M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

İSLAM EĞİTİMİ ve İSLAM MEKTEPLERİ OLMADAN

İSLAM EĞİTİMİ ve İSLAM MEKTEPLERİ OLMADAN

MÜSLÜMANLARIN ipe sapa gelir dört başı mâmur, efradını câmi ağyarını mâni, ciddî, tutarlı bir eğitim stratejileri yok.

Bazıları, bu hayatî ve derin meseleyi bugünkü Kur’an kurslarıyla, İmam Hatip okullarıyla, İlahiyat Fakülteleriyle, özel okullarla, özel üniversitelerle halledeceklerini zannediyor.

Gerçek İslam medreseleri, gerçek İslam mektepleri, gerçek İslam üniversiteleri açılmadıkça, Müslümanlar eğitim meselesini halledemezler.

Gerçek İslam medreseleri: Eski Endülüs Medreselerinin çağımıza uygun versiyonları olacak. Bütün öğrencileri ilmî kitap yazacak derecede Arapça, İngilizce (Bugünün Latincesi), Osmanlıca bilecek. Bütün İslamî ilimlere, çok sağlam ve derin şekilde vâkıf olacaklar… Felsefi kültürleri olacak. Öğrencileri içinden zamanın Gazalî’leri yetişecek.

İslam Mektepleri: Bunlar İngiltere’deki Eton Kolejinden üstün olacak. Her sabah büyük ulema din dersleri verecek. Tek istisnasız bütün talebesi beş vakit namazı okul camiinde okul imamının ardında aynı anda cemaatle kılacak. Uluslararası anketler bu İslam Mekteplerini dünyanın en güçlü mektepleri olarak görecek ve gösterecek.

İslam Üniversiteleri: Harvard ile yarışacak ve boy ölçüşecek.

Hiçbirini dışlamam ama bu anlattıklarım bugünkü Kur’an kurslarıyla, bugünkü İmam Hatip mektepleriyle, İlahiyat fakülteleriyle, özel lise ve üniversitelerle gerçekleştirilemez.

Her yere on binlerce müzeyyen, fakat sanatsız cami binası yaptırdık ama İslam’a layık ciddî eğitim konusunda yaya kaldık.

Uzun yıllar boyunca eğitim, İslam mektebi, vasıflı adam yetiştirmek konusunda yüzlerce yazı kaleme aldım; bunları kitap haline getirsem büyük bir cilde sığmaz. Bu konuda tek bir telefon, mail, mektup gelmedi.

Eğitim, pedagoji, İslam mektebi, gerçek medrese, vasıflı ve güçlü adam yetiştirmek gibi konuları ana gündemimizin ilk maddeleri içine almamız gerekiyor.

En lüzumsuz, en zararlı, en şeytanî dedikodularla, en hafif magazin haberleriyle, incir çekirdeğini doldurmaz gevezelik ve zevzekliklerle meşgul oluyoruz ama islamî eğitim konusunu çok ihmal ediyoruz.

Gerçek ve vasıflı İslam mektepleri olmazsa, yine gerçek İslam medreseleri olmazsa, çocuklarımıza ve gençlerimize sağlam islamî eğitim, kültür, ahlak ve karakter terbiyesi verilmezse, yeni nesillere İslam mekteplerinde estetik dersleri okutulup onlara güzellik ve sanat boyutu kazandırılmazsa geleceğimizi güven altına almış olmayız.

 (İkinci yazı)

İki Kimliklilerden Çok Şikâyetçiyim

ONLARIN dıştan Müslüman göründüklerine bakmayınız, onlar iki kimliklidir. Bir kısmı Kripto Hıristiyandır, bir kısmı Kripto Yahudidir. Tek kimlikle Hıristiyan ve Yahudi vatandaşlarıma bir şey demem ama bu iki kimlikli Kriptolardan, bir Müslüman olarak çok şikayetçiyim. Türkiye, nüfusları en az birer milyon olan bu Kriptolar meselesini âdil bir çözüme kavuşturmalıdır.

***

Zayıflamanın tek çaresi perhiz yapmak, fazla kalori almamaktır. Yoğun reklamları yapılan birtakım şüpheli bitkisel zayıflama ilaçlarının sağlıklı zayıflama konusunda faydası yoktur. Hattâ ölüme kadar varan zararları olduğu söylenmektedir. Şişman olup da zayıflamak isteyenler az yesinler, dengeli beslensinler, yeterinden fazla kalori almasınlar. Hiç şeker tüketmesinler. Bir gram bile… Kepekli doğal ekmek yesinler. Mönüleri sebze ve salata ağırlıklı olsun.

***

OKUL müdürü beyefendiye: Bir grup öğrenciniz, saygıdeğer bir kurumu ziyaret etmiş, babaları yaşında büyüklerle görüşmüşler. Gençler bütün ziyaret boyunca ellerindeki cep telefonlarını saygısızca kurcalamışlar; dikkatin onda birini oradaki muhterem zatlara vermişler, onda dokuzunu telefonlara… Bu çocuklara görgü kurallarını kim öğretecek? Aileleri öğretmiyorsa, okulun vermesi gerekmez mi?.. Terbiyeli Müslüman bir gencin, büyüklerin huzuruna çıkarken telefonunu kapatması gerekmez mi?

***

BURSA’NIN Yenişehir ilçesinde köpek katliamı yapılmış, bir yerde onlarca köpek cesedi bulunmuş. Bu bir vahşettir, bir kıyımdır, bir medeniyetsizliktir, vahim bir sorumsuzluktur. Medenî insanlar ve toplumlar zavallı köpekleri öldürmez. Böyle vahşetler ve merhametsizlikler azaba sebep olur. Bu kıyımı yapanları kınıyorum ve uyarıyorum. Bir gün ansızın bir sille yerlerse hiç şaşmasınlar, köpeklerin ahı tutmuştur… Düz yolda giderken, arabada hiçbir ârıza yokken, kenardaki ağaca veya direği çarptı… Kazayı inceleyen bilirkişi ve uzmanlar, Allah Allah bu dümdüz yolda bu sapasağlam otomobil ile böyle bir kaza nasıl oldu derler… Allah Allah… Allah hiçbir zulmden râzı olmaz.

16.03.2016 

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi