M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

En Korkunç Bağımlılık

En Korkunç Bağımlılık

En büyük, en korkunç, en tehlikeli, en öldürücü, en berbat, en rezil edici bağımlılık nedir? Eroin, kokain, diğer uyuşturuculara bağımlılık  mı?.. İçkiye, kumara, sekse bağımlılık mı?.. Hayır, en kötü bağımlılık para bağımlılığıdır. İnsan paraya bağımlı olmayagörsün, bundan kurtulması ve iflah olması imkansız denecek derecede güçtür.

Parasız yaşanmıyor, insanlar para kazanmasın mı?.. Böyle bir şey demedim. Paradan değil, para bağımlılığından bahs ediyorum. Elbette helalinden para kazanılacak…

Gazeteci, politikacı, iş adamı, din hizmetkarı tabiî ki,  para kazanacak ama asla para bağımlısı, para delisi, para fahişesi olmayacaktır.

Para ana, birinci, tek değer olursa, bitiktir o kişinin işi.

Bir Müslüman için paranın üzerinde değerler vardır. Din, iman, Kur’an, Şeriat, mukaddesat… Bitmedi… Vatan, halk, (rejimi kasd etmiyorum) devlet… Adalet, insaf… İlim, irfan, hikmet… Ahlak…

Bir toplum ki, onun ana değeri para ve paraya bağlı lüks, aşırı, tüketim, aşırı konfor, israf, saçıp savurma, gösteriş, gurur, kibirdir; o toplumun âkıbeti hiç iyi olmaz.

Dıştan Müslüman görünüyor ama asıl dini imanı paradır. O, kâfirden eşed rezil bir münafıktır.

Parası olmayana bir dilim kuru ekmek yedirmeyen, bir yudum su içirmeyen acımasız bir ortamda yaşıyoruz, geçinmek için elbette para gerekiyor ama bu dediğim başka şeydir, para sürtüğü, para bilmem nesi olmak başka şey.

Müslüman, dindar, namaz kılan bir ebeveyn oğullarını ve kızlarını öncelikle para için yetiştiriyorsa hapı yutmuştur o çocuk. Haindir o ana baba.

İslam’a, Kur’an’a, Nebevî hikmete göre insan bu dünyaya para kazanmak, lüks bir hayat sürmek için gelmemiştir.

Müslüman bir tür asker gibidir. Askerin bir kısmı geçinmek için, hizmeti karşılığında bir miktar para alsa bile, onun asıl amacı asla para ve maddî menfaat değildir.

Para konusunda ölçü ve örnek mi istiyorsunuz. Buyurun, Peygamberin (Salat ve selam olsun ona) hayatına, ahlakına bakınız. Onun Ashabının seçkinlerine bakınız. Fakirlerine değil, zenginlerine de bakınız. Peygamber bir gün Allah yolunda infak etmek hakkında konuşmuştu da; Medine’ye yaklaşmış olan, üzerlerinde ticarî mallar yüklü yedi yüz develik kervanının tamamını, develeriyle birlikte Abdurrahman ibn Avf hazretleri Efendimize vermiş, buyurunuz Allah yolunda dağıtınız demişti.

Hz. Osman da zengindi. Tebük seferi hazırlıkları yapılırken bin mücahidi donatmıştı.

Hz. Ebubekir malının tamamını Efendimize getirip vermişti. Geriye, çoluk çocuğuna ne bıraktın sorusuna, Allah ve Resulü onlara yeter cevabını vermişti.

Eroin, kokain, içki, kumar, kadın mübtelâlarına acınır. Para fahişeleri, onlardan bin kere acınmaya ve öfkelenmeye layıktır.

Para bağımlılığı, harama, haram ise Cehenneme götürür. Para kirlidir, kirletir… Para pistir, necistir… Para süflîdir… Süflî parayı ulvî değerlerin ve kavramların üzerinde tutan bağımlılar mânen çok hastadır.

Para konusunda paraşütsüz düşmemeli, yokuş aşağı frensiz inmemeli.

Para çılgınlığının, para fahişeliliğinin, para bağımlılığının tedavisi çok zordur.

Çocuklarınızı para hastası yapmayınız.

Milyarder birini tanıyorum. Kalbi, böbrekleri rahatsız, şekeri çok yüksek, sıkı perhiz yapmak zorunda. Azıcık ve tatsız tuzsuz şeyler yiyebiliyor. Aklı olan, İslam’ın rızık konusundaki öğretilerini öğrenir ve  para konusundaki ihtiraslarına gem vurur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi