M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Kötü Vatandaş, Kötü Müslüman…

Kötü Vatandaş, Kötü Müslüman…

1. Şahsî ve ailevî hayatında ne kadar çok çöp üretiyor ve atıyorsan o kadar kötü bir vatandaşsın ve kötü bir Müslümansın.

2. Müslüman kanaatkârdır ve israf etmez.

3. Bırak bir ekmeği, bir dilim ekmeği, bir ekmek kırıntısını bile çöpe atamazsın. Atarsan israf eden olursun. Kur’an israf edenlere şeytanın kardeşleri diyor.

4. İslam dinine göre doyduktan sonra yemek haramdır.

5. Otomobilde gidiyorsun, kağıt mendille burnunu sildin ve pencereden yola attın. Sen kötü bir insansın, kötü bir vatandaşsın, kötü bir Müslümansın.

6. Dördüncü katta oturuyorsun, bina sekiz kat. Balkondaki barbeküde ateş yaktın, ızgara et ve tavuk pişirdin, üst kattakilere duman ve koku gitti, rahatsız oldular. Sen kötüsün.

7. Piknik yaptın, akşam dönerken ortalığı yangın yeri gibi bıraktın. Şişeler, poşetler, gazete kağıtları, yemek artıkları, mangalın külü… Sen pasaklı, pis, kirli, vicdansız, düşüncesiz bir insan ve vatandaşsın. İyi olsaydın, çöplerini toplar, bir poşete koyar ve yakındaki konteynere atardın.

8. Başkalarının karılarına, kızlarına, bacılarına, analarına kötü gözle baktın, göz zinası yaptın… Sen ahlaksız, iffetsiz, rezil bir adamsın.

9. Ürettiğin ve sattığın malı, onda olmayan bir sıfatla sıfatladın, içinde yalan bulunan bir reklam yaptın… Sen sahtekar ve aldatan bir üretici ve tacirsin.

10. Pahalı bilgisayarlı lüks telefonunla, lüks otonla, lüks ve müzeyyen hanenle, lüks elbiselerinle övünüp caka mı satıyorsun? Sen bir fetişistsin, sen beyinsizsin… Sen olgun bir insan, olgun bir Müslüman, olgun bir vatandaş değilsin.

11. Cebindeki telefon bin liralık, kalemin 1 liralık… Hah hah hah!

12. Günde birkaç saat fısk, fücur, fuhşiyat, günah, azgınlık, yalan dolan programları seyrediyorsun ama bir saat bile faydalı kitap ve yazılar okumuyorsun. Yazıklar olsun sana! Sen yanmışsın…

13. Hem Müslüman geçiniyorsun, hem de İslama, Kur’ana, Peygambere (Salat ve selam olsun ona), Şeriata saldırılınca tepki göstermiyorsun ama şeyhine veya hocana saldırılınca kızılca kıyamet kopartıyor yeni göğü inletiyorsun. Ne dengesiz bir Müslümansın sen…

14. Sen nefs derecelerinin en aşağısı ve kötüsü olan nefs-i emmâre derekesindesin (k ile). Nefs-i levvame derecesine yükselmek için çalışmıyorsun. Emmâre levvame bunlardan haberin bile yok. Sen yanmışsın. Bir de kendini iyi sanıyorsun.

15. Sen futbol holiganları, militanları, fanatikleri gibi çılgınca cemaat, grup, klik, sekt taraftarlığı yapıyorsun. Düzelebilmen için iki sene İslamî rehabilitasyon tedavisi görmen lazım. Bu halinle sen kötü bir Müslümansın.

16. Çok ıvır zıvır boş fasa fiso şeyler biliyorsun ama bin yıllık İslamî, Kur’anî, millî yazımızı okumasını bilmiyorsun, elifi mertek sanıyorsun. Bu cahilliğine bakmıyor kendini bilgili, kültürlü, ziyalı bir Müslüman sanıyorsun. Yahu sen okuma yazma bilmez cahil bir Müslümansın da haberin yok.

17. Bağlı olduğun din baronuna fiske vurulunca öfkeleniyorsun ama Fahr-i Kainat aleyhi ekmelüttahiyyat Efendimize hakaret edilince pek sesin çıkmıyor, tepki göstermiyorsun. Sen nasıl bir Müslümansın? Yüksek bir Müslüman mısın, alçak bir Müslüman mısın? Cevabı kendin ver.

18. Kur’an, Sünnet, İslamî Hikmet sana çok açık şekilde dünyanın faniliğini, aldatıcılığını, gelip geçici olduğunu, dünya tarlasına ne ekersen ahirette onu biçeceğini, insanın hesaba çekileceğini haber veriyor ama sen gaflet içindesin, yüzde yüz dünyaya dönüksün ve âhirete hazırlanmıyorsun, büyük yolculuk için azık toplamıyorsun. Bunca gaflet ve dünyevîlik içinde kendini iyi Müslüman sanıyorsun.

 

* (İkinci yazı)

TİK TAK ÖMÜR GEÇİYOR

Gençlere:

ÖMÜR nedir biliyor musun? Bildiğin doğum tarihinle bilmediğin ölüm tarihin arasında geçen vakittir. Saat tik tak tik tak diye ilerliyor ya… İşte ömrün böyle geçiyor.

Vaktini öldürmek bir tür dolaylı intihar demektir. Sen eğer Müslümansan bil ki Müslümanın boşa geçirecek vakti yoktur.

Bazen yemek yerken ders kitabı okuyorsun. Vaktini hep böyle geçirmelisin. Her saatin, her günün, her haftan, her ayın ya kârlı olur ya zararlı. Kâr derken maddi ticarî kârı kastetmiyorum. Öyle maddi kârlar vardır ki zararın ta kendisidir.

Okullar üniversiteler kapanıyor, sen tatil yapacaksın. Dikkat et, ömrünü faydasız ve zararlı tatiller ve eğlencelerle berbat etme.

Yaz tatilinde ilmini, bilgini, kültürünü arttırabilirsin… Faydalı bir sanat öğrenebilirsin…

Henüz Osmanlıca öğrenmediysen bu yaz önünde fırsat var. Bin yıllık yazımızı öğren.

Yazın çirkinse güzel yazı dersleri alabilirsin.

Bir sanat kursuna gidip sanatkâr olabilirsin.

Araştır, gerçekten iyi insanlar bul, onlarla arkadaşlık et, yararlanırsın.

Gerçek iyi insanlar dedim. Maalesef dıştan iyi görünen gerçekte öyle olmayanlar da var. Sakın hizip, fırka, grup, sekt, parça, cemaat holiganlarının tuzaklarına düşme. Onlar seni kendileri gibi holigan yapmaya çalışırlar.

Al eline bir fotoğraf makinesı, bir de turistler için rehber kitabı, dolaş şehri bir albüm hazırla. Çok şey öğrenirsin.

Cahillerle konuşma, onlar sana bir şey veremez.

En iyi arkadaş faydalı kitaplardır. İyi kitapları açar okursun, kapattığın vakit çeneleri de kapanır, arkandan konuşmazlar. Kitap okumayı sevmiyor musun, vah vah doğrusu büyük bir kayıp ve zarar ziyan içindesin.

Müzeleri gezmeni tavsiye ederim. Yanında senden bilgili biri bulunursa daha iyi olur.

Keşke “Yaşamak Sanatı Kursları” olsa da onlardan birine kayd olup ders alabilsen. Evet yaşamak bir sanattır. Yaşamasını bilmeyenler yaşayan ölülerdir.

Çok konuda aydınlanmaya, uyarılmaya muhtaç olduğunu bil.

Günde üç öğün yemek yiyorsun ama yemenin içmenin kuralları, adabı, erkânı, görgüsü olduğunu hiç hatırından çıkartma. Bunları ya bilirsin ya bilmezsin. İşte mesele burada.

Çok unutkansın, hafıza dersleri alman lazım.

Çok dikkatsizsin, dikkat dersleri alman lazım.

Merakın yok… Ne kötü! Dershanesi, hocası olsa da merak dersleri alabilsen.

Tik tak… Tik tak… Zaman geçiyor, ömürcüğün ziyan oluyor, farkında mısın?

05.06.2013

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi