M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Sultan Vahdeddin’in kulu

Sultan Vahdeddin’in kulu

Yakın tarihimizin en büyük Sultan Vahdettin aşığı kimdir? Damat Ferit Paşa mıdır? Hayır onu geçin lütfen. Padişah’a gönderdiği mektuplarda kulunuz, kulları, yüce eşiğinize sunarım, benim gayem sizin padişahlığınızı hilafetinizi korumaktır gibi kelimeleri cümleleri kim kullanmıştır?

***

Son Marmara depremi bütün İstanbulluları biraz korkuttu ama yeteri kadar korkutmadı. Bu deprem ilgilileri ve sorumluları biraz harekete geçirdi mi? Hayır, hiç harekete geçirmedi.

***

Yakın tarihimizde bir bakan rüşvetten dolayı Yüce Divan’da yargılanmış, hapse mahkûm edilmiş, cezasını çektikten sonra, vilayetine gittiği zaman bir kısım halk tarafından orada kahraman gibi karşılanmıştı.

***

Bütün mahkeme salonlarında “Adalet Mülkün Temelidir” yazılı. Adaletin içi boşaltılırsa temel çöker, temel çökünce mülk de çöker.

***

O adam para peşinde koşar, gerekenden çok fazla yer. Onda hayır yoktur.

***

Cuma günü akşam yemeğini Kasımpaşa Cami-i Kebir (Hamam) karşısındaki Beyoğlu lokantasında yedim. İki kişi yirmi lira tuttu. Mönüyü zenginleştirsek otuz otuz beş tutabilirdi. Herkes kanaatli yaşasa, israf etmese enflasyon düşer, bereket gelir.

***

İstanbulun yollarında otomobil selleri akıyor. Bir ototoplum olduk. Trafiğin düzeleceğine inanmıyorum.

***

Bu cümleyi sık sık tekrarlamalıyım: Ellerinde hürriyet, imkân, fırsat olduğu halde; ahlaksızlıklarla, azgınlıklarla gereken şekilde mücadele etmeyen sözde ahlaklılar, öteki ahlaksızlardan daha ahlaksızdır.

***

Müslümanların birbirleriyle riba muameleleri yapmasına fetva verenlerin küfre düşmesinden korkulur.

***

Merhum İskilipli Âtıf efendi ile aynı gün, zalim İstiklal mahkemesi kararıyla şehid edilen merhum Babaeski müftüsü Ali Rıza efendiyi rahmetle anıyorum. Bu zat gerçek bir Müslümandı. Büyük bir âlimdi. Yakın zamanda onunla ilgili bir yazı kaleme alacağım. Maalesef kanı yerde kaldı. Mezarı bulunmalı, ona bir kabir yapılmalı ve hatırası canlandırılmalıdır.

***

İngiliz arşivlerindeki Türkiye ile ilgili gizli belgelerin açığa çıkarılması gereken tarihten bu yana yıllar geçti ama AKP’den önceki Dönme iktidarların istekleri doğrultusunda belgeler hâlâ gizli tutuluyor. Bu belgeler bilinmeden son yüz yıllık tarihimiz yazılamaz.

***

Cumhuriyetin yüzüncü yılının kutlamaları nasıl yapılacak?

***

Zamanın gavsının, kutubların, kâmil mürşdlerin isimlerini, adreslerini soran saflara: Telefon numaralarını ve e-maillerini de ister misiniz?

***

Müslümanlar bozulunca ne olur? Beşerî planda son ümit ışığı da söner.

***

Bütün o boş dedikoduların, entrikaların, kulislerin, gevezelik ve zevzekliklerin, merakların, heyecanların, koşuşturmaların, debdebelerin, kavgaların, övgülerin iki rekât gayr-i müekked bir namaz kadar kıymeti yoktur.

***

En akılsız Müslümanlar, azılı din düşmanlarının din aleyhindeki açık oturumlarını seyreden sözde dindarlardır.

***

Alnı secdeye varmayan birtakım dinsizlerin, Müslümanların ezanına, namazına karışmaları ne büyük bir küstahlıktır.

***

Bütün İmam-Hatip okullarında vakit namazlarının, BÜTÜN öğrencilerin katılımıyla, okul camiinde, okul imamının ardında cemaatle kılınması mecburî olmalıdır. Namazsız din okulu olmaz.

***

Namussuzların cesur, namusluların korkak ve pısırık olduğu bir toplum batmaya, yıkılmaya mahkûmdur.

***

Rüşvet alan, zaruret olmadığı hale rüşvet veren herkese: Cehennemliksiniz.

***

Hem İslamcı, hem Kemalist... Olacak şey değil ama oluyor işte.

***

Müslüman bir ülkede dinin ve tasavvufun içi boşaltılırsa ne olur? Toplum yıkılır çöker.

***

İslam taharet ve nezafet (temizlik) dinidir. Müslüman Türkiye, niçin Şintoist Japonya kadar temiz değil?

***

Dıştan Müslüman görünen, dindar pozlarına bürünen dini imanı para olan o münafık heriflerden ve karılardan köy olmaz kasaba olmaz.

***

Müslüman dediğin müstakim yani doğru ve dürüst olmalı; eğrilerin yamukların Müslümanlığı iğreti ve şüphelidir.

***

Aldatan dolandıran olmaktansa, aldanan dolandırılan olmak yeğdir.

***

Beş vakit namaz kılan Müslüman avukat, Mecellenin başındaki Kavaid-i külliyeden birini bile bilmiyor. Bu ne biçim Müslüman avukattır?

***

Bu memleket, bu halk Müslüman ama büyük şehirlerin baroları onların elinde ve kontrolünde değil. Bu nasıl oluyor?

***

Kemal’in kurduğu Tarih Kurumu, The Forward gazetesinde Hillel Halkin’in yazdıklarına cevap vermiyor, onları red ve tekzib etmiyor. Olacak şey değil.

***

Bazı liselerdeki ve bazı üniversitelerdeki terörist, sivil darbeci, anarşist kadrolaşmaya dikkatinizi çekiyorum. Gereken tedbirler alınmazsa ileride büyük facialar olabilir.

**

Bir soru: Uyuşturucu mafyası niçin çökertilemiyor?

***

Başka bir soru: Büyük bir şehrimizin bazı yerlerinde akşam olunca karı pazarları kuruluyormuş. Fatih Altaylı Talimhane mi Umumhane mi başlıklı yazısında yazdı, devlet bunları niçin önlemiyor?

***

Eğitim düzelmezse hiçbir şey düzelmez.

***

Sabah vaktinde hoparlörlerle 100 desibel ezan okundu ama birkaç ihtiyar dışında camiye gelen olmadı.

***

Gençliğimde Afganî hayranıydım ama onun içyüzünü öğrenince vaz geçtim.

***

Millî Mücadelede birtakım kodaman ünlü Müslümanların gafletleri ve yanlış ata oynamaları hem Türkiye, hem İslam dünyası için çok kötü oldu.     

***

Ümitli misin? Allah’tan ümit kesilmez ama insanlardan ümit kestim.

***

Müslüman bir toplumda azgınlıklar açıkta, açıkça, küstahça işlenirken, sorumlu Müslümanlar emr-i maruf ve nehy-i münker yapmazlarsa ne olur? O toplumun üzerine azap iner, yıkılır.

**

Bedbin ve kötümser misin? Hayır, realistim, gerçekçiyim.

***

Bir şeyler yapabilir misin?.. Bendeniz yapamam ama ellerinde büyük paralar, imkânlar, fırsatlar olan birileri yapabilir.              

***

Mesela?.. İlim Yayma Cemiyeti ve diğer Müslüman büyük sivil toplum kuruluşları yapabilir.

***

O muhterem zatın, uçağın önündeki lüks pahalı kısmında seyahat etmesi doğru mudur? Kesinlikle doğru değildir.

***

İslamî faziletlerden bahs edip duruyorsun. Sen kendini faziletli mi sanıyorsun?.. Estağfirullah, Müslümanım ama faziletli Müslüman değilim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi