M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Kurtuluşun Temel Şartları

Kurtuluşun Temel Şartları

FERT (birey) olarak kurtuluş çareleri ve çözümleri vardır. Müslümanlar Halifesiz kalınca, Din ve Şeriat elden gidince, fitneler fesatlar kıtaller azgınlıklar yaygın hale gelince; kendini kurtarmak isteyen Müslüman inzivaya çekilir, ağaç köklerini kemirerek hayatta kalmaya çalışır, imanını Allahın yardımı, fazlı, keremi, inayeti ile korur…

Dinsizlik, fesat, fitne, azgınlık tufanlarına mâruz kalan Müslüman toplumların kurtuluşu, ferdin bu zor kurtuluşundan milyon kere daha zordur.

İçi ateş dolu helâk uçurumunun kenarındaki Müslüman toplum; Kur’anın, Sünnetin, Şeriatın, İslam hikmetinin ışığında hazırlanmış topyekûn bir ıslah ve tecdid program ve projesinin hayata uygulanması ile kurtulabilir.

Böyle bir kurtuluşun temel şartları vardır. Bunlar olmazsa toplumsal kurtuluş olmaz.

Birincisi: Bütün mü’minler tek bir Ümmet çatısı altında, yapısı içinde birleşecekler. Bugünkü şeytanî tefrika, bölünmüşlük, parçalanmışlık, kopukluk, tefrika sona erdirilecek.

İkincisi: Ümmetin başında âdil, râşid, muktedir, sâlih, muttaqi, müdebbir, ehliyetli, liyakatli, fakih, icazetli, kiyasetli, mâruf ile emr eden ve münkerden nehy eden, Resulullahın (Salat ve selam olsun ona) vekili, vârisi durumunda bir Halife bulunacak ve Müslümanlar bu hayırlı zata biat ve itaat edeceklerdir.

Yukarıda açıkladığım iki temel şart olmazsa, toplu kurtuluş olmaz.

Kurtuluşun başka şartları da vardır:

Üçüncü şart: Topyekun bir tashih-i itikad faaliyeti yapılacak.

Dördüncü şart: Beş vakit namaz dosdoğru kılınacak.

Beşinci şart: Hür ve mukim erkekler farz namazları, ehil bir imamın ardında cemaatle eda edecekler.

Altıncı şart: Kadın erkek çocuk, bütün Müslümanlar ilmihallerini doğru olarak öğrenecekler ve içindeki bilgileri hayata uygulayacaklar.

Yedinci şart: Toplumu uyaracak, aydınlatacak, bilgilendirecek, çekip çevirecek, ıslah edecek, bu işi para karşılığında değil Allah rızası için ihlasla yapacak ulema ve fukaha yetiştiren gerçek İslam medreseleri açılacak.

Sekizinci şart: Çocukları, genç nesilleri iyi ve vasıflı Müslümanlar olarak yetiştirecek gerçek İslam mektepleri açılacak.

Dokuzuncu şart: Medreselerin ve İslam mekteplerinin yanında gerçek tasavvuf tarikatları olacak, bunların başında gerçek şeyhler ve mürşidler olacak, bunlar dinde fakih olacak ve müntesiplerini ıslah edip olgunlaştıracak, Kur’an ve Sünnet ahlakını topluma hakim kılmaya çalışacaklar.

Onuncu şart: Müslümanlar çok kuvvetli bir medyaya sahip olacaklar. Bu medya İslama, İmana, Kur’ana, Şeriata, İslam ahlakına hizmet edecek, dinden tâviz (ödün) vermeyecek.

On birinci şart: İş, çalışma, ticaret, iktisat, finans işleri Fütüvvet Teşkilatının ve ahlakının kontrolünde olacak.

On ikincisi: İslam Mahalle Teşkilatı kurulacak.

On üçüncüsü: Türkiye çapında bir Tebliğ İrşad Aydınlatma Teşkilatı kurulacak ve halk uyarılacak.

On dördüncüsü: Bütün bu hizmetler Allah rızası için ehliyetli ve liyakatli elemanlar tarafından ihlasla yapılacak, zaruretsiz fetvasız ruhsatsız kimseye para, maaş, ücret verilmeyecek, cemaat ve hizip taassubuna, holiganlığına, fanatizmine alet edilmeyecek, Allah rızası için yapılacak.

Somut bir örnek vermek gerekirse, bu ıslah ve tecdid hizmet ve faaliyetleri Şeyh/İmam Şâmil gibi bir din büyüğünün önderliğinde yapılacak. O icazetli bir din alimi ve fakihti. Yine icazetli tarikat şeyhi idi. Ve Müslümanların emîri ve imamı idi. 31.07.2016

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi