M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Devamlılık ve Ârızalar

Devamlılık ve Ârızalar

BENDENİZ devamlılık taraftarıyım, bütün arıza ve kopukluklara karşıyım. İngiltere krallığı ve Japonya imparatorluğu iki devamlılıklar ülkesidir. Hukukta, kimlik ve kültür konusunda yenilik, arıza, kaza, kopukluk, devrim istemem.

Her yenilik iyi değildir.

Her eski kötü değildir.

Kötü zararlı yeniliklerden uzak durmak; iyi faydalı eskilere devamlılıklara sımsıkı sarılmak gerekir.

Japonya, Latin alfabesinden bin kere zor ve çetrefil millî yazısını niçin değiştirmedi?

O zor yazı ile nasıl bu kadar ilerledi?

Değişiklikler evrim yolu ile olmalı, devrim yoluyla değil.

İngiliz yazar ve araştırıcı bizimle alay ediyor. Yazarın ismi Geoffrey Lewis, kitabın ismi “Trajik Başarı Türk Dil Reformu”. Cumhuriyet tarihindeki bütün reformlar, bütün devrimler trajiktir.

Justinianus Codex’inin, Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyenin yapıldığı bir ülkede, paldır küldür İsviçre Medenî Kanunu tercüme edilerek alındı. Yüz kızartıcı bir devrim.

 

Laik Fransa’da Kiliseye bağlı Katolik seminerleri (papaz okulları) var ama bizde İslam Medreseleri resmen kapalı.

M. Kemal devrinde İslam tarikatları kapatılmış, Mason locaları da kapattırılmıştı. Localar açıldı ama tarikatlar hâlâ yasak.

Şapka devrimi ne gülünç bir devrimdir. Uğrunda bizde çok adam asılan şapkayı dünya terk etti.

Japonlar kimonoyu yasaklamış olsalardı, iyi mi, kötü mü yapmış olurlardı?

Türkiye’nin, Ortadoğu’nun Japonya’sı olması gerekirdi, olamadı. Zorlama değişiklikler, devrimler belimizi büktü.

Ârızalar tamir edilmeli ve eski devamlılıklara dönülmelidir. Japonya’da ve İngiltere’de olduğu gibi. Değişiklik, yenilik mi olacakmış, olsun ama devamlılığı inkâr ederek tepeden inme, zorlama, dipçikli, kanlı devrimler şeklinde değil, evrim şeklinde.

Sırası gelmişken, şapka devrimi bahane edilerek idam edilen, zindanlara atılan, mahkemelerde süründürülen, çok eziyetlere ve acılara mâruz kalan Müslümanlara, bu arada Şalcı Bacıya Allah’tan rahmet diliyorum.

***

Kemalist ilahiyatçıların Ehl-i Sünnet’e aykırı bütün iddiaları, inançları bâtıldır. Bir teki bile doğru değildir. Müslümanlar onların tamamını reddetmelidir.

[IFrame]

***

Sahte şeyhleri, bozuk tarikatları bahane ederek İslam tasavvufuna, gerçek tarikatlara saldırmak, onları kötü göstermeye yeltenmek büyük bir mantıksızlıktır, zulümdür, aşırılıktır.

***

Bir adama: Mutezile mezhebi doğru ise, niçin taqiyye yapıyor, gizleniyorsun? Göğsünü gererek ben Mutezilîyim diye ortaya çık, ondan sonra konuş yaz.

***

Kaç sene oluyor, Erzurum’da bir doktor, ben Müslüman’ım, ezana karşı değilim, sonuna kadar açılıp avaz avaz bağırtılan madenî sesli hoparlörler ezana eza ve zarar veriyor dediği için bazı İslamcılar tarafından medyatik linçe maruz bırakılmıştı.        

***

Cami imamları karizmatik, çekici olmalı, itici olmamalı.

***

Türk edebiyatı kültürüne vakıf ve sahip olmayanlar cuma hutbesi okuyamaz.

***

O şeyh efendinin imamlık yaptığı cami büyük şehrin varoşlarında ama sabah namazlarında lebalep doluyor. Her yerden, uzaklardan cemaat geliyor. Her sabah camiin etrafı otomobille dolu.

***

Tekrar ediyorum: Beş vakit namazı yitiren veya ihmal eden, hafife alan, şehvetlerine uyan Müslüman bir toplum iflah olmaz, necat bulmaz.

***

Tuvalet temizlemeyen gururlu ve kibirli kimselerden köy olmaz kasaba olmaz.

***

Kültürlü ve irfanlı bir kimsenin demlediği çay ile, cahil kaba saba hoyrat birinin demlediği çay ebette bir olmaz.

***

Adam lüks ve pahalı otomobilini halkın üzerine sürmüş...

***

Sizin kiralık daireniz olsa, fuhuş yapanlara kiralar mısınız? Elbette kiralamazsınız.

***

Ellerinde hürriyet, imkân, fırsat olduğu halde ahlaksızlıkla mücadele etmeyen süper ahlaksızlar.

***

18 yaşındaki gençlerin milletvekili olmasına yol açanlar iyi mi yaptılar, kötü mü yaptılar?

***

Uçakta bir yolcuyu, sizin koltuğunuz bozuk diye yerinden kaldırmışlar, başka bir yere oturtmuşlar, biraz sonra o bozuk denilen koltuğa büyük bir bürokrat oturmuş. Bu yapılan doğru mudur, yanlış mı?

***

Kemal ve İsmet Paşa devirlerinde emr-i maruf ve nehy-i münker yapılamazdı ama şimdi Recep Tayyip beyefendi zamanında yapılabilir. Mutlaka yapmaları gerektiği halde yapmayanlara soruyorum: Niçin yapmıyorsunuz?

***

[IFrame]

Dilsiz şeytan olmamak için bazı tenkitler, uyarılar yapıyorum. Bu benim vazifemdir.

***

Birine: Senin dilin ve kalemin bağlıdır. Geçim, çoluk çocuk, ikbal meselesi. Bu fakirin böyle bir derdi sıkıntısı yoktur.

***

Zalim olmaktansa mazlum olmak yeğdir.

***

Suriyeliler, Özbekler, Türkmenler, Kazaklar, Gürcüler, Moldavyalılar ve diğerleri olmasa nice iş, ticaret, faaliyet yapılamayacak. Geçen gün bir halk lokantasına gittim, iki garson vardı, biri Tacik, biri Kazak. Türkler çalışmıyor. Maaşlı yan gel de yat devlet işi istiyor.

***

Ateistler helal ve haram ayırımı yapmaz. Onlara göre para paradır. Müslüman ise helal ile haram arasındaki farkı bilir, helalinden kazanç ister, haramdan uzak durur.

***

Ribacılar Allah’a ve Resulüne savaş ilan etmiştir. (Bakara suresi, 279). Bu savaşı kazanmaları mümkün değildir.

***

Gafil cahillerin kutsal din konularını ayağa düşürerek mıncıklamaları, tartışmaları, magazinleştirmeleri çok büyük bir fitnedir.

***

Öncelikle, adam olmaya istidadı (yatkınlığı) olan vasıflı cevherli tahtası ve kumaşı kaliteli gençleri bulmalı ve mükemmel bir plan ve program dâhilinde onları yetiştirmeliyiz.

***

Yatacak yatak, yemek, banyo imkânı, kışın ısıtma, ders çalışma mekânı... Bunlarla adam yetişmez. İlimle, irfanla, hikmetle, ahlakla, edeple, terbiye ile, faziletli ve meziyetli olmakla adam olunur.

***

Tekrar ediyorum: Kapalı kapılar ardında çok gizli rüşvet müzakereleri yapılıyor. Büyük rakamlar... Şimdi hemen olmaz, hele bir tavsama durulma olsun. Beş milyon çok azdır, elli milyona yaparız...

***

Cüzdanlar vicdanları yere serdi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi