M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Pakraduniler

Pakraduniler

PAKRADUNİ’ler veya  Bagraduniler… Sır içinde sır, esrar içinde esrar… İki bin 600 yıllık bir hikaye veya macera… Üç kimlikleri var. Birinci ana kimlikleri Yahudilik… Onun üzerine Ermenilik  şalını örtmüşler…  En üstte Müslüman rengindeler… Bunlar kimlerdir, sayıları ne kadardır, belli başlılarının isimleri… Bilen yok… Politika sahnesindeki Pakraduniler kimlerdir? Büyük sır…

Pakraduniler hakkında Türkiyede yapılmış tek araştırma Abraham Galante’nin  Hamenora dergisinde (Bene Brith locasının yayın organı) çıkmış Fransızca makalesidir. Bilahere bunu  kitapçık şeklinde de yayınlamış.

İstanbul kütüphanelerinde tek nüshası yok. Ankarada Genelkurmayda bir adet varmış. Bendenize bir dostum Berlin kütüphanesindeki nüshanın mikrofilmini gönderdi.

Düşünebiliyor musunuz? Adam dıştan (Türk veya Kürt) Müslüman görünüyor ama Müslüman değil… İkinci gizli kimliği Ermenilik… Ermeni de değil… En altta asıl kimliği Yahudilik var…

On dokuzuncu yüzyılın son çeyreğindeki Ermeni isyanlarını, asıl Ermenilerin değil, bu Pakradunilerin çıkarttığı ve kışkırttığı iddia ediliyor.

Türkiye Müslümanlarının bu  Pakraduniler konusunu  araştırmaları, ciddî tedkikler yapmaları gerekmez mi? Gerekir  ama yapan yok.

1984’te mi, 85’te mi, papirüs  üzerine  Arami lisanıyla yazılmış iki bin yıllık bir Barnaba İncili bulundu da Müslümanlar ne yaptı? Hiç… Şu anda İncilin nerede olduğu bile belli değil!.. Bu İncil incelenip yayınlanmış  olsaydı  teslis akidesi  ve muharref Hıristiyanlık yıkılırdı. 

Türkiyenin içinde bulunduğu şu vahim krizlerde, şu korkunç hercümerçte Pakradunilerin ne kadar tuzu biberi vardır?  Bilen yok.

Janus gibi iki  çehreleri var bunların. Yahudi çehresi… Ermeni çehresi… Türkiyenin güneydoğusunu İsrail nüfuzuna, doğusunu Ermeni nüfuzuna mı açmak istiyorlar. Bilen yok.

Bu konuyu incelemek için en az yedi sekiz dil bilen (Galante’nin on üç dil bildiği rivayet ediliyor) araştırıcılar lazımdır. Öyle “az İngilizce” ile kotarılacak iş değildir bu.

Türkiye Müslümanları içinde eski İbraniceyi ve eski Ermeniceyi bilen kaç araştırıcı vardır? Bırakın İbranice ve Ermeniceyi, doğru dürüst edebî yazılı zengin kültür Türkçesini hakkıyla bilen  bilen kaç kişi çıkar?

Yıllardan beri bu Pakraduniler meselesini yazar dururum, şimdiye kadar bir yankı gelmedi.

Tek kimlikli gerçek Ermeniler Pakraduni kelimesini hakaret için kullanırmış.

PKK terör örgütü içinde Pakraduni subaylar varmış.

Sadece zaman zaman “Yahu kısa kes de bize şunların isimlerinin listesini bildir” diyenler çıkıyor. Onlara “Ev adreslerini ve telefon numaralarını da ister misiniz?” cevabını veriyorum…

Bundan on sene kadar önce,  dinî bir hizip, başındaki zat hakkında  övgülerle dolu bir kitap yazdırtmış ve bunu (sıkı durun) tam iki milyon adet bastırmıştı. Böyle önemli konular varken,

Pakradunilerle meşgul olurlar mı hiç.

 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi