Mehmet Barlas

Mehmet Barlas

Analizi kolay ama sentezi çok zor veriler yığını...

Analizi kolay ama sentezi çok zor veriler yığını...

Şu anda siyasal ve toplumsal yaşamı etkileyen olayları listeleyip, bunları birer birer analiz etmek çok zor bir iş değil.
Ama bütün bunların birbirleri ile bağlantılarını irdeleyip sonuçta geniş kapsamlı ve sağlıklı bir senteze varmak, adeta imkânsız...
Bu sağlıklı sentez için gerekli olan her olaya ilişkin yeterli bilgi yok elimizde.
Zekâ pırıltısının yansıdığı ve eski bilgilere dayalı "olsa olsa" çizgisindeki komplo teorileri ise olayları anlamamıza ne yazık ki yetmiyor.
Olayları irdeleyerek listeleyelim...
Tırmanan PKK terörü- Bu gelişmelerin meşru siyasetin ana aktörlerinden biri olan BDP'yi mutlu etmesi mümkün olabilir mi? Acaba Abdullah Öcalan faktörü PKK üzerindeki ağırlığını gerçekten yitirdi mi? Tırmanan terör, devleti de şiddetli karşılık vermeye zorlayacağına göre, diyalog ve çözüm arayışları artık rafa mı kaldırıldı? Kürt realitesine ilişkin çözümleri yeniden TBMM çatısı altına sokmak için AK Parti ve BDP ortak bir çaba gösterebilecekler mi?

Yahudi lobisi
Türkiye-ABD ilişkileri- Başbakan Erdoğan ile Başkan Obama'nın diyalogları ne kadar olumlu geçerse geçsin, özellikle Filistin'in tanınması, Gazze'de ablukanın kaldırılması ve İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi konularında ABD'den köklü bir değişiklik beklemek ne kadar mümkün?
Bir seçime giden Obama'nın Amerika'da çok güçlü olan Yahudi Lobisi'ni rakibi Cumhuriyetçi Parti'ye kaptırmayı göze alması mümkün müdür?
Türkiye-AB ilişkileri- Avrupa Birliği iki üyesi olan Kıbrıs ile Yunanistan'ın Akdeniz'de ve Ege'deki sondajlar dolayısıyla Türkiye ile ısınan anlaşmazlıklarında, üye olmayan Türkiye'nin tarafında yer alabilir mi? Özellikle Kıbrıs Rumları'nın Ankara ile gerginleşen ilişkileri, zaten bir nevi dondurulmuş olan Türkiye-AB müzakerelerini iyice açmaza sokmayacak mı?

Suriye-İran dayanışması
Suriye sorunsalı- Türkiye'nin Şam'la ilişkilerinin kopma noktasına gelmesi, Esad Rejimi'nin kendi halkına uyguladığı devlet terörünü önleyeceğe benzemiyor. Bu konuda Başbakan Erdoğan'ın bizzat seslendirdiği uyarılar da bir sonuç vermedi. Buna karşı Esad yönetimine arka çıkan İran ile Türkiye'nin ilişkilerinde problemlerin varlığı hissediliyor. "NATO Kalkanı" da bu süreçteki verilerden biri... Ve kimse Esad'ın dış uyarılara ve önlemlere rağmen aynı baskı rejimini ne kadar daha sürdüreceğini kestiremiyor.

Yükselen değer ama...
Türkiye gelişen ekonomisi, sivilleşen ve güçlenen demokrasisi ile "Yükselen değer" konumundaki bir ülke. Başbakan Erdoğan da uluslararası camianın dikkat çeken bir yıldızı...
Ama aynı şekilde Türkiye dış anlaşmazlıklarının tırmanmasının da dünya kamuoyuna yansıdığı bir ülke konumunda. Ekonomideki ve demokrasideki başarılar, sadece içerideki siyasi muhalefeti endişelendirir.
Buna karşı dış siyasetteki anlaşmazlıklarda uzlaşmaların devre dışı bırakıldığı öfkeli söylemlere dayalı başarı arayışları, anlaşmazlıkların karşı tarafı olan ülkeleri size karşı aynı safta birleştirir.
İşte İsrail-Kıbrıs-Yunanistan ekseni...
İşte Suriye-İran dayanışması...
Acaba PKK terörüne en fazla dış destek nereden gelebilir?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Barlas Arşivi