Mehmet Barlas

Mehmet Barlas

"Olmaz olmaz" demeyin, her şey mümkün olabilir...

"Olmaz olmaz" demeyin, her şey mümkün olabilir...

Yaşamı boyunca 33 kitap yazan ve hem güncel hem de tarihi olayları romanlarına konu eden Amerikalı yazar Irwing Wallace (1916-90) romanları için ulaştığı bilgileri "People's Almanac" ve "Book of Lists" adları altında iki popüler ansiklopedide toplamıştı.
Bu kitapları yayınlamadan önce ünlü kişilere aynı soruyu yöneltmiş ve aldığı cevaplara da People's Almanac'ta yer vermişti.
Soru şöyleydi:
- Evinizdeki bir akşam yemeğine tarihte yaşamış olan ve bugün de yaşayanlardan 10 kişiyi davet etmeniz mümkün olsaydı, hangi isimlerin yemek masanızın konukları arasında olmasını isterdiniz?
Edebiyatçılar, aktörler ile aktrisler ve çeşitli ünlü kişiler Wallace'ın bu ilgi çekici sorusuna çarpıcı isimleri listeleyerek cevap vermişlerdi.
Mesela çoğu kişi üç büyük dinin peygamberlerini aynı masa çevresinde görmek istediğini söylemişti.

Hitler ve Churchill
Bazıları Adam Smith ile Karl Marx'ı, bazıları Stalin ile Troçki'yi, bazıları da Hitler'le Churchill'i yemek masasında yan yana oturtmayı hayal etmişti.
Bu kitapları yıllar önce okuduğum için davetli listelerini tam olarak hatırlayamıyorum.
Maktul ABD Başkanı Kennedy, Yunanlı armatör Onassis, Jacqueline Kennedy-Onassis, Marilyn Monroe ve Maria Callas'ı aynı yemeğe davet eden var mıydı hatırlamıyorum.
Şimdi siz de düşünün...
Irwing Wallace yaşıyor olsaydı ve bugün size gelip aynı soruyu sorsaydı, ne tür davetli listeleri hazırlardınız?
Kanuni ile Hürrem, 3'üncü Selim'le Kabakçı Mustafa veya 2'nciAbdülhamit'le Mithat Paşa aynı akşam evinizdeki davette konuklarınız olsalardı...

İran Şahı ile Humeyni
Enver Paşa ile Atatürk, Adnan Menderes ile İsmet İnönü, devrik İran Şahı Rıza Pehlevi ile Humeyni, Cemal Abdülnasır ile Hüsnü Mübarek, yemek masasının çevresinde neler konuşurlardı acaba?
Hacı Arif Bey ile Avni Anıl'ın müzik ve Fuzuli ile Nâzım Hikmet'in şiir üzerine sohbet ettiklerini, Dede Efendi ile Sadettin Kaynak'ın makamların yorumlanma biçimlerini tartıştıklarını hayal edin...
Bu davetli listelerini güncele taşırsanız...
Acaba eski CHP'nin Genel Başkanı İsmet İnönü, yeni CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile TBMM'yi boykot etmek meselesini konuşurken neler söylerdi?

Türkeş ve Bahçeli
MHP'nin kurucu Genel Başkanı Alpaslan Türkeş, şimdiki Genel Başkan Devlet Bahçeli ile sohbet ederken, bir oğlunun MHP'den diğer oğlunun ise AK Parti'den milletvekili olmalarını nasıl yorumlardı?..
Hürriyet'in kurucusu Sedat Simavi, oğulları Haldun ile Erol Simavi ve bugünkü sahip Aydın Doğan'la yan yana aynı masanın çevresinde otursalardı...
Bu birlikteliklerin gerçekleştirilmesindeki imkânsızlık bazı davetlilerin hayatta bulunmamalarından kaynaklanmakta...
Hatırlıyorum...
12 Eylül askeri müdahalesi ertesindeki günlerden bir akşamdı.
Bir Amerikalı gazeteci konuğumu Boğaz'daki bir balıkçı lokantasında ağırlıyordum.

Ulusu ve Çağlayangil
İlerideki bir masada dönemin Başbakanı Bülent Ulusu, onun yanındaki masada ise İhsan Sabri Çağlayangil, konuklarıyla oturmaktaydılar.
Amerikalı gazeteciye onları işaret edip anlattım:
- Şu masadaki Bülent Ulusu askeri müdahale ile Başbakan oldu. Yanındaki masada oturan İhsan Sabri Çağlayangil ise Cumhurbaşkanına vekalet ederken askeri müdahale ile devrildi.
Şimdi aynı çatı altında bulunabiliyorlar, dedim...
Amerikalı gazeteci söylediklerimi dinleyince gülümsemişti,
- Ne kadar hoşgörülü ve uzlaşmacı bir toplumsunuz siz, demişti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Barlas Arşivi