M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

İkinci Telgraf: Danışma

İkinci Telgraf: Danışma

Ehliyetli, liyakatli, uzman, tecrübeli, birikimli, hikmetli, firasetli, güvenilir, sezgi sahibi, müstakim (on sıfat saydım) değerli kişilerle istişare edilmelidir. İstişare etmeyen pişman olur buyurulmuştur. İslam dini, işlerin ehil kimselerle istişare edilerek yapılmasını emr ve tavsiye ediyor. Müsteşarlar, ehliyetli değilse, istişarenin faydası olmaz, zararı olur. Ehliyle istişare etmeyen, ağrıyan gözü için doktora değil, baytara gidip, onun verdiği ilacı kullanıp kör olan kimseye benzer.

----------------------------------------------

O Bir Uyarıydı

İSTANBUL’u altüst eden dolu, sağanak yağış, şiddetli rüzgâr, seller, bütün o hengâmeler Bir uyarı idi. (Nispeten hafif) bir tokat idi.

İdareciler ve halk bunu anladılar mı? Sayın okuyucum, zat-ı âliniz anladınız mı?

Dikkat buyurunuz, uyanılmazsa, derlenip toparlanılmazsa tokadın büyüğü gelecektir. Ne zaman?.. Nasıl?..

Bu ihtimale hazır olunuz.

***

Gök birden bire kararınca… Ufuklarda şimşekler çakınca… Rüzgar çılgınca esmeye başlayınca… Yumruk büyüklüğünde dolular yağınca… Deniz bir acayipleşince… Seferdeki bir gemi durmuş, yolculara can yeleği dağıtılmış diye duydum. “Müslüman olanlar Kelime-i Şehadet getirsinler” diye anons yapılmış mıdır?

***

On beş yaşındaki bir kız zengin biriyle üç F’li (fitne fesat fuhuş) şehre gitmiş, al takke ver takke eğlenmiş, keyf etmiş, felekten kâm almış... Medya bunu ballandıra ballandıra anlatıyor. Bu yaştaki bir kız kocaya verilmiş olsaydı, bizim ilerici taife yaygarayı basar, ağzı süt kokan küçük kızlar evlendiriliyor diye feryat ederdi. Hele bir de şer’înikah kıyılmış olsaydı, seyr edin siz gümbürtüyü…

***

Allah ticareti helâl kılmış, ribayı yasaklamıştır. Bazı ticaretler de helal değildir. Mesela karı satmak, uyuşturucu… Din ticareti de yasaktır. Ribacılar, analarıyla zina etmek gibi çirkin bir günah işlemiş olur. Din sömürüsü bundan da kötü ve çirkindir. Din sömürüsü yaptıkları halde, biz hizmet ediyoruz diye yaygara kopartanlar alçağın alçağıdır.

***

Bendeniz artık yaşlandım, bağ bahçe işi yapamam, bir keçiyi sağamam, tavuklara bakamam. İmkanım olsa da beş dönümlük bir arazi alsam, iki maltız keçisi, biraz tavuk, beş kovan arı, sebze meyve… Sadık ve vefakar bir çalışan… Orada cep telefonu çekmese… Fitnelerden fesatlardan uzak, sessiz ve sakin bir hayat sürebilsem.

***

O adam şu anda derin bir uykudadır. Top atılsa duymaz, uyanmaz. Lakin zamanı gelince mutlaka uyanacaktır. Ne zaman mı? Ölünce.

***

Din büyüğü olacak ve mü’minlerin tek bir Ümmet olmasını istemeyecek ve bu yolda çalışmayacak… Böylesi din büyüğü değil, din küçüğüdür.

***

Bazısı kazara, bazısı kasıtlı olarak yakılan orman bölgeleri hakkında kamuoyuna doğru bilgi verilmiyormuş. Yanan yerler küçük ve az gösteriliyormuş.

***

Üçüncü dev havaalanı yapılan bölgedeki ormanlar tahrip edildi, göller kurutuldu. Milyonlarca kuş, yabanî hayvan yerinden yurdundan edildi. Nice yuvalar söndürüldü. Ekolojik düzen dinamitlendi. Ormanlar yok olunca iklim değişti. İnsanoğlu bütün bunların hesabını vermeyecek mi?

***

O herifin Müslümanlığı yüzeydedir. Onun asıl dini imanı paradır, benliktir.

***

Hiçbir din görevlisinin ve cami derneğinin camiye vakf edilmiş eski halıları satmaya hakkı yoktur. Bunlar vakıftır, satılamaz.

***

Sultan Abdülhamid’in Cuma namazlarını kıldığı Yıldız camii restore edilmiş. Orası vaktiyle bir hat müzesi gibiydi. Öyle ya, Padişahın ve Halifenin camii… Acaba her biri ayrı bir şaheser olan o paha biçilmez hat levhaları restorasyondan sonra yerlerine asılmış mı? Yoksa kanatlanıp uçup gittiler mi?

***

Karının biri şikayet ediyor: Kocam bana tecavüz ediyor diyor. Bu günleri de mi görecektik?

***

Antika piyasasında menşei belli olmayan büyük sayıda orijinal ferman tedavül ediyor. Bunların bir tanesi otuz bin ile altmış bin lira arasındaki satılıyor. Bu orijinal fermanlar nereden geliyor?

***

SORU: M. Kemal tarikat ve tasavvuf tekkelerini kapattı… Mason localarını da kapattırdı… Onun ölümünden sonra localar açıldı ama tekkeler bir türlü açılamıyor. Onları, elinde imkan ve kudret olan siyasal İslam da açmıyor. Bunun sebebi nedir?

***

Bir Nurcu geçinene: Bediüzzamanı senden öğrenecek değilim. Benim tanıdığım gerçek Bediüzzaman, senin efsanevî Bediüzzamanından bin kere üstündür. Sen onu küçültüyorsun.

***

Bindiğin otomobilin lüks, israflı, lüzumsuz olup olmadığı tartışılabilir. Otomobilinle övünmene, gururlanıp kibirlenmene gelince, o tartışılmaz. Kesinlikle ayıptır, günahtır, hamlıktır, e….liktir.

***

Evet, yemin etse başı ağrımaz, o adam Müslümandır ama gerçek Müslüman değil, sosyolojik musallâ Müslümanıdır. Ölünce cenazesi camiye getirilecek, namazı kılınacak ve Müslüman mezarlığında toprağa verilecektir.

***

İslam dini, nikahlı olmayan bir erkek ve kadının birlikte yaşamasına izin vermez. Yine, nikahlı olmayan bir kadın ile bir erkeğin flört yapmalarına, beraber gezip tozmalarına, yalnız ve tenha kalmalarına da izin ve cevaz yoktur. Flört yapan hafif meşrep züppe İslamcı gençlere duyurulur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi