M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Medyanın Faydalı ve Zararlı Tarafları

Medyanın Faydalı ve Zararlı Tarafları

İslamî açıdan gazete ve TV haberleri, yorumları, resimleri, programları kaç sınıfa girer? Kendimce bir sınıflandırma yapmak istiyorum.

Bunlar öncelikle ikiye ayrılır: İyi olanlar kötü olanlar… Faydalı olanlar zararlı olanlar… Mübah olanlar haram olanlar…

İyiye, mârufa, salâha yönelik haberler, konuşmalar vardır; kötüye, münkere, fitne ve fesada yönelik olanlar vardır.

İslam dinine göre insanların yaptıkları bütün işler ef’al-i mükellefîn denilen sekiz sınıftan birine girer. Bunların dışında kalan bir iş, bir amel yoktur. (Farz vacib sünnet müstehab mubah haram mekruh müfsid.) İslamda din dünya ayırımı yoktur. Dünya işleri de bu sekiz sınıf içinde değerlendirilir.

İyi yazılar, haberler, konuşmalar hangileridir? On iki örnek vereceğim:

1. İslam dinini inanç bilgileri, ilmihal, ahlak bakımından Kur’ana ve Sünnete göre doğru tanıtan ve anlatanları… 2. İnsanları İslam’a davet eden etkili yayınlar… 3. Müslümanların daha bilgili, daha alim, daha ahlaklı, daha faziletli, daha düzgün, daha hayırlı olması konusundaki çalışmalar, propagandalar… 4. Bütün mü’minlerin tek bir İmam-ı Kebir’e biat ve itaat ederek tek bir Ümmet olmaları… 5. Halkın farzları yapmaya ve haramları yapmamaya davet edilmesi… 6. Beş vakit namazın kılınması… 7. Hür ve mukim erkeklerin farz namazları cemaatle kılması… 8. Kadınların tesettüre girmesi… 9. Halkın ve gençliğin Türkçeyi bin yıldan fazla bir müddet kullanılmış olan İslam ve Kur’an yazısıyla yazıp okuması…10. Şeriatsız ve fıkıhsız İslam düzeni ve toplumu olamayacağı… 11. Müslümanların ilim, kültür, ticaret, sanayi, ahlak, fazilet, sanat konularında rakip ve karşıtlarından üstün olmaları gereği… 12. Müslümanların âdil, insaflı, mürüvvetli, medenî, bilgili, bilge olmaları için yapılan eğitim, telkinat ve irşadlar…

Kötü, zararlı olanları nelerdir:

1. Kur’ana, Sünnete, Şeriata, fıkha, İslam ahlakına aykırı olan her şey kötüdür ve zararlıdır ve hederdir… 2. Ümmet birliğini ve şuurunu zedeleyen, Müslümanları parçalayan bütün fikirler ve aksiyonlar zararlıdır… 3. Aslında zararlı gibi görünmeyen, lakin Müslümanları gaflete düşüren, uyutan, uyuşturan, zayıf düşüren her şey zararlıdır ve kötüdür. 4. Şu veya bu şekilde din sömürüsüne, mukaddesat bezirganlığına yönelik bütün yazılar, konuşmalar kötüdür, zararlıdır… 5. Dindeki bütün bid’atlar zararlıdır. Reform, değişim, yenilik, mezhepsizlik, teflik-i mezahib, ılımlı/light İslam…

Medyada faydası da zararı da olmayan yazılar ve konular var mıdır?.. Olabilir. Ahlaksızlığa kaçmadan, gaflete düşürmeden insanları terbiye sınırları içinde eğlendirmek ve dinlendirmekle ilgili yazılar, resimler, hatıralar…

Halkın ve gençliğin şehvetlerini kamçılayan, onları azdıran bütün yayınlar kötüdür.

Menfaat karşılığında yapılan bütün yağcılıklar, yalakalıklar, dalkavukluklar kötüdür.

Futbol holiganlıkları kötüdür.

Yazı ve tv konuşması suretiyle yapılan bütün gıybetler ve tecessüsler çok kötüdür.

Velhasıl gerek gazeteler ve dergiler, gerekse tv kanalları olarak medya, hem iyiliğe hizmet edebilen, hem de kötülüğe hizmet eden bir alet ve vasıtadır. Müslümanların bir araya gelerek ülkenin en büyük, en güçlü, en etkili, en hayırlı medyasını kurmaları gerekir.

Böyle bir medya cemaatçilikle, tarikatçilikle, grupçuluk zihniyet ve asabiyeti ile kurulmaz. Bu hizmet Ümmet birliği ve Ümmet şuuru ile yapılabilir.

İslam dini ahlaksızlık, fitne fesat, şehvet, müstehcen neşriyat konusunda hürriyet tanımaz ve vermez.

İslam’da her şey mârufa, hayra, iyiye, doğruya, güzele yöneliktir.

İslam medyasının ölçüleri ve değerleri Kur’an, Sünnet, Şeriat ve Ahlak-ı İslamiye ölçü ve değerleridir.

Müslümanların gazeteleri ve tv kanalları dinsizlerinkilere benzememelidir…

 

(İkinci yazı)

İhtiyaçlar Faydalar

(Bu yazıyı üç ay önce kaleme almıştım…)

Çocuklar, çarşıya gitmişken kedilerim için biraz ciğer almayı unutmayınız!.. Benim o ciğerlere ileride çok ihtiyacım olacaktır.

***

Havalar soğudu bahçedeki kumrular kolay kolay yiyecek bulamazlar, pencere kenarına iki avuç kırık pirinç koyayım da biraz karınlarını doyursunlar. O kırık pirinçler ileride benim işime çok yarayacaktır.

***

Yardımcıma: Kumkapı’da sokak arasında çürük bir evin çatısındaki kümes gibi bir yerde yaşayan, oğlu tarafından terk edilmiş, o yapayalnız perişan ihtiyar kadına az da olsa para verelim, evdeki eski hırkayı götürelim; o sadaka, o hırka ileride benim çok işime yarayacaktır.

***

Müslümanlara faydalı olacak yapıcı tenkit ve uyarılara devam etmeliyim, yeter ki, ümit kırıcı ve yıkıcı olmasın. Bu yazılar ileride benim çok işime yarayabilir.

***

Bu akşam Kumkapı’da Doğu Türkistanlıların Mihman lokantasına gidelim, bulabilirsek bir de misafir götürelim. O misafire edeceğimiz pek küçük ve mütevazı ikram ileride çok işimize yarayabilir.

***

Pazar sabahı namazı Perşembe Pazarında Arap Camiinde kılalım. Şu soğuk günlerde oraya gidip cemaate katılmamız bizim için ileride çok faydalı olabilir.

***

(Caminin önünden geçerken ezan okunmaya başladı…) Haydi hemen camiye girelim vakit namazımızı cemaatle eda edelim… İşimizden, namaz ve cemaat için on dakika gecikmemiz bize ileride çok faydalı olabilir.

***

Nereye gidiyorsun?.. Çarşambada güzel namaz takkeleri satılıyormuş, kendime bir takke almaya gidiyorum… İnşallah namazın sünnetine ve edeplerine riayet niyetiyle aldığım bu takke ileride başımda bir saadet tacı olabilir.

***

Çocuklar!.. Tanıdığımız şu filan zat var ya, işte o hastaymış, telefon edelim, ziyaretçi kabul edebiliyorsa iyadete (hasta ziyareti) gidelim. Hayır duasını alırız, hastaların duaları makbul olurmuş. Bu hasta ziyareti ileride bizim için kârlı bir ticaret olacaktır.

***

Aşçıya: Yemeği biraz fazlaca yap, suyu salçası bol olsun, üç kişi yiyeceğimize iki misafir çağıralım, sofra başında beş olalım… Bu misafirlerin yedikleri bizim ileride çok işimize yarayacaktır.

***

Geçim paramdan birazını artırayım, Ehlisünnete uygun çok faydalı uyarıcı, aydınlatıcı, doğru şekilde bilgilendirici risaleler broşürler alıp, kıymetini bilip okuyacak gençlere dağıtayım. O kitapçıkların broşürlerin ileride bana çok faydası dokunacaktır.

***

Mü’minin, mü’min kardeşinin gıyabında yaptığı dua makbul olurmuş. Ne kadar kolay, zahmetsiz, külfetsiz, masrafsız bir hayır yoludur bu… Tanıdığım mü’min kardeşlerime isimleri ile dua edeyim, tanımadıklarıma da anonim dua… İnşallah bu dualar hem onların, hem ileride benim çok işimize yarayacaktır.

***

Filanca kişi geçen sene bana kötülük etmişti… Deve gibi kin tutmak benim gibi bir Müslümana yakışmaz. Onu affetmeliyim ve ilk fırsatta kendisine iyilik etmeliyim. Bu iyilik, küçük bir iyilik olsa da ileride benim çok işime yarayacaktır.

***

Tanıdığım filanca ailenin bütçesi çok dar, heves ediyorlar, edinemiyorlar. Onlara orijinali Beyazıt Hat Müzesinde bulunan Hasan Rıza hilyesinin özgün baskı nüshasını camlatıp hediye edeyim, sevinsinler. İnşallah ve biiznillah Resulullah’ın (Salat ve selam olsun ona) şefaatine nail olabilirim.

***

Yetim gencin yün kazağı yok, üşüyor, hayâlı ve onurlu olduğu için de isteyemiyor. Ona güzel bir kazak hediye edeyim. Bu kazak ileride beni çok ısıtacaktır.

***

Geçen gün canım çekti, ithal malı bir mango alıp yedim. Kendime mango ikram etmemin bana bir faydası olmaz. Birkaç fakiri ikindi çayına çağırıp, çaydan ve kurabiyeden sonra onlara mango yedireyim. Bu mangolar ileride, mangodan lezzetli meyveler yememe sebep olabilir.

***

İlk fırsatta kabristana gideyim, oradaki bütün ölüleri selamlayayım, ruhlarına mümkünse Yâsin, hava soğuksa Fâtiha okuyup sevabını bağışlayayım. Bu ziyaret ve okuma ileride bana çok faydalı olabilir.

***

Evdeki çok bayat ekmekleri sakın çöpe atmayayım. Onları bir poşete koyup vapurla Üsküdara geçerken martılara vereyim. Bu ekmekler ileride bu fakire sofralar ikram edilmesine vesile olabilir.

***

Günde birkaç kez nefsimi kötüleyeyim, kınayayım. Bu kötüleme ve kınamalar ileride çok işime yarayabilir.

***

Bozuk düzene kalben buğz ve ondan nefret etmek, ne kadar kolay ve zahmetsiz bir şey… Böyle yaparsam bu benim için ileride çok karlı bir ticarete dönüşebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi