M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Cacıklı Gazeteler

Cacıklı Gazeteler

Patronları dolar milyarderi bazı zengin ve büyük gazetelerimize maydanozlu ve sarımsaklı cacık medyası denilse abartılmış olmaz. Müstehcen yayınlar, en cıvık magazin yazıları... Gün geçmiyor ki, şu baharat veya sebze meyve kansere bile iyi geliyor haberleri... Bu gazeteler biraz da kültür, eğitim, düşünce, felsefe, sanat, mimarlık, şehircilik gibi konularda ciddî makaleler, röportajlar, analizler yayınlasalar ya. Ayda en az beş altı manşetleri kültür konusunda olsa iyi olmaz mı? Filan manken hamile kalmış... Filan zampara filan karıyla yatmış... Filan zengin helikoptere binmiş... İki kaşar âşık herkesin ortasında deliler gibi öpüşmüş... Bunlar mı önemlidir, yoksa kültür sanat mı önemli?

***

SORU: İslam’da flört, yani aralarında nikâh bağı bulunmayan bir delikanlı ile bir kızın, bir erkekle bir kadının baş başa oturmaları, beraber gezip tozmaları, düşüp kalkmaları, içli dışlı olmaları caiz midir?

CEVAP: Bendeniz müftü değilim. Ehl-i Sünnetin, ulemanın, fukahanın fetvalarını ve görüşlerini naklediyorum. Dinimizde buna izin yoktur. İslam hükümlerinin uygulandığı Aceh’te nikâhsız yana yana gezen çiftlere ceza verilmektedir... Ateistler, çağdaşlar, İslam karşıtları buna isyan ediyor. Bu onların bileceği bir şeydir. Dindar, sofu, ahlaklı, faziletli, iffetli gençlerimizin flörtten uzak durmaları gerekir. “Sevişiriz, cenabet gezeriz, size ne!” pankartları taşıyanların İslam’ın flört yasağına saldırmalarına şaşılır. Size ne!

***

Birtakım islamî sivil toplum kuruluşları, cemaatler tarikatlar vakıflar dernekler; üniversite gençlerini sahipleniyor, onlara yurt yeme içme imkânı, burs veriyor ama yapmaları mutlaka gereken hizmetleri verebiliyorlar mı? Nedir bu hizmetler: 1. Sahih itikadı öğretmek... 2. Beş vakit namaz kıldırmak... 3. Farz namazları cemaatle kıldırmak... 4. İlmihal öğretmek... 5. İslam ahlakını öğretmek ve kurallarını hayata uygulatmak... 6. İstanbul ahlak,  kültür, edep, terbiyesi, görgüsü öğretmek... 7. Nefs-i emmaresiyle büyük cihad yaptırmak... 8. Sanat, güzellik, estetik boyutuna sahip olmaları için çalışmak... 9. Branşı ne olursa olsun Osmanlıca öğretmek... 10. İslamî kriterlere göre vasıflı, güçlü, üstün bir Müslüman olması için gereken dersleri, kursları vermek... Şimdi soruyorum: Bizim, başta İlim Yayma Cemiyeti olmak üzere muhterem cemaatlerimiz, tarikatlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız gençlere bunları verebiliyor mu, kazandırabiliyor mu?

***

Yurt binasıyla, yatakhane ile, ranza ile, yemekhane ile, duşlar ve banyolar ile, kantin ile, ders çalışma salonu ile; vasıflı, güçlü, üstün Müslüman gençler yetişmez. Vasıflı gençlerin yetişmesi için ilim, irfan, hikmet, ahlak, edeb, genel kültür öğretilmelidir. Gençlere çeşitli marifetler kazandırılmalıdır… İffet, istikamet, mürüvvet, fütüvvet, âlicenablık, hilm...

***

Otuz sene oldu mu acaba?.. Ziyaretime dört genç gelmişti. Sohbet ediyorduk. İçlerinden biri “Hocam sizin çayınız meşhurmuş, bir demleseniz de zevkle içsek...” demez mi?

***

Türkiye devlet olarak, ülke olarak, halk olarak güçleniyor mu zayıflıyor mu, yükseliyor mu alçalıyor mu?... Bu soruların cevaplarını islamî kıstaslara göre verebilecek yedi kişilik bir bilgeler ve âqiller şurası kurulsa, bunlar gerekçeli bir rapor hazırlasalar ve bunu herkes okusa, ne iyi olur.

***

Herkese  soru: Yaşlılarımıza hürmet ediyor muyuz, küçüklerimize merhamet ve şefkat gösteriyor muyuz?..

***

Azılı İslam ve Kur’an düşmanlarının küfür, nifak, şikak kokan necasetli (..klu) yazılarını, beyanlarını hiç kaçırmadan devamlı olarak okuyor, pislikli yazıları su gibi içiyor...

***

Böyle bir bataklıkta kurbağalar bile yaşamaz. Müslümanlar haydi haydi yaşamaz.

***

Dolar kısa zamanda fırladı. Böyle giderse daha da yükseleceğe benziyor. Yemek yediğim lokantalarda böyle anormal bir fiyat artışı yok. Kumkapı’da Özbek yemekleri yapan Mesket lokantasında fiyatlar sabit. Diğerlerinde de... Türk lirası ile, bendeniz kanaatle yaşarsam fazla sıkıntı çekmem inşaallah. Dolarcıların, ‘abede-i dolaratın hali dumandır.

***

ABD ile Türkiye arasındaki krizin ana sebepleri dışarıda değil, içeridedir. Bunu anlamaya çalışmalıyız.

***

Benden bir şey beklemeyin. Biraz geçim ve cep harçlığım dışında birikimim yoktur.

***

Kriz, memleketi devleti ekonomiyi sarsıyor ama büyük Dönme medyasının umurunda değil. En iğrenç müstehcen yayınlar, en cıvık magazinler, en geri zekâlı yayınlar gırla gidiyor.

***

Ahir zamanda zina ve bina çoğalacakmış. Dere boylarına yüksek binalar yaptılar, sel suları akacak mecra bulamadı. Felaketler oldu. Son taşkınlardan ibret aldılar mı? Ne gezer... Beyinsizlere, yarın kıyamet kopacak deseler, onlar kaçak binalarını dikmeye devam eder.

***

Dolar sahipleri kıkır kıkır gülüyor... Lira sahipleri ağlıyor. Biri güler, biri ağlar. Dünyanın hali böyledir.

***

Para, dolar, lira, finans işlerinin şakası yoktur. Olsun demekle olmaz.

***

Türkiye’ye Hitlerin sihirbaz maliye bakanı Hyalmar Schacht gibi biri lazım.

***

Gerçek tıbba, hele İslam tıbbına itimadım ve hürmetim çoktur. İlaç fabrikalarının, darphane gibi para basan hastahanelerin, MR cihazlarının, hastaya müşteri gözüyle bakanların tıbbına hiç mi hiç güvenim yoktur.

***

Bastırmışlar üç milyon doları ve adamı serbest bıraktırmışlar. Ne demek mi istiyorum? Bundan fazlasını yazamam.

***

Pazarlıklar çok çetin... Vicdanlar cüzdanlar... Cüzdanlar kazanıyor.

***

Tarih bilmeyen tarih öğretebilir mi?.. Edebiyat bilmeyen edebiyat öğretebilir mi? Felsefe bilmeyen felsefe öğretebilir mi? Meselenin bam teli buradadır.

***

Onun dini imanı paradır, ondan din hocası olmaz.

***

Fakirin biri içinde üç ekmek olan poşetini göğsüne bastırmış, hızlı hızlı evine gidiyordu.  Akşam çorbasına doğrayacaklar ve karınlarını doyuracaklar. Beride, onlarca çeşit katık bulunan zengin sofrasının bir kenarında birkaç dilim ekmek var ama onlara kimse elini sürmüyor.

***

Yedi zayıf ineğin yedi semiz ineği yediği günler mi geliyor?

***

Zavallı köpeği otomobiline bağlamış ve sürüklemiş. Merhametsiz herif. Cenab-ı Hak belasını versin!

***

Sahih hadiste buyruluyor: “Riyasete talip olanın işi zorlaştırılır.”

***

Vicdan cüzdan vicdan cüzdan vicdan cüzdan...

***

Bendeniz Bediüzzaman’ı, Risale-i Nurları bilirim. Yalan söyleyen, iftira ve gıybet eden, mü’min ve salih kişilere düşmanlık eden, fitne ve fesat çıkartan, kendini beğenen, holiganlık eden biri kesinlikle Nurcu değildir, anti-Nurcudur.

***

Hadiste, “İslam garip geldi, garip avdet edecek” buyruluyor.

***

Onun dini işkembesindedir, aklı apış arasındadır. Ondan köy olmaz, kasaba olmaz.

***

Bendeniz görmem sanıyorum. Âhir zamanda Amerika’nın Avrupa’nın bazı yerlerinde Müslümanlara karşı dehşetli savaşlar yapılacak, sonunda İslam ve Müslümanlar kazanacaktır.

***

Son Papa’nın Roma’nın harabeleri içinde adamlarının cesetlerine basarak ağlaya ağlaya şehri terk edeceği Malachi Kehanetlerinde yazılıdır.

***

Türkiye, İslam âlemi, dünya, insanlık, yer küresi nereye gidiyor? O, bu soruları hiç sormadan ot gibi yaşıyor.

***

Birine: Hazret şu sıralarda şahane şahane aksırmıyor. Ne oldu acaba?

***

Ellerine bir atom bombası geçirirlerse vay dünyanın ve insanlığın haline...

***

Peygamberimiz (Salât ve selam olsun ona) buyuruyor: “Yarın Kıyamet’in kopacağını bilsen, bugün elindeki hurma fidanını toprağa dik...” Dünya batsa bile diktiği hurma fidanının meyvesini inşaallah ahirette yer.

***

Bir varmış, bir yokmuş.

***

Herkes kendini kurtarsın... Herkes ehlini çoluk çocuğunu kurtarsın... Kimin gücü yetiyorsa bir kazazedeyi kurtarsın...

***

Titanic batarken, gemideki orkestralardan biri, “Tanrım bize yardım et” ilahisini çalıyormuş.

***

Cenaze marşının ölüye faydası olmaz.

***

Karı satmak, seks köleliği yaptırmak Hıristiyanlıkta da haram ve yasaktır ama, genelevlerin imparatoriçesinin cenazesini, bağlı olduğu kilise birinci sınıf merasim ve tantana ile kaldırmıştı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi