M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Müslümanların Ahlâkı

Müslümanların Ahlâkı

Elbette faziletli ve yüksek meziyetli insanlarımız vardır ama genelde biz Müslümanların  ahlakı İslam’ın, Kur’an’ın, Sünnetin, İslam hikmetinin, örnek İslam büyüklerinin  prensiplerine, düsturlarına. emirlerine, tavsiyelerine  uygun mudur?.. Genel ahlakın ötesinde, hizmet ahlakımız nasıldır?

İşlerimizin iyi gitmediğinden yakınıp duruyoruz.  Sakın bu iyi gitmeme ahlakımızla ilgili olmasın!..

İslam dininin başlı başına bir ahlak sistemi vardır. İslam ahlak demektir. Biz bu konuda 10 üzerinden kaç not alırız acaba?  3 mü, 4 mü?.. 5 alabilir miyiz?

Ümmet birliği ve ittihad ahlak meselesidir. Bizde birlik ahlakı var mıdır?

Bizde uhuvvet-i İslamiye (İman kardeşliği),  tesanüd, vifak, kardeşlerimizi sevme ve destekleme ahlakı mevcut mudur?

Hizmet ahlakı demiştim. Biz İslamî hizmetleri ihlasla ücretsiz mi yapıyoruz, yoksa bunları  paraya, maddî menfaate endeksli hale mi getirmişiz. Parasız yapanların nispeti kaçtır, paralı yapanlarınki kaçtır?

Hizmetin içine benlik girince ihlas uçup gider bir kuş gibi. Biz Kur’anî ve İslamî hizmetlerin içine ene’mizi karıştırıyor muyuz?

Aile içinde ahlakımız nasıl. Kocalar karılara, karılar kocalarına, ebe-    veyn çocuklarına, çocuklar anne babalarına zulüm ve eziyet ediyor mu?

Lisan ahlakı konusunda durumumuz nedir? Yalan söylüyor muyuz, iftira ediyor muyuz,  gıybetle aramız nasıl? Ölü kardeşimizin etini yiyor muyuz, yemiyor muyuz?

Göz zinası konusunda ahlakımız nedir? İyi miyiz, kötü müyüz? Başkalarının karılarına, kızlarına, bacılarına hangi gözle bakıyoruz? Bakıyor muyuz, bakmıyor muyuz? 

Bizde siyaset ahlakı var mı? Siyasilerimiz ne kadar ahlaklı. Seçmendeki ahlak nasıl?

Komşuluk ahlakı… Trafik ahlakı… Çarşı pazar ahlakı…  Okul ve üniversite ahlakı… 

İslam ahlakı, herkesin içinde açıkta yiyip içmeyi uygun görmüyor, bunu yapanlara mürüvvetsiz diyor. Biz bu mürüvvetsizlerden miyiz?

İhtiyacın ötesindeki lüks otolar, telefonlar, çarpık hayat tarzı, israf ve tebzir hep ahlaksızlıktır. Bu konuda notumuz kaç üzerinden kaçtır?

Okullarımızda, üniversitelerimizde ahlak…

Riba ile aramız nasıl?.. 

Ya cihad ahlakımız?.. 

Yağcılık yalakalık meddahlık dalkavukluk…

Bizde zalimlere karşı doğruları haykırma ahlakı ne kadardır?

Cami ahlakı… Sohbet ahlakı… Tarikat ahlakı…

İslam baştan sona ahlaktır… Resulullah (Salat ve selam olsun ona)  Kur’an ahlakının mücessem âbidesidir…

Ah İslam ahlakı!.. Ah Kur’an ahlakı… Ah Peygamber ahlakı!.. Ah Selef-i  Sâlihîn ahlakı… Ah evliyaurrahmanın ahlakı!..  Vah bizim onlara uymayan ahlakımız!..

Bir senaryo: Normal sabahlarda içinde elli kadar cemaat bulunan şehrin en büyük camii hakkında çok zengin İyilikler Vakfı şöyle bir ilan verse: Önümüzdeki filan günün sabahında namazı bu camide kılacak  her Müslümana, Brunei Sultanlığı namaz fonundan 500’er lira verilecektir… Kaç kişi gelir acaba? İzdiham olur mu, ezilenler, kırılan camlar, kapılar… Ah, sabah namazı ahlakımız!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi