M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

İki kere iki eder dört’ler

İki kere iki eder dört’ler

DİNÎ konularda Ehl-i Sünnet  akaid ve ilmihal kitaplarında mevcut olan, İslam’ın iki kere iki eder dört temel ve tartışmasız  gerçeklerini sık sık yazıyor, hatırlatıyorum. Bunları yazmak için icazet sahibi olmak gerekmez. Kaldı ki, bendenizin son devrin büyük zatlarından birinden alınmış  bir iznim vardır. Kendisine otuz beş yıl kadar önce sormuştum: Efendim, bu fakir haftalık gazetemde Müslümanları beş vakit namaza, farz namazları cemaatle kılmaya ve bunlar gibi dinî emirlere uymaya davet  ediyorum. Bu konuda bana izin var mıdır?..  Olur yazabilirsin demişlerdi…  Malum olduğu üzere, İslam dininde, sahih=doğru bir itikattan sonra ikinci temel emir beş vakit namaz kılmaktır. Üçüncü emir Ramazanda oruç tutmaktır. Dördüncüsü zekatını Kur’ana, Sünnete,  Şeriata, fıkha uygun olarak vermektir… İslamın temel ahlak kuralları da  vardır: İstikamet (doğruluk dürüstlük)… İhlas… Yalan söylememek… İftira  ve  gıybet etmemek… İffetli olmak, zina etmemek…  Lüks ve israftan uzak durmak…  Şu fesat ve fetret devrinde  elime  yazma imkan ve fırsatı geçmişken dinin temel emirlerini, yasaklarını, öğütlerini tekrarlamakta sakınca olmasa gerek. Dinî konularda kendi  re’y  ve  hevam ile yazı yazmaktan hayâ ederim.  Necdîler, Mutezilîler, reformc ular itiraz ediyorlar. Onlar firak-ı  dalle mensubudur, etsinler. Bendenizi bağlamaz. Ehl-i Sünnet ulema ve fukahası içinde Necdîliği hak bir fırka olarak gören ve gösteren  tek şahıs bulamazsınız. 

AÇIK MEKTUP

İMAM-HATİP mektebi öğrencisi Abdullah beye: Cemal Granda on küsur yıl M. Kemal’in garsonluğunu ve uşaklığını yapmıştır. Paşanın hal-i hayatında onun not tutması yasaktı. Daha sonra hatıralarının, gördüklerinin, işittiklerinin bir kısmını (yazabildiği kadarını) yazdı.   Sanırım kendini hayli sansürlemiş olması gerekir. Yine de ağzından çok şeyler kaçırdı. Bunlar önce bir gazetede tefrika suretiyle yayınlandı. Bu birinci yayın esnasında da sansür olmuştur. Daha sonra birkaç ayrı baskısı yapıldı. Bunlardan, kapağında tam metin yazılı olanını almanızı tavsiye ediyorum.

Eser birkaç defa sansüre uğramış olsa da bir çok istenmeyen gerçekleri ihtiva etmektedir. Bu kitabı bir ara Hürriyet  gazetesi basireti bağlanıp gaflet ile basmıştı. Tekrar yayınlamadılar. 

Kitabı sahhaflarda aradım bulamadım diye yazmışsınız. Bu bulamayışınıza hayret etmek isterdim… Eski bir kitabı aramak için yapılacak ilk  iş internette aramaktır. Cemal Granda Atatürkün uşağı idim kelimeleriyle ararsanız karşınıza  birkaç   sahhaf çıkacaktır. Tam metinli bir nüshasını  satın alabilirsiniz.

İngilizceniz yeterli ise Armstrong’un The Grey Wolf isimli kitabına da göz atmanızı tavsiye ederim. İnternetten indirebilirsiniz. En son paragrafını  dikkatle okuyunuz. Dedikleri çıktı…

Faydalı ve enteresan kitaplar okuyan bir İmam-Hatipli olarak sizi tebrik ediyorum.  Okuyup iyi yetişmez, gerçekten kültürlü bir Müslüman olmaz,  diplomalı cahil kalırsanız  ileride bu Ümmetin  başına bela olabilirsiniz. Şunu da tekrarlayayım: Osmanlıca öğrenmezseniz benden not  alamayacaksanız. Selamlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi