M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Meraklı dikkatli hafızalı olmak

Meraklı dikkatli hafızalı olmak

Bir gence: Meraklı, dikkatli, hafızalı ol. Tekrar ediyorum merak dikkat hafıza... İyi, hayırlı, faydalı, kurtarıcı, fazilet kazandırıcı şeylere karşı çok meraklı olmalısın. Zararlı, şerli, faydasız, şeytanî şeyleri merak etme... Medyadaki polemikleri, atışmaları, çamur savaşlarını merak etme, onlarla ilgilenme, onları takip etme. İlimle, irfanla, hikmetle, kültürle, sanatla, insanî hizmetlerle ilgili konulara çok meraklı ol. Sakın, insanların gizli günah ve ayıplarını merak etme, onları araştırma. Sen merak etmeden istemeden öğrenirsen kimseye söyleme, ifşa etme, gizle, ört.

Çok dikkatli ol. Sıradan insanların göremeyeceği şeyleri gör. İyi şeyleri görünce sevin, mutlu ol. Kötü şeyleri görünce üzül, kederlen... Dikkat edilmesi gereken hiçbir şey, dikkatinden uzak kalmasın.

İnsanı insan yapan hafızasıdır. Sende, ilim irfan hikmet kültür dolu geniş ve engin bir hafıza olsun.

Başkalarının karılarına, kızlarına, bacılarına şehvetle bakarak göz zinası yaparsan, hafızan körelir, bunu unutma.

Hafızanı lüzumsuz bilgilerle, dedikodularla, yalanlarla, iftiralarla, ahmakça komplo teorileriyle doldurma.

İyi ve faydalı şeyleri ne kadar merak edersen, ne kadar dikkatli isen, hafızan ne kadar geniş ise o kadar insan olursun.

***

Bir gence: İslamî güzel sanatlardan biriyle meşgul olmak, sanatkâr olmak, sanat eseri üretmek binde bir kişiye nasip oluyor. Bakalım, sen o binde bir misin?

***

Yemek yerken, çay içerken, sohbet ederken, dinlenirken telefona bakmıyorum. Lokmamın boğazımda düğümlenmesini, çayımın soğuyup tatsızlaşmasını, sohbetin bölünmesini, istirahatimin selb olmasını istemem.

***

Sarhoş sürücünün otomobili, yahut freni boşalan kamyon kahveye girmiş, ölenler yaralananlar olmuş. Güvenlik diye bir şey kalmadı. Zavallı vatandaş kahvede yarenlik eder çay içerken kamyon veya otomobil altında kalıyor... Olacak şey değil ama oluyor.

***

Sadece hafızlık bir ilim dalı değildir. Hafızlık öğretimi görenler, onun yanında mutlaka akaid, fıkıh, İslam ahlakı dersi de görmeli, emsaline imamlık yapabilecek dereceye erişmelidir. Hafızlığın yanında bir de güzel sanatlardan birini öğrenip sanatkâr olmak gerekir.

***

Farz-ı muhal bir adam havada uçsa, denizde yürüse, dokunduğunu altın etse, lakin o adamda Şeriata aykırı haller olsa, onun uçması keramet değil, istidractır ve kıymeti yoktur.

***

Merhum Hüseyin Üzmez, bir kıza sarkıntılık etti diye, hem din düşmanları ve hem acımasız İslamcılar tarafından linç ve perişan edilmişti. Aynı suçu birtakım laikler, çağdaşlar işleyince onlara fazla bir şey yapılmıyor.

***

Dinsizlerin, ateistlerin, din düşmanlarının görmezliklerini anladık da, şu birtakım Müslümanların bakar kör olmalarını anlayamıyoruz.

***

Ölü sular içerek sağlığımızı koruyamayız, ayakta kalamayız. Satın aldığınız su damacanalarına, mümkünse büluğa ermemiş masum bir çocuğa on bir kere besmele okutup üfletiniz, ondan sonra içiniz. Böyle bir çocuk yoksa, siz abdestli iken bizzat okuyunuz.   Okumakla su düzelir mi diyeceklere Japon doktoru Emoto’nun kitabını okutunuz.

***

İstanbul’un bugünkü çok kirli, çok zararlı, çok zehirli havasını soluyarak sağlıklı ve zinde kalmak mümkün değildir. (Bu cümleyi ezberleyiniz.)

***

Lüzumsuz ve gereksiz yere ne kadar çok ilaç yutarsanız, o derecede hasta olur bitap düşersiniz.

***

İnsanlara gereksiz ve lüzumsuz yere bol bol ilaç yutturan, hiç gereği olmadığı halde ameliyat yapan, sağlıktan önce ilaç fabrikalarının menfaatini ve kârını düşünen kimseler tıp etiğini çiğneyen hainlerdir. (İtirazı olan var mı?)

***

Ahlaklı, faziletli, merhametli, insaflı doktorlara teşekkür ve tebriklerimi sunuyor, onların ellerinden öpüyorum.

***

Ben dine millete hizmet ediyorum diye yırtınan bir şarlatana, soytarıya, din sömürücüsüne: İnsanların bir kısmını kandırsan bile Allah-ü Tealayı kandıramazsın. Senin geleceğin karanlıktır.

***

Bu devirde Fırka-ı Nâciyenin itikatta iki imamı vardır. Aralarında temele ait bir ihtilaf yoktur. Birbirlerini tadlil etmezler, sapıklıkla suçlamazlar. Bütün Sünnî Müslümanlar, ya Mâtüridî, ya Eş’arî olmalıdır. Böylece itikatta birlik hâsıl olur, tartışmalar kalkar.

***

Tevhid inancını, İslam dinini, Kur’an’ı, Resulullahı (Salât ve selam olsun ona) inkâr edenleri; İslam hak din değildir, Kur’an hak kitap değildir, Hz. Muhammed Resulullah değildir diyenleri ehl-i necat ve ehl-i Cennet kabul etmenin İslam’da yeri yoktur.

***

Mimsiz küfür dalalet medeniyetinin normlarını ve kriterlerini İslam’ın üzerinde görmek, Kur’an’ın bazı ayetlerini bunlara göre te’vil etmek, mütevatir ve sahih hadîsleri bunlara göre ayıklamak küfürdür.

***

Şu meşhur Fazlurrahman’ın oğlu İslam’ı bırakmış, Hıristiyan olmuş. Olacağı buydu.

***

Din sömürücüsü alçak canavarın yediği yemekler: Kaymaklı ve bıldırcınlı din çorbası, içi kestane doldurulmuş din kuzu kızartması, din pilavı, din tatlısı... Zehir zıkkım yiyesice herif.

***

Din düşmanları alabildiğince cesur ve gözükara, dindarlar alabildiğince korkak ve pısırık.

***

Onlara gülüyorum ve acıyorum. İncir çekirdeğini doldurmaz sözde büyük meseleleri var. Habbeyi kubbe, pireyi deve yapıyorlar, bir bardak suda fırtınalar kopartıyorlar.

***

Gemiyi batırırcasına, uçağı düşürürcesine muhalefet...

***

Okuma yazma bilmeyen biri makine mühendisi olabilir mi? Müslüman bir gencin Osmanlıca bilmemesi okuma yazma bilmezliktir.

***

Emanetleri ehline vermeyip de ehliyetsiz ve liyakatsiz bacanağına, asker veya okul arkadaşına, akraba ve hısımlarına verenler memleketi ve devleti batırır.

***

Ateş dolu kuyuda pişirilmiş yağlı kemik, zerdeli ve çam fıstıklı kaymaklı pilav, kremalı baklava ziyafetine o kadar adam gelmiş ki, izdihamdan ölenler, yaralananlar olmuş.

***

Cehennemlik müşrikleri, kâfirleri, münafıkları, deccalları, kezzabları, zalimleri, habisleri sevenler onlarla birlikte haşr olunur, Cehenneme yuvarlanır. Bu dediğime itirazı olan var mı?

***

Ben dine hizmet ediyorum. Bana para verin, beni zengin edin, beni alkışlayın, beni destekleyin diyen muhlis midir, münafık mıdır?

***

İslam dini hak din olmakta müşareket (ortaklık) kabul etmez. Tek ibrahimî hak din odur.

***

İlk yapılacak en önemli şeyler: İmanını tashih etmek... Namazı dosdoğru kılmak... Zekâtı Kur’an’a, Sünnete, Şeriata, fıkha göre hak eden gerçek şahıslara temlik etmek suretiyle vermek... İhlâslı olmak... Dosdoğru olmak... İslam ahlakı ile ahlaklı olmak... İlim irfan hikmet sahibi olmak... Nefsini aklamamak, onu terbiye edip dizginlemek... Zamanın İmamına biat ve itaat etmek... Ümmet şuuruna sahip olup cemaat ve tarikat holiganlığı yapmamak... Ruhbanları erbab edinmemek, onları putlaştırmamak... Fitne ve fesat çıkartmamak... Havf ve reca arasında olmak... Fasık-ımütecahir olmamak... Resulullahın yolundan yürümek... İşleri ehliyetli salih güvenilir kimselerle istişare ederek görmek... Emanetlere hıyanet etmemek... Emr-i mâruf nehy-i münker yapmak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi