M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Eşeklikler

Eşeklikler

BENDENİZ elhamdülillah hakkâ Müslümanım ama iyi, kâmil bir Müslüman değilim. Kendime iyi ve kâmil Müslüman dersem haddimi aşmış ve yalan söylemiş olurum.

İyi bir Müslüman olmasam da, günde saatlerce makine gibi gıybet edersem eşeklik etmiş olurum.

Mütemâdiyen yalan söylersem, yine eşeklik etmiş olurum.

Haram kazanç elde edersem, haram yersem, haram zengini olursam eşeklik etmiş olurum.

Rüşvet alırsam eşeklik etmiş olurum.

İman ve İslam kardeşliğini bozup ehl-i Tevhid ve ehl-i Kıble Müslüman kardeşlerime buğz ve düşmanlık edersem eşeklik yapmış olurum.

Devamlı israf edersem, aşırı lükse, aşırı tüketime kapılırsam, paraya put gibi taparsam eşeklik etmiş olurum.

Gurura kibre kapılır, kendimi dev aynasında görürsem eşeklik etmiş olurum.

Elli bin liralık bir otomobil işimi ve ihtiyacımı görmeye yeterli iken, iki yüz elli bin liralık lüks bir otomobil alırsam iyi sâlih Müslüman mı olurum, yoksa beyinsiz bir fâsık mı olurum, lütfen siz söyleyin.

Elbette iyi Müslüman değilim, elbette çok günahım kusurum vardır, elbette ki bu fakir cümlenin ednâsıyım ama Müslümanlar arasında tefrika, nifak şikak çıkartacak, tesânüdü bozacak, Ümmet birliğini kendi elimle yıkacak kadar da eşek olmamalıyım.

Sâlih, faziletli, kerametli, nice islamî meziyetlere sahip, mânevî dereceleri yüksek muhterem zevattan; Kur’ana, Sünnete, Şeriata, İslam hikmetine aykırı büyük ve vahim eşekliklerden korunmam için dua buyurmalarını can u gönülden istirham ediyorum.

(İkinci yazı)

Diyanet’in Yükümlülüğü

Allahü Teala bütün mü’minleri tek bir Ümmet yapmıştır. Her mü’min Ümmet şuuruna (bilincine) sahip olmalıdır.

Mü’min kişi Ümmet birliğine zarar vermez.

Mü’min o kimsedir ki, onda uhuvvet-i islamiye (İslam kardeşliği) şuuru vardır.

Mü’minin birinci ana kimliği, Ümmet-i Muhammed mensubu olmasıdır.

Hanefilik, Nakşilik, şuculuk buculuk, falan tarikata veya cemaate mensup olmak ikinci alt-kimliktir.

Birinci ana kimliğe sahip olmayıp sadece ikinci kimliğe sahip olmak büyük noksanlıktır.

Bu noksanlık kişinin dinine zarar verir.

Ümmet şuuruna sahip olmayan bir kimse cemaat, tarikat, grup alt-kimliği konusunda holiganlık, militanlık, fanatizm sergilerse o kötü ve şuursuz bir Müslümandır. Ayağı kayabilir.

İslamda, Allah katında derece ve rütbe üstünlüğü taqva iledir.

Bendeniz bir Türk olarak, tapva bakımından Türkten üstün dereceli olan sâlih Kürt kardeşimi üstün görmeye mecburumdur.

Nakşî mi üstündür, Kadirî mi? Hangisi daha taqvalı ise o üstündür.

Ümmet şuuruna sahip Müslümanın, İmamet şuuruna da sahip olması gerekir.

Her mü’min, zamanındaki İmam’a, Emîrü’l-mü’minîne, Hâlife’ye biat ve itaat etmekle yükümlüdür.

Bu biat ve itaat bağına sahip olmayan kimse, bu halde ölürse sanki cahiliyet ölümü ile ölmüş olur buyuruyor, Hazreti Peygamber (Salat ve selam olsun ona).

Her mü’min, Şeriatın kutsallığını bilmelidir. Şeriat Kur’andan, Sünnetten çıkartılmış dinî hükümlerin tamamına verilen isimdir.

Şeriatın inkar ve tahkir eden Müslümanlıktan çıkar.

Gizli ve açık kafirler, münafıklar; Şeriatsız, fıkıhsız içi boş bir İslam türetmek istiyor. Onların hilelerine aldanılmamalıdır.

Müslüman halk, bilhassa gençlik Ümmet, Hilafet, taqva, Şeriat konusunda; uyarılmalı, aydınlatılmalı, bilgilendirilmelidir.

Ümmet’in bilenleri (ulema, fuqaha, ziyalılar, meşayih) bu vazife ve hizmeti yapmazlarsa sorumlu olur, vebal altında kalırlar.

Bugün Müslüman halkı ve gençliği bu konularda aydınlatmak hürriyeti bol bol vardır.

Ankara’daki Diyanet İşleri Başkanlığının temel vazifesi Müslüman halka, yeni nesillere, bilinmesi farz olan ana meseleleri ve konuları doğru olarak sağlam şekilde öğretmektir.

Bütün özel diyanetler, dinî cemaatler, tarikatlar, islamî vakıf ve dernekler de bu vazifenin yerine getirilmesi, bu hizmetin ifa edilmesiyle yükümlüdür.

(Üçüncü yazı)

26 Haz. Pazar İmza Günü

Önümüzdeki 26 Haziran Pazar günü saat 15 ile 18 arasında Beyazıt Kitap Fuarı BEDİR Yayınevi standında (no. 147) dört ciltlik İHYÂU ULÛM’İ’D-DİN külliyatını ve kendi eserlerimi imzalayacağım. Hüccetülislam ve Zeynüddin İmam Gazali’nin, bir benzeri olmayan kitabı İHYÂ; hak din İslam’ı ayetlerin, hadislerin ve İslam büyüklerinin menkıbe ve uygulamalarının ışığında en güzel anlatan kitaptır. Alanlara, İbn Hacer el-Heysemî’nin YAKICI YILDIRIMLAR adlı büyük eseri hediye olarak verilecektir. İHYÂ’yı okuyan, anlayan, içindeki bilgileri hayata uygulayan kişi inşaallah kurtuluşa erer ve ebedî saadete nail olur. 24.06.2016

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi