Dilek ve Temennilerim

Galatasaray Lisesi Hakkındaki Hayırlı Dilek ve Temennilerim

BENDENİZ Galatasaray mektebinde okudum. Lise demiyorum, okul diyorum; çünkü ilkokulu, ortaokulu, liseyi on iki yıl boyunca aynı numara ile hep orada okudum. Kıdemli ve has GS’lıyım…

Dindar olduğum, beş vakit namaz kıldığım için bazı dinsizler fakiri dışlıyor, imalat hatası diyor. Büyük yanılgı içindedirler. GS Lisesi İslam’a ve Türkiyeye hizmet için kurulmuştur. Asıl imalat hatâları, agresif din düşmanlarıdır.

GS terbiyesinde büyüklere hürmet, küçüklere merhamet ve şefkat esastır. Fakir, kendilerinden ilim ve kültür öğrenmiş olduğum gayr-i müslim hocalarımı bile minnetle anmaktayım.

Mezun olduğum yıl 1952. Altmış dört yıl geçmiş!..

Şu sıralarda okulla ilgili taciz, birtakım olumsuz hadise rivayetleri ayyuka çıkmış vaziyette. Bunları duyuyorum ve üzülüyorum.

Bir Galatasaraylı (futbol takımı değil!) olarak okul hakkındaki dileklerim, temennilerim şunlardır:

1. GS, Türkiye’nin Eton College’i haline getirilmelidir. Bu iş laf ile olmaz, bunun gerekleri hayata geçirilmelidir. (Lütfen internet görsellerden Eton Koleji hakkında bilgi edinmenizi rica ederim. Öğrenciler, okulda frakla gezer… Galatasaray’da frakla gezilsin demiyorum ama kılık kıyafetler çok düzgün, çok estetik, çok güzel olsun isterim.)

2. 1440’dan bu yana Eton, İngiltere’ye 19 başbakan kazandırmıştır. GS da böyle olmalıdır.

3. Kız erkek karışık karma eğitime son verilmeli, sırf kızlara mahsus bir GS Kız lisesi açılmalıdır. Eton’da 500 küsur yıldan beri sadece erkek öğrenciler okumaktadır.

4. GS, dünyanın en üstün, kaliteli on okulu listesine girmelidir.

5. GS’daki Türk lisan ve edebiyat eğitimi, bırakın Türkiye’nin, dünyanın en güçlü Türkoloji enstitüleri seviyesine çıkartılmalıdır.

6. GS’da Türkiyenin ve dünyanın en güçlü tarihçileri öğretmenlik yapmalı ve bütün öğrencilere mükemmel tarih kültürü kazandırılmalıdır. İleride 21’ci yüzyılın Toynbee’leri GS menşeli olmalıdır.

7. Bu maksatla GS’da Osmanlıca eğitimi mecburî olmalıdır.

8. Çok güçlü ve sağlam mantık okutulmalıdır.

9. Öğrencilere, kültürün ve bilginin yanında ahlak ve karakter terbiyesi verilmelidir.

10. Sadece öğrencilerin ilmî araştırma ve çalışmalarını içeren, yılda iki nüsha Galatasaray İlmî Araştırmalar dergisi çıkartılmalıdır.

11. GS öğrencilerinin hepsi, istisnasız küçük beyefendiler, küçük hanımefendiler, İstanbul efendileri, medenî ve vasıflı insanlar, samimî vatanseverler olarak yetiştirilmelidir.

12. GS’daki öğretmenler, uzmanlık sahalarında ciddî kitap yayınlamış olmalıdır.

13. Galatasaray’da, Büyük Britanya kolejlerinde olduğu gibi en geniş din hürriyeti olmalı, dindar öğrencilerin namaz kılabilecekleri bir mescid açılmalıdır. 1868’den 1912’ye kadar GS’da Müslüman öğrencilerin okul camiinde, okul imamının ardında cemaatle topluca namaz kılması mecburî idi. Cami 1924’e kadar açık kalmış, imam da vazifesini yapmıştır. Daha sonra cami kapatılmış, önce izci salonu yapılmıştır. Benim zamanımda depo idi, daha sonra kapalı spor salonu haline getirilmişti. (Konferans salonun altındaki büyük mekan…)

14. GS Sultanîsi, Osmanlı devletini yıkmak üzere Amerikan misyonerleri tarafından faaliyete geçilmiş Robert Koleje karşı açılmış millî, islamî bir okulumuzdur. Onun bu millîlik sıfatı korunmalıdır.

15. Okulda kız öğrencileri taciz eden birtakım ahlaksız elemanlar derhal uzaklaştırılmalı, kızlarımız korunmalıdır.

16. Okul, Masonların fideliği olmaktan kurtarılmalıdır.

17. Okulda bilgi ve kültür, ahlak ve karakter terbiyesi yanında öğrencilere estetik sanat güzellik boyutu da kazandırılmalıdır.

18. Okulun eğitimi sosyal kültüre, edebiyata, tarihe, sanata, felsefeye, Pascal’in tâbiriyle esprit de finesse’e yönlendirilmelidir.

19. Okulda İstanbul yüksek kültürü, ahlakı, medeniyeti, zarafeti, inceliği, kibarlığı, nezaketi, mürüvveti hakim olmalıdır.

20. Hatırlatayım: Galatasaray lisesinin ana değerleri şunlardır: Türkiye’ye ve insanlığa hizmet edecek, temel insan haklarına ve hürriyetlerine bağlı ve saygılı vasıflı ve hayırlı insanlar yetiştirmek… Millî kimlik ve kültürümüzü korumak… Yüksek ahlak ve karakter… Vatanseverlik… Sekter zihniyetten uzak durmak…

**

Yukarıda yirmi madde zikr ettim. Bunlara ilaveler yapılabilir.

GS’da bazı kız talebelerin tacize uğradığı rivayetleri gerçekten çok üzücüdür.

Tâcizcilerin sinsice korunması daha da üzücüdür.

Yargı bu konuda niçin harekete geçmiyor?

Millî Eğitim Bakanlığını vazifesini niçin yapmıyor?

Bu güzide okulumuzun eğitim seviyesi niçin düşük tutuluyor?

Okul niçin birtakım Farmasonların, İslam karşıtlarının tesiri ve nüfuzu altındadır?

Geçmiş yıllarda, son sınıfların yıllıkları konusunda bazı üzücü hadiseler olmuştur. Bunları yapan sahtekarları GS’lı olarak görmüyor ve kabul etmiyorum. Galatasaraylı alabildiğine doğrudur, dürüsttür, düzgündür, asla hak yemez, harama el sürmez, emanetleri zimmetine geçirmez.

GS’lı serserilik, sahtekarlık yapmaz. Gerçek GS’lıya bir milyon doları senetsiz sepetsiz emanet verseniz, o, bunun bir sentine bile el sürmez.

Bir Galatasaraylı olarak dilek ve temennilerimi yazdım. Bunların hepsi akla, mantığa, millî kimlik ve kültüre, sağduyuya uygundur. Aksini iddia edenlerle şarlatanlık, demagoji, ideolojik holiganlığı ve çarpıtma yapmamaları şartıyla tartışabilir.

GS’ın, Türkiye’nin Eton’u olmasını kimler engelliyor?

(Not: Yukarıdaki tekliflerim, temennilerim, dileklerim bütün liselerimiz için geçerlidir.)

01.03.2016 

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi