M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Bir Gence

Bir Gence

SİZE, şifahî (sözlü) kültürlü bir Müslüman olmamanızı, mutlaka yazılı kültür sahibi olmanızı tavsiye ediyorum.

Okuyan ve yazan bir Müslüman olunuz.

Okumak demek faydalı kitapları, mânalarını bilerek okumak, sonra öğrendiklerini hayata uygulamak demektir.

Güzel ve düzgün yazı sahibi olunuz.

Siz Müslüman olduğunuz için Osmanlıca bilmeniz şarttır. İstersem öğrenirim, istemezsem öğrenmem şeytanî kuruntusunu bırakınız ve bin yıllık millî ve islamî yazımızı mükemmel surette öğreniniz.

Osmanlıca bilmenin kemali şu iki maddede hülasa edilebilir:

1. Özel notlarınızı Osmanlıca rik’a yazısıyla tutabileceksiniz.

2. Fuzulî Divanı’nı, Osmanlıca metninden kolayca okuyup şerh edebileceksiniz.

Hayatta hangi mesleğe sahip olursanız olun, din ilimlerini, size yetecek derecede öğreneceksiniz.

Akaid (İnançla ilgili bilgiler)… Fıkıh… Usûl-i fıkıh… Usul-i hadîs… Usul-i tefsir… Kelam… ve diğer âlî ilimlerin özetleri.

Arkadaşlarınıza, sizin seviyesindeki kimselere imamlık yapacak kadar kıraat ilmine sahip olmanız da şarttır.

Ahlak ve karakter meselesi çok önemlidir. İslam, Kur’an, Peygamber (Salat ve selam olsun ona) ahlak sistemini öğreneceksiniz ve bu ahlakla ahlaklı olacaksınız.

Türkiye ikliminde yaşadığınıza göre İstanbul kültürüne, görgüsüne, edebine, terbiyesine, nezaketine, kibarlığına, mürüvvetine sahip olmanız gerekir. Bunları iyi bilen ve öğretmeye icazeti olan ehliyetli ve liyakatli bir üstattan öğreniniz. (Bendeniz böyle bir kimse değilim)

Bazı güncel konularda özel dersler almanız gerekir. Bunlardan birkaçını sayıyorum:

1. Cep telefonu fetişisti, hastası, manyağı, kaçığı, delisi, bağımlısı olmama dersleri.

2. Otomobili bir ihtiyaç olarak görmek, bir statü olarak kabul etmemek, binit konusunda israftan ve şatafattan kaçınmak dersleri.

3. Mesken, yazlık, döşeme mobilya; Müslüman evi nedir, ev mal değil, yuvadır dersleri.

4.Yeme içme, sağlığını koruma, iyi tıp, kötü tıp, tıp ve ilaç mafyası, ölümden başka her derdin çaresi vardır. Doyduktan sonra yemeyerek sağlıklı yaşamak dersleri.

Size sanat, güzellik, estetik boyutuna sahip olmanızı önemle tavsiye ederim.

Mutlaka, geleneksel sanatlarımızdan birini öğreniniz, öğrendikten sonra ürün veriniz. Sanat insanı hayata tutundurur, dinlendirir, huzurlu kılar, itibar kazandırır

Şu kural düsturunuz olsun: Asıl fazilet, düşmanların kabul ettiğidir.

Kendinizi övmeyiniz, dost ve yakınlarınızın övgüleri sizi aldatmasın. Düşman ve karşıtlarınız (hiç olmazsa bir kısmı) sizin üstünlüklerinizi, faziletlerinizi kabul ediyorsa işte o zaman gerçekten üstünsünüz demektir.

Para ve maddî menfaat konusunda etkili eğitim görmelisiniz. Dini imanı para ve menfaat olan düşük ve rezil bir kimse olarak yaşarsanız yanarsınız.

Helal kazanmak, helal yemek; haram kazançlardan uzak durmak konusunda da yetiştirilmeniz şarttır. Haram yiyenler belalarını bulurlar.

Şu konuda da özel dersler almalısınız: Kaç çeşit nefs vardır?.. Nefs-i emmaresinin kölesi olanlar çok kötü durumdadır… İnsan kendi başına nefs-i levvâme derecesine çıkabilir, ondan sonrası için icazetli mürşid ve rehber gerekir…

Ümmet, Hilafet, Büyük İmam’a itaat ve biat, zamanındaki İmam’a biat etmeden ölenlerin sanki cahiliyet ölümü ile ölmüş olacakları, Ehl-i Sünnet’in Fırka-i Nâciye olduğu konularında da bilgi sahibi olmanız şarttır.

İyi insan, iyi Müslüman, adam olabilmeniz için yukarıda saydığım konularda yetişmelisiniz.

Yetişmeden adam olunmaz.

Doktor, mühendis, hukukçu, iktisatçı olmak yeterli değildir. Bunların üzerinde iyi insan, iyi Müslüman olmanız gerekir.

Bu konuda iki şeye sahip olunuz: Adam olma NİYETİ… Bu niyeti hayata geçirebilmek için gerekli güçlü İRADE… Adam olabilmek için, yeterli bir PLAN ve PROGRAM.

Ellerinde imkân ve fırsat olan Müslüman bilenler ve büyükler, sizi ve diğer Müslüman gençleri; iyi Müslüman, iyi insan olarak yetiştirmek, adam etmek için yapılması gereken bütün hizmetleri yapmaya mecburdur. Yapmazlarsa siz ve öteki kardeşleriniz harcanırsınız ve bunun vebali yapmaları gereken, yapabilecekleri halde yapmayanların üzerine olur.

Selam ve hürmetlerimle. 31.03.2016

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi