M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Darbe

Darbe

1.15 Temmuz darbesi bastırıldı mı..Evet bastırıldı ama bundan sonra başka şu veya bu şekilde başka darbeler ve hamleler olmayacağına dair kesin garantimiz yoktur.

2.Darbe bir uyarı, tokat ve sille mi idi.. Bunda hiç şüphe yoktur. Mutlaka, birilerinin uyanması, derlenip toparlanması, kendilerine ve işlere çeki düzen vermesi gerekir.

3.Darbenin bastırılması bir zafer midir.. Değildir, bir mühlet verme, bir uyarıdır.     

4.Darbeciler hatâ edip yanlış mı yaptılar.. Bunda hiç şüphe yoktur. Darbenin kendisi büyük bir hatâdır.

5.Darbeye mâruz kalanlar mâsum mudur, onların da hatâları yok mudur..Mâsum değildirler, hayli hatâları, noksanları vardır.

6.Suikast timinin bereleri vişne çürüğü renginde miydi, yoksa mavi mi idi.. Lütfen böyle aptalca ve salakça sorular sormayınız

7.Bu darbeye Ehl-i Sünnet İslamlığı yeşil ışık yakar, izin, fetva, ruhsat ve cevaz verir mi.. Kesinlikle vermez.

8.Türkiye’nin bugünkü düzeni veya sistemi iyi midir, kötü müdür..İslamî, Kur’anî, Nebevî, Şer’îkriterlere göre kötüdür. Devlet korunmalı, bozuk düzen âdil olanı ile değiştirilmelidir.

9.Kötü ve bozuk düzen veya sistemin tâmiri ve ıslahı mümkün müdür.. Değildir.

10.Bazı Nurcular, Kur’an’a Sünnete aykırı kötü düzeni savunuyormuş… Hiçbir Risale-i Nur talebesi ve hizmetkârı kötü düzeni beğenmez, savunmaz, desteklemez ve ondan razı olmaz. 

11.Derin küfür, şirk, nifak güçleri bu darbe teşebbüsünü manipüle ederek gerçek dindar Müslümanlara ve İslam’a saldırabilir mi.. Böyle bir manevra yapabilirler. Dikkatli olmalıyız.

12. 1957’de Adnan Menderes’in uçağı Londra civarında düşmüş, uçak ikiye ayrılmış, hayli ölen ve yaralanan olmuştu ama Menderes’in burnu bile kanamamıştı… Bu kaza neydi.. Bu bir şefkat tokadı idi, Adnan beye mühlet verilmişti…

13.Diyanet darbe gecesinde ülkenin 85 bin camiinde salâ okuttu… Asıl yapılacak iş halkı namaza ve camilere davet etmektir. Salâ okutmak elbette güzel ve mübarek bir şeydir ama iş onunla bitmez.

14.Son darbeden sonra Müslüman sivil toplum kuruluşları, cemaatler, tarikatlar uyandılar ve derlenip toparlanmaya başladılar mı.. Maalesef böyle bir şey görmüyorum.

15.Müslümanların birinci vazifesi nedir.. Fert (birey) ve toplum olarak kendilerini; Kur’an, Sünnet, Şeriat, fıkıh, İslam ahlakı, İslam hikmeti kriterlerinin ışığında ıslah etmeleri (islamî ölçülere göre iyileştirmeleri) gerekir.

16.Müslümanlar kendilerini ıslah etmezlerse kurtulabilir ve yükselebilirler mi.. Islah olmadan necat, felah ve yücelme olmaz.

17.Birileri komplo teorilerine çok meraklı… Bırakın şu zavallıları!..

18.Yarbay, 8’i 21 geçe mi tabancasının tetiğini çekip bağırmış, yoksa saat 8’i 23 geçe mi..  Lütfen böyle salakça sorularınızı bana sormayınız!..

19.Darbe gecesi Köprüde bir er linç edilmiş… Fukaranın (halka ateş etmemişse) hiçbir kabahati ve suçu yoktu. Linç edip öldürenler suçludur.

20. Cumhuriyet tarihinin en büyük darbesi hangisidir.. 1924’te Hilafetin kaldırılması ve son Halife Abdülmecid bin Abdülaziz Han’ın yurt dışına sürülmesidir.

21.Bu darbe haklı, gerekli ve meşru bir darbe miydi.. Kesinlikle değildi.

22.Türkiye nasıl düzelebilir.. Yüz maddelik bir düzelme plan, proje ve programı yapılmalıdır. Birinci madde: İslam ile devletin barışması ve işbirliği yapmasıdır.

23.Olur mu böyle şey.. Niçin olmasın İngiltere’de laiklik yok. O ülke demokrasinin, hukukun ve insan haklarının beşiği. Orada hükümdar aynı zamanda millî Aglikan kilisesinin başı. Orada kolejlerde, her sabah derslere başlanmadan önce okulun kilisesinde âyin ve ibadet yapılıyor.

24. Din ile devletin barışık olması ve işbirliği yapması laikliğe aykırı olmaz mı.. Beni dinle: Laiklik bir insan hakları değeri değildir. Bizde hiçbir zaman gerçek laiklik olmamıştır, laikçilik olmuştur. Laiklik bahanesiyle halkın din ve inanç, inandığı gibi yaşamak hürriyeti ayaklar altına alınmış, büyük zulüm ve vandallık yapılmıştır.

25.Bu dediklerin Kemalizm’e aykırıdır… Kemalizm M. Kemal’in ölümünden sonra Dönmeler ve Kriptolar tarafından fabrike edilmiş ideolojimsi bir şeydir. Bir Müslüman olarak beni kesinlikle bağlamaz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi