Mehmet Barlas

Mehmet Barlas

Egemen Bağış'tan çözümsüzlüğe karşı çözüm önerisi...

Egemen Bağış'tan çözümsüzlüğe karşı çözüm önerisi...

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Kıbrıs gazetesine verdiği demeçte söyledikleri, "Diplomasi" ile "Gerçekçilik" arasındaki uçurumun derinliğini yansıtmıyor mu?
Egemen Bağış'ın söz konusu demecindeki çarpıcı vurguyu şöyle özetleyebiliriz:
- Kıbrıs'ta çözüm bulunmadığı takdirde, KKTC'nin Türkiye'ye bağlanması mümkün olabilir.
Bağış demecinde Türkiye'nin iki devletin tek çatı altında birleşmesi ve iki kurucu devletin oluşturacağı yapı ile iki tarafın da huzur içinde yaşamasının güvence altına alınmasını ümit ettiğini belirtirken "Çözüm, iki liderin anlaştığı bir birleşme ya da iki liderin uzlaşarak ayrılıp iki ayrı devlet olması ile KKTC'nin Türkiye'ye bağlanması olabilir. Bütün bu opsiyonlar masadadır" diye konuştu.

Birleşmemek de var
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas'ın toplumlarına kabul ettirdikleri her çözümün arkasında olduklarını vurgulayan Bağış'a göre"Bunun içinde birleşmek de vardır, birleşmemek de. Yeter ki iki lider bunu kendi toplumlarına kabul ettirebilsin. Türkiye için tek bir hassasiyet vardır. O da, Ada'da siyasi bir eşitliğin sağlanmasıdır."
Başta da söylediğim gibi diplomasi ile gerçekçilik arasındaki uçurumun derinliğini yansıtan bir açıklama bu.
Çok bilinen diplomat tanımlamasını hatırlayalım:
- Diplomat kadınların doğum günlerini hiç unutmayan, ama doğum yıllarını hiç hatırlamayan meslek erbabıdır.

Yıllar önemli değil
Kıbrıs'ta kalıcı çözüm için geçen yılların sayısı artık hiç hatırlanmadığından, tam bu tanımlama kapsamına giren bir durum var ortada.
Bu yıllar boyunca Yunanistan'dan sonra Kıbrıslı Rumlar da AB üyesi oldukları için, şimdi Kıbrıs'ta çözümsüzlük Türkiye'nin AB yolculuğunu da engelleyen bir olgu.
Üyelik müzakerelerimizdeki fasıllar dondurulmuş biçimde Kıbrıs'a endeksli durmaktalar.
Açıkçası ben de Kıbrıs Rum yönetiminin yerinde olsam, çözüm amaçlı görüşmeleri sonsuza kadar uzatırdım.
Bu arada bu kadar sabırlı olmayan Kıbrıslı Türklerin Rum pasaportuna sahip olmak için kuyruğa girdiklerini de herhalde hep hesap ederdim.

Bağış'ı kutlamalıyız
Şimdi Egemen Bağış'ın diplomasinin uyutucu söylemlerine karşı çarpıcı biçimde seslendirdiği gerçek, aslında ciddi bir alternatifi yani "Kıbrıs'ta çözüm bulunmadığı takdirde, KKTC'nin Türkiye'ye bağlanması mümkün olabilir"opsiyonunu gündeme getiriyor.
Bağış'ın sözlerinin hemen herkes tarafından kabul edilmesi tabii ki mümkün değil.
Nitekim ilk olarak KKTC ana muhalefet partisi CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, KKTC'nin Türkiye'ye bağlanmasının bir seçenek olduğunun ifade edilmesinin kesinlikle kabul edilemez olduğunu söylemiş ve Bağış'ın açıklamalarını kınamış.
Egemen Bağış'ı kutluyorum.
Çözümsüzlüğü çözüm olarak gören ve sorunları kriz stokumuza aktarmayı siyaset olarak gören anlayışa karşı ciddi bir çıkıştır Bağış'ın yaklaşımı...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Barlas Arşivi