M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Sığır gibi yiyen

Sığır gibi yiyen

Sığır gibi yiyerek insan gibi yaşanamaz.

***

İyi Müslüman olmak için Kur’an’ın, Sünnetin, Şeriatın emirlerini yerine getirmek, yasaklarından kaçınmak, öğütlerine kulak verip tutmak, İslam ahlakı ile ahlaklı, erdemli dindar olmak gerekir.

***

Türkiye vatanımızdır, büyük evimizdir, çöplüğümüz değildir. Evini çöplüğe çevirmediğin gibi vatanını da çöplük olarak kullanmayacaksın. Yere bir kürdan, bir kibrit çöpü bile atma.

***

Başkalarının analarına, karılarına, bacılarına, kızlarına şehvet gözüyle bakan, göz zinası yapan kimseler namuslu, şerefli ve iffetli değildir.

***

Kadınlara ve kızlara yapılan taciz ve tecavüzlerin en büyük sebebi gazetelerdeki ve TV’lerdeki müstehcen azdırıcı yayınlardır. Bunlar devam ettikçe taciz ve tecavüzler daha da artacaktır. Onlar sebep, taciz ve tecavüzler neticedir

***

Hürriyete layık olmayan insanlar, hürriyetin değerini bilmez, onu kötüye kullanır.

***

Aydın olma şartlarına sahip olmayan üniversite mezunları aydın değildir, aydın müsveddesidir.

***

Salih Müslüman kardeşine meşreb farklılığı dolayısıyla düşmanlık eden Müslüman kötü bir Müslüman’dır.

***

Ruhbanlarını (Şeyhler, Hoca efendiler, Hazretler vs) erbab haline getirip putlaştıranlar şirke düşmek tehlikesiyle karşı karşıyadır.

***

Dinin içini boşaltanlar, dine büyük zarar veriyor.

***

Tasavvufun içini boşaltanlar sufi değil, sufi taslağı ve karikatürüdür.

***

İslam’ı doğru bilmeyenler, nasıl iyi Müslüman olabilir?

***

Gerçek din hizmetkârı bir vadide, din sömürücüsü başka bir vadide.

***

Salih Müslümanlar vazifelerini ve hizmetlerini yapmazlar, münkerleri engellemezlerse, meydan soyguncu din bezirgânlarına kalır.

***

Münafıklara en zor gelen iki şey, sabah ve yatsı namazlarını cemaatle kılmaktır.

***

Allah’tan korkma edebiyatını bırak, Allah’tan korktuğunu amellerinle, işlerinle, ahlakınla, davranışlarında, iyi halin ile sergile.

***

Maaşı yüksek, lojmanı yüksek, otomobili süper yüksek, unvanı yüksek ama hizmetleri yüksek değil.

***

Âlim, fazıl, kâmil, salih bir zata, Müslüman halka ve gençliğe hitap eden küçük bir kitap yazın da basıp dağıtalım demişler. Gereken telif ücretini takdim ederiz ilavesini yapınca hazret gelenleri huzurundan çıkartmış, kibarca kovmuş.

***

İnsanlar ölümden çok korkuyor. Ölüm Allah’ın emridir. Kur’an-ı Kerim’de her canın ölümü tadacağı açıkça bildirilmektedir. Korkulması gereken ölüm değil, kötü ölümdür, yani su-i hatimedir, imansız ölmektir.

***

Diyanet, uygunsuz kıyafetli kadın ve kızlara hitaben çok kibar ve edebî bir üslupla, kimseyi kırmadan, rencide etmeden bir tesettür risalesi yayınlasa ne olur? Ne kadar agresif dinsiz varsa hepsi ağır şekilde saldırırlar, tahkir ederler. Lakin bunu yine de yapmak vaciptir.

***

Orta bir bütçeye sahip olan, parası olan Müslümanlara: Her ay on kitap satın alınız. Bunları okumaya vakit ayırınız, bilginizi ve kültürünüzü arttırınız. Kitapların faydalı, hayırlı kitaplar olması gerekir. Lütfen fasa fiso boş ve kof eserler almayınız.

***

Bir insanın zekâsı, olgunluğu, firaseti, sağduyusu, aklı bayramda anlaşılır. Dört saatte gidilen bir yere on iki saatte gidiyorsa, kalabalıktan dolayı gittiği yerde rezil ve perişan oluyorsa,  yollarda anasından emdiği süt fitil fitil burnundan geliyorsa, en sonunda, “Ah ne eğlendik ne eğlendik” diyorsa o vatandaş vasıflı değildir.   

***

Eğitim sistemimiz, okullarımız niçin iyi değil? Niçin çocuklarımızı vasıflı Türkiyeliler olarak yetiştiremiyoruz? Aydınlarımız bu konularda niçin ciddî, uyarıcı, aydınlatıcı, yol gösterici, çare ve çözüm teklif eden makaleler yayınlamıyor?

***

Öğretmen sayısı bir milyon iki yüz bini geçmiş. Daha yüzbinlerce öğretmen alınacakmış.  Milyonlarca işsiz öğretmen olmak için bekliyormuş. Bu sistemle, bu kalite ile iki üç milyon öğretmen alınsa netice değişir mi? Türkiye’ye, Singapur’da ve Finlandiya’da olduğu gibi başarılı eğitim sistemi, başarılı okullar, başarılı öğretmenler gerekmektedir.

***

Şapka devrimine kısık sesle bile olsa muhalefet eden nice zavallı bîgünah mâsum vatandaşı idam edenler, mahkemelerde süründürenler, zindanlarda çürütenler mi uygarlık taraftarıdır?

***

Sen bir çilesizsin. Çilesizler doğru dürüst hizmet edemez. Biz mü’minler için en büyük örnek, model, ölçü olan Resulullah (Salât ve selam olsun ona) ne büyük çileler çekmişti.

***

Hiçbir şeye yanmam, o gıybetçilerin, kendilerinde nifak alametleri olan o münafıkların, o fasıkların iyi ve salih Müslüman gibi görünmelerine görülmelerine ve birtakım cahillerin ve gafillerin onların peşine düşmesine yanarım.

***

Hem Nurcu veya Nakşi geçiniyor, hem başta gıybet olmak üzere bir yığın büyük günahı açıkça işliyor. Yahu böyle Nurcu, böyle Nakşi olur mu?

***

Gerçekten faziletli bir Müslüman’a, “Efendim siz faziletlisiniz” denilince Estağfirullah der. Faziletsiz kimseler ise fazilet satarlar, birisi kendilerine faziletlisiniz dediği zaman baba hindi gibi kabarırlar.

***

Başaramayacağı, doğru dürüst yapamayacağı, yüzüne gözüne bulaştıracağı, yapar gibi görünüp mıncıklayacağı bir işe, hizmete, vazifeye makama mevkie talip olmak haramdır. İşleri, emanetleri ehil olmayanlara vermek hıyanettir.

***

Anne babalara: Çocuklarınızı iyi insanlar olarak yetiştiriniz. İyi insan eşittir iyi Müslüman. Ana gaye (amaç) mühendis, doktor olmak değildir, iyi insan iyi Müslüman olmaktır.

***

Hazret-i Ömer, “Mü’minlerin emiri, devlet başkanı olmasaydım müezzinlik yapardım” buyurmuş. Zamanımızda tuzu kuru hiçbir ailenin çocuğu müezzinlik yapmak istemiyor.

***

Her sene, devletin kendilerine emanet olarak verdiği o güzelim hayvanlardan birini kesip kebab yapıp yiyorlarmış. Zıkkım olsun, boğazlarında kalsın!

***

Sapasağlam adam, köy kahvesinde nasılsınız sorusuna, “Devlet biraz yardım ediyor ama yeterli olmuyor, bu yardımın daha çok olmasını istiyorum” cevabını verdi.

***

Kur’an kursu, İmam-Hatip derneği, Müslüman öğrenci yurdu idarecilerine: Öğrencilere verdiğiniz yemeklerin hepsi yenmiyor, bir kısmı çöpe atılıyor. Sizi uyarmak istiyorum. Atılan, ziyan ve israf edilen bir lokma ekmekten, bir tek pirinç tanesinden, bir kaşık yemekten bile sorumlusunuz. İslam israfa izin vermez. İsraf haramdır. Allah müsrifleri sevmez. Kur’an israf edenler için, “Onlar şeytanın kardeşidir” buyuruyor. Fakirin bu uyarısı hoşunuza gitmeyecektir ama faydanızadır.

***

Her sağduyulu Müslüman, vasıflı üstün güçlü olgun Müslüman olmak için çalışıp çabalamalıdır.

***

Kötü düzen ve sistemlere iyidir diyen, onları benimseyen, beğenen, öven Müslüman gafil bir Müslüman’dır. Gafleti onu sapıklığa ve küfre kadar götürebilir.

***

Âhir zamanda Deccalı Mehdi sanan beyinsizler zuhur edecektir.

***

Alkış ve övgü sellerine kapılıp boğulmuş.

***

Bir zata: Faydalı, lüzumlu, zarurî, hayırlı sözler söylerseniz sizi memnuniyetle dinlerim, yararlanırım. Boş laflara karnım toktur.

***

O zatı bir kere dinledim, tam bir saat konuştu, söyledikleri incir çekirdeğini doldurmazdı. Kısa konuşsa ne iyi ederdi.

***

Hikmetli bir laf dinlerken esnemekten çeneleri ayrılır, dedikodu ve gıybet dinlerken pür dikkat kesilir.

***

İyi şeylere meraklanmaz, zararlı şeylere merakı çoktur.

***

Ayakta uyuyan birine: Önemli olan, ölmeden önce uyanmaktır. Ölünce zaten yakîni (gerçeği) anlayacaksın ama sana faydası olmayacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi