M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Hak Tarikatlar Hatâlı Tarikatlar

Hak Tarikatlar Hatâlı Tarikatlar

KUR’ANA, Sünnete, İslam ahlakına ve hikmetine uygun hak tarikatlar ve cemaatler vardır. Bunlara hürmetim sonsuzdur. Hepsinin muhibbiyim.

Bir de Kur’an ve Peygamber (Salat ve selam olsun ona) ahlakına uymayan tarafları bulunan bozuk tarikatlar ve cemaatler vardır. Onların hatâlı, bozuk taraflarına muhalifimdir.

Birincilere hak tarikatlar, ikincilere hatâlı tarikatlar diyeceğim.

1. Hak tarikatların mensupları Müslümanların büyüklerine hürmet eder, küçüklerine merhametli ve şefkatli olur... Hatâlı tarikatlar bu ölçüye uymaz.

2. Birinciler, mensuplarına, akaid, ilmihal ve ahlak bilgilerini öğretir, bunların hayata geçirilmesi için çalışır… İkincilerde bu hassasiyet yoktur.

3. Hak tarikatlar inançta ve fıkıhta Ehl-i Sünnet ve Cemaat dairesi içindedir… Ötekiler böyle değildir.

4. Hak tarikatlar Ehl-i Sünnet dairesi içindeki olumlu çeşitlilikleri kabul eder, hiçbir Sünnî Müslümanı dışlamaz… Ötekiler aşırılıklara sapar, Müslümanları bizden olanlar ve bizden olmayanlar diye ikiye ayırır.

5. Hak tarikatlar ve cemaatler bağlılarını ‘ucbtan, gurur ve kibirden, kendini beğenmekten, nefsaniyetten, şımarıklıklardan korur. Diğerleri korumaz.

6. Hak tarikatlar âlim, ârif, fâzıl, medenî, zarif, kendileriyle ülfet edilebilen kibar Müslümanlar yetiştirir. Hatâlı tarikatlar kaba saba, câhil, bedevî, hoyrat, kırıcı dökücü, yıkıcı insanlar yetiştirir.

7. Hak tarikatlar kendilerine intisab eden gençlere hem din, hem dünya kültürü verir, onların vasıflı, güçlü, üstün, nezih kimseler olması için çalışır. Ötekiler böyle yetiştiremez.

8. Hak tarikatlar bağlılarına havf ile reca beyninde bulunmayı öğretir. Ötekilerde bu islamî hassasiyet yoktur.

9. Hak tarikatlarda, Allah katında üstünlük ölçüsü taqvadır. Ötekilerde, “bizden olmaktır”.

10. Hak tarikatlar fitne, fesat, tefrika çıkartmazlar. Ötekiler çekişme ve tepişmeye yol açarlar.

11. Hak tarikatlar âdil ve insaflı insan yetiştirir. Ötekiler aşırılıklara sapan, adaletten ayrılan, zulm eden kimseler yetiştirir.

12. Hak tarikatlar israfı, lüksü, şatafatı, saçıp savurmayı, gösterişi engeller. Ötekiler bu ölçülere riayet etmez.

13. Hak tarikatlarda kalp kırmak yoktur. Ötekilerde vardır.

14. Hak tarikatların mensupları hem savcılık, hem hâkimlik, hem cellatlık yapmaz. Ötekiler yapar.

15. Hak tarikatlar dine hizmet eder. Ötekiler dini istihdam eder.

16. Hak tarikatların bağlılarının üstünlüklerini, faziletlerini, meziyetlerini, istikametlerini düşmanları bile kabul eder. Ötekilerin sahte kerametleri kendilerinden menkuldür.

17. Hak tarikatlar bağlılarını para, mal, zenginlik tutkunu olmaktan korur. Ötekilerde bu yoktur.

18. Hak tarikatların mensupları yalan söylemez, iftira gıybet ve tecessüs etmez, başkalarının gizli ayıp ve günahlarına karşı karanlık gece gibi olur. Ötekiler bu kötülükleri yapar.

19. Hak tarikatlar, Allahı ve Resulünü seven ehl-i Tevhid, ehl-i Kıble, ehl-i Sünnet Müslümanlara (meşreb farklılığı dolayısıyla) buğz ve düşmanlık etmez. Diğerleri eder.

20. Hak tarikatlar Sevâd-ı Âzam dairesi içindedir, dinî konularda cadde-i kübrada yürürler, cumhur-i ulemaya bağlıdırlar, şazz görüşleri esas almazlar. Hatâlı tarikatlarda bu yoktur.

21. Hak tarikatlar islamî, Kur’anî, Nebevî edebe riayet eder. Onların mensupları, edeb taçları ile taçlıdır. Hatâlı ve bâtıl gruplar her zaman edeb-i islamî dairesi içinde olmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi