M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Akıllı Müslümanın Özellikleri

Akıllı Müslümanın Özellikleri

1. Akıllı olmak için sadece akıl yetmez, bu aklın akl-ı selim (Sağlam ve doğru akıl) olması gerekir.

2. IQ’su 130’un üzerinde ama akl-ı selim sahibi değil, bu adam zekidir ama akıllı değildir.

3. Her Müslüman akıllı mıdır? Öyle olması gerekir ama realitede akıllı Müslümanlar ve akılsız Müslümanlar vardır. Akıllılar çok azdır.

4. Akıllı Müslümanın itikadı nasıl olur? Sahih olur. Hem akıllı geçiniyor, hem bozuk inançlara sahip, böylesi elbette gerçekten akıllı değildir.

5. Bu devirde akıllı Müslüman hangi inanç sistemini sahiplenir? İkisi de birdir, ya Mâturidî, ya Eş’arî olur. Üçüncüsü olmaz.

6. Peygamber (Salat ve selam olsun ona) zamanında mezhep var mıydı?.. Bu soruyu soran akıllı Müslüman değildir.

7. Akıllı Müslümanın fıkıh mezhebi hangisidir? Ehl-i Sünnet ve Cemaat’in dört fıkıh ekolünden biridir. Beşincisi yoktur.

8. Akıllı Müslüman mezhepsiz olabilir mi? Akıllı ise olmaz.

9. Akıllı Müslümanın ahlak sistemi hangisidir? Hüküm ve ilkeleri Kur’andan, Sünnetten çıkartılmış İslam ahlakıdır.

10. Ahlakı bozuk bir Müslüman akıllı mıdır? Selim akıllı Müslüman ahlaksız olmaz, ahlaksızlık yapmaz. Şeytan akıllı ise yapabilir ama o da Müslümana yakışmaz.

11. Akıllı Müslüman yalan söyler mi? Kesinlikle söylemez.

12. Akıllı Müslüman gıybet eder mi? Kesinlikle etmez. Hem ölü kardeşinin etini yemek kadar iğrenç bir günahı işleyecek, hem akıllı olacak, mümkün müdür böyle bir şey?

13. Akıllı Müslüman beş vakit namaz kılar mı? Dosdoğru kılar. Namazı asla ihmal etmez, hafife almaz, savsaklamaz.

14. Akıllı Müslüman farz namazları cemaatle kılar mı? Elbette kılar. Şer’î özrü olmayan her mukim erkek için cemaat farza yakın bir vazifedir. Devamlı olarak terk eden akılsız olur.

15. Akıllı Müslüman israf eder mi? Müsrifler (israf edenler, saçıp savuranlar) akılsız ve beyinsiz kişilerdir.

16. Akıllı Müslümanın geçim tarzı nasıldır? O, zengin de olsa kanaatli bir hayat sürer, israfa kaçmamak şartıyla paylaşır.

17. Akıllı Müslüman acıkmadan sofraya oturur mu? Asla oturmaz. O, sofradan, doymadan kalkar. Yemek için değil, yaşamak için yer.

18. Akıllı Müslüman çok konuşup gevezelik ve zevzeklik eder mi? Kesinlikle etmez. Ya hayırlı ve faydalı bir şey söyler (veya yazar) yahut susar.

19. Akıllı Müslüman hikmetli (bilge) bir Müslümandır.

20. Akıllı Müslüman oğullarını ve kızlarını nasıl yetiştirir? İyi insanlar, iyi Müslümanlar olarak yetiştirir ve onlara ilmihallerini öğretip, içindeki bilgileri hayata uygulatır.

21. Akıllı Müslümanın cep telefonu nasıl olur? Çok akıllı ise hiç olmaz. Normal akıllı Müslümansa, ihtiyacı ne kadarsa öyle bir cihazı olur. Cep telefonunu statü haline getiren akıllı değildir.

22. Lise bitirmiş akıllı bir Müslümanın genel kültürü nasıldır? İngiltere’deki Eton koleji mezununun genel kültüründen yüksektir.

23. Maddî imkanı olan, bütçesi müsait bulunan akıllı Müslüman yalnız yemek yer mi? Bazen yiyebilir ama sık sık sofrasında misafiri davetlisi olur. Akıllı Müslüman mükrimdir (ikram edicidir), paylaşıcıdır.

24. Onun davet sofrasında kimler bulunur? Davetliler içinde temiz bir fakir bulundurur.

25. Akıllı Müslüman tv seyr eder mi? Hem akıllı olacak, hem de Dönmelerin, Paşacıların, ateistlerin, çağdaşların kötü, ahlaksız, müstehcen yayın yapan fitne fesat saçan ekranlarına bakacak… Böyle bir şey akıllılığa uyar mı?

26. Akıllı bir Müslümanı kimler beğenir? Dostlarının beğenmesi önemli değildir, onu insaf sahibi düşmanları bile beğenir.

27. Akıllı geçinen okumuş bir Müslüman görgüsüz olabilir mi? Kesinlikle olamaz. Akıllı Müslüman görgülü, kibar, nazik, efendi, kendisiyle ülfet ve ünsiyet edilebilen (hoş geçinilen) bir kimsedir. Kaba saba, kırıcı, saldırgan, yobaz, holigan, fanatik kimseler akıllı Müslüman değildir.

28. Akıllı Müslüman dışarıda, açıkta, herkesin içinde yer içer mi? Kesinlikle yemez içmez. Böyle bir şey mürüvvete aykırıdır, yapan akıllı değil, akılsızdır.

29. Akıllı Müslümanın otomobili nasıldır? O, ihtiyacının dışında ve üstünde lüks, pahalı, israflı otomobile sahip olmaz. Bir kişi otomobili statü haline getirse ve onunla övünse, akıllılık sıfatını kayb eder.

30. Kendisinde Ümmet ve İmamet şuuru olmayan kimse akıllı Müslüman mıdır? Değildir.

31. Akıllı Müslüman kendini beğenir mi? Beğenmez. Beğendiği anda akılsız ve beyinsiz olur.

32. Akıllı Müslüman, sahte şeyhlere din sömürücülerine kızıp da, gerçek tasavvufa, gerçek icazetli ve faziletli şeyhlere karşı ve düşman olabilir mi? Olamaz.

33. Akıllı Müslüman sahte şeyhlere paçasını kaptırır mı? Kesinlikle kaptırmaz. Çünkü o, firasetli bir kimse olarak Allahın nuru ile görür.

34. Akıllı bir Müslüman Deccal’ı Mehdi yapar mı? Bırakın akıllılığı, böyle bir şeyi en ahmak Müslüman bile yapmaz.

35. Akıllı Müslüman âhir zamanda Mehdinin zuhur, İsa aleyhisselamın nüzul edeceğine inanır mı? İnanır, çünkü bu konuda Ehl-i Sünnetin ittifakı vardır.

36. Akıllı Müslüman kadın ve kızın tesettürü nasıldır? Şer’î tesettürdür. Onlar, yabancı erkeklerin dikkatlerini açık kadınlardan daha fazla çeken şeytanî ve süslümanî tesettürden uzak dururlar.

37. Okumuş akıllı Müslümanın evi nasıldır?.. İslam evidir. İslam medeniyet ve kültürüne göre döşenmiştir. Başta Hilye olmak üzere hüsn-i hat levhaları vardır, Şatafattan, rüküşlükten uzaktır.

38. Gelmiş, geçmiş, halen yaşayan, ileride gelecek olan akıllı insanların en akıllısı, en birincisi kimdir? Resulullah Efendimizdir (Salat ve selam olsun ona). Ondan akıllısı yoktur. Akıllı olmak için ona iman, biat ve itaat etmek, dinini kabul etmek, yolundan gitmek gerekir.

39. Akıllı Müslümanların dereceleri, rütbeleri var mıdır? Vardır. Her devirde onların en yükseği, birincisi Gavs olan kimsedir. Kutublar, imaman, büdela, nükeba, nüceba, kibar-ı evliyaullah ve diğerleri. Rical-i gaybı herkes göremez, bilemez.

40. Sen kendini akıllı mı sanıyorsun? Hâşâ!.. Öyle bir zan, fakirdeki beş kuruşluk aklı da alır götürür, beyinsiz eder.

DÜZELTME: Dünyada ölümsüzlük olmaz başlıklı yazımdaki cümlenin doğrusu şudur: “Cehennemde geçici olarak cezasını çeken son mü’min çıkarılıp Cennete konulduktan sonra...”

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi