M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Adam Olmak İstiyorsan

Adam Olmak İstiyorsan

ADAM olmak istiyorsan, aşağıdaki konularda ehliyetli, liyakatli, uzman, tedris etmeye (eğitmeye) icazeti ve kudreti olan hakikî üstadlardan, muallimlerden, müderrislerden, mürşidlerden ders almalısın. Bu dersleri iyice öğrenmeli, hayata uygulamalı ve sonunda imtihan vererek bir tür icazete sahip olmalısın. Ders konularını aşağıda okuyacaksın.

1. Nefs-i emmâreni yenmek, zabt etmek, zincirlemek, frenlemek… Nefs-i emmâre uçağından düşersen, paraşütlü düşmek… Nefs-i levvâme derecesine yükselmek…

2. Zekanı, aklını, fikrini geliştirmek, tekamül ettirmek… Dinî ve dünyevî kültürünü çoğaltmak ve sağlamlaştırmak… En az on bin, orta derecede yirmi bin, üst derecede otuz bin kültür referansına sahip olmak…

3. Uzmanlık sahan ne olursa olsun mutlaka Ehl-i Sünnet ve Cemaat akaidi (inanç bilgileri) dersleri almalısın.

4. Arkadaşlarına, senin seviyendeki kimselere imamlık yapacak kadar fıkıh ve kıraat dersleri alacaksın.

5. Usul-i fıkıh özeti okuyacaksın.

6. Usul-i hadîs okuyacaksın.

7. Usul-i tefsir okuyacaksın. Dinimizin ana kaynağı olan Allahın kadim kelamı Kur’andan kendi heva ve re’yine göre hüküm çıkartmamak ve kendi kafana göre cahilce tefsir yapmamak gerektiğini öğreneceksin.

8. Çok iyi derecede Osmanlıca öğreneceksin. Tekrar ediyorum: Çok iyi derecede… Fuzulî Divanı’nı, Osmanlıca orijinal metninden okuyup şerh yapacak seviyeye çıkacaksın.

9. Geleneksel islamî sanatlardan birini iyi seviyede öğreneceksin, ürün vereceksin. Sanat, estetik boyutun olacak.

10. Siyaset-i islamiye kültürü edineceksin. Futbol kulübü tutar gibi holiganca ve salakça şeytanî politika yapmayacaksın.

11. Başta İslam tıbbı olmak üzere paralel tıpları öğreneceksin. Modern tıbbın tuzaklarına düşmeyeceksin.

12. İstanbul kültürü, ahlakı, edebi, terbiyesi, nezaketi, muaşereti (görgüsü), mürüvveti dersleri alacaksın, beyefendi veya hanımefendi olacaksın.

13. Mimarlık, şehircilik, dekorasyon dersleri alacaksın.

14. Hadsî düşünce dersleri alacaksın.

15. Sağlıklı beslenme, yeme içme dersleri alacaksın.

16. Giyim kuşam, islamî serpuş dersleri alacaksın.

17. Fizikî yapın müsait ise uzak doğu sporlarından birini öğreneceksin.

18. Kaligrafi dersleri alacaksın ve inci gibi güzel ve estetik bir yazın olacak.

19. Türkçe konuşma dersleri alacaksın. Şizofren hastalar gibi kopuk kopuk, sık sık ııı ııı ııı diyerek abuk sabuk konuşmayacaksın. Çok düzgün, şehirli aksanıyla, açık seçik edebî fasih güzel Türkçe ile tekellüm edeceksin.

20. Dikkat, merak ve hâfıza dersleri alacaksın.

21.  İhyâu Ulûmi’d-din dersleri alacaksın. Bu derslere üçüncü ve dördüncü ciltlerden başlayacaksın.

22. Mutlaka mutlaka mutlaka fütüvvet ve mürüvvet dersleri alacaksın.

23. Çok ama çok önemli bir konu: Para fahişesi, mal delisi, statü hastası olmama dersleri alacaksın. Paranın, hayatın çarklarını döndürmek, geçinebilmek için gerekli olduğunu, lakin kirli ve kirletici olduğunu bileceksin. Para işi yaptıktan sonra ellerini yıkayacaksın. Paranın kötü bir efendi, iyi bir uşak olduğunu bileceksin.

24.  Tevâzu, kanaat, iktisat dersleri alacaksın. Kanaatli ve muktesit olacaksın ama asla cimri ve bencil olmayacaksın.

25. Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyyenin Kavaid-i Külliyesini bir hocadan okuyacak ve bunların tamamını ezberleyeceksin.

26. Japon kültürü, Japon millî sanatları, çay seremonisi, bonsai, ikebana dersleri alacaksın; bu konularda derin kültürün olmasa da yeterli kültürün olmalıdır.

27. Türkiye usulü nefis çay demlemesini bileceksin. Çay nedir, nasıl demlenir, nasıl içilir, çay içerken nasıl sohbet edilir?..

28. Piknik dersleri alacaksın, pikniklerde mangal yakarak etrafı dumana boğmayacaksın, ateşi üflerken mosmor olmayacaksın.

29. Şeriat, Ümmet, Hilafet, gerçek Tasavvuf dersleri alacaksın.

İnşaallah bu saydığım (ve saymadığım) konularda ehliyetli üstadlar, müderrisler, muallimler bulursun, onlardan bunları çok ciddî bir şekilde tederrüs edersin (ders okursun) ve iyi, sağlam, üstün, vasıflı, hayırlı, mürüvvetli, ahlaklı, faziletli, nice meziyetlere sahip bir Müslüman olursun. Benim için dua edersen sevinir, minnettar ve müteşekkir olurum. Allahın selamı, rahmeti, bereketi, yardımı, tevfiqi üzerimize olsun.

07.05.2016       

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi