M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Müslüman Kesimdeki Sekiz Büyük Eksiklik

Müslüman Kesimdeki Sekiz Büyük Eksiklik

MÜSLÜMANLAR arasında çok yaygın sekiz büyük kötülük, noksan, zaaf şunlardır:

1. Olumsuz inatlar. Müslüman bir gence Osmanlıca öğrenmesini hararetle, ısrarla, defalarca tavsiye ediyorsunuz; o öğrenmemekte, öğrenmeyi geciktirmekte, konuyu hafife almakta inat ediyor. Sana yetecek, seni kurtaracak miktarda ilmihal öğren diyorsunuz, yine inat ediyor, öğrenmiyor. Yetişmesini sağlayacak, ona vasıf güç üstünlük kazandıracak her şeyi öğrenmemekte yahut öğrenmeyi geciktirmekte, önemsememekte inat ediyor. Bu inat bitiriyor, batırıyor, zelil kılıyor, yenilgiye sebep oluyor. Çaresi ve ilâcı nedir? Doğru çareleri, çözümleri, teklifleri kabul etmek, noksanlarını canla başla çalışarak gidermektir.

2. Cahillikte diretmek. Bilmemek ayıp değildir ama (mutlaka bilinmesi gereken şeyleri) öğrenmemek çok ayıptır. Kadın erkek her Müslümanın mutlaka öğrenmesi, bilmesi gereken zarurî ilimler, bilgiler vardır. Bu konuda cahil kalmış veya bırakılmış… Kendisini uyarıyorsunuz, hatırlatıyorsunuz, o öğrenmemekte diretiyor, direniyor. İşte bu bir felakettir. Bu hastalık yaygındır.

3. Dikkatsizlik. Dikkatsizlik bir davranış hastalığıdır ve son derece vahimdir. Diplomalı uzman öğretmenlerin vereceği dikkat dersleri ile bu giderilebilir. Herkes süper dikkatli olamaz ama insan dikkat melekesi bakımından, 10 üzerinden en az 7 not alabilmelidir. Bu not 5’in altında olursa dikkat geriliği, deficience var demektir. Dikkat geriliği, zeka geriliğine yol açar. Böyle kimseler bir işe yaramaz.

4. Meraksızlık. Faydalı, lüzumlu, zarurî, kurtarıcı konulara merak etmemek çok büyük bir eksikliktir. Rehberlerin vereceği merak dersleriyle bu eksiklik giderilebilir. Meraksız insan geri ve vasıfsız kalmaya mahkumdur.

5. Hafızasızlık. İnsan otuzuna kadar en az on bin faydalı kültür referansını (bilgisini) beyninde depolamış olmalıdır. Bu rakam daha sonra yirmi bine, bilahare otuz bine yükseltilmelidir. Hafızası zayıf insan güdük ve kısır kalır. Bunun da tedavisi vardır.

6. Lise ve üniversite bitirmiş kimselerin mantık bilmemeleri, mantık kültürüne sahip olmamaları büyük bir noksandır. Vasıflı bir Müslüman genç hem genel mantığı, hem de Kur’an, Sünnet, İslam mantığını iyi bilmekle mükelleftir. Bu ikinci mantık için, her gencin Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye’nin Kavaid-i Külliyesini (mânasını bilmek şartıyla) ezberlemiş olması gerekir. (Bu kavaidi öğrenmek, bilmek, ezberlemek sadece hukukçulara gerekli değildir, her Müslüman okumuş mutlaka bilmelidir. Bunlar İslamın evrensel bilgelik kurallarıdır.)

7. Estetik, sanat, güzellik boyutuna sahip olmamak da büyük eksiklik ve felakettir.

8. En büyük, en öldürücü, en yakıcı eksiklik ahlak ve karakter eksikliğidir. İslamın ahlak konusunda kriterleri vardır. Gerçek ve olgun Müslüman yüksek ahlaklı, yüksek karakterli, faziletli, meziyetli insandır. O kesinlikle yalan söylemez, kesinlikle gıybet ve iftira etmez, insanların gizli ayıp ve günahlarını araştırmaz, büyük günahları açıkça açıkta, küstahça işlemez, gurur ve kibir sahibi değildir, israf, lüks, şatafat düşkünü değildir, azgınlık yapmaz, başkalarının annelerine eşlerine, kızlarına, bacılarına kötü gözle bakarak göz zinası yapmaz, onun üstünlüklerini düşmanları bile kabul eder. Herkesi toptan kötülemek istemem ama bugün islamî kesimin ahlak notunun yüksek olduğunu da söyleyemem. İmanı olmayan nice gayr-i müslim toplumlar ve halklar bile, ahlak bakımından bazı Müslümanlardan üstündür.

30.04.2016

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi