Zeki Ceyhan

Zeki Ceyhan

Ya terörist başı denirse!

Ya terörist başı denirse!

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Fethullah Gülen’in iadesi ile ilgili olarak, “Bundan sonra Amerikalı yetkililer tercih yapmak zorunda. Ya bir darbenin, insanları katleden, binlerce insanı yaralayan bir darbenin elebaşını tutacaklar ya da 79 milyon insanın talebine yanıt verecekler” diyor!

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş bu açıklaması ile Amerikalı yetkilileri “köşeye sıkıştırmaya” çalışırken “oldukça riskli” bir pozisyona girdiğinin farkında mı acaba Amerikalı yetkililer, “Bize hizmet eden bir kişi, bize karşı çıkan 79 milyon kişiden iyidir” derlerse ne yapılacak

Kaba tahminle 79 milyon kişinin 1 kişiye feda edilemeyeceği söylenebilir!

Makul ve mantıklı olan da 79 milyon kişinin elbette 1 kişiye feda edilmemesidir! Ama muhatabınız Amerika olunca bu tür riskli sorulara hiç başvurulmaması en doğru olanıdır!

Evet, Amerika şimdi “seçilmiş hükümetten” yana olduğunu söylüyor ama darbenin ilk üç saatinde “sesini niye çıkarmadığının” da kabul edilebilir bir izahını yapamıyor!

Amerika’nın rızası olmasa Fethullah Gülen yıllardır bu kadar rahat hareket edebilir miydi

Amerika’nın bu örgüt mensuplarınca adeta “ikinci vatan” gibi görülmesi boşuna mıdır Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş sorusu ile Amerika’yı dünya kamuoyu nezdinde köşeye sıkıştırmaya ve Fethullah Gülen’in iadesini kolaylaştırmaya çalışıyor ama aynı zamanda büyük bir riski de üzerine alıyor! Böyle bir soru sorulmadan önce, “O bir yana, geri kalanların hepsi bir yana” denilmesi halinde ne yapılacağı kararlaştırılmış ise mesele yok!  Yani alternatif politikalar geliştirilmiş ve “Amerika bizi değil de O’nu seçerse biz de şöyle bir tavır takınırız” denilmişse ne âlâ! Ama böyle bir çalışma yoksa!

Amerika’nın 79 milyonu değil de O’nu tercih etmesi halinde Türk dış politikasının ne hale geleceği hesaplanmış mıdır Bunun örnekleri de yok değil! Mesela Mısır’da milyonlar değil de Sisi tercih edilmedi mi Dememiz odur ki bu sorunun soruluş biçimi yanlış! Amerika’yı köşeye sıkıştırayım derken kendisini büyük riske atan bir soru ile olumlu sonuç almakta zorluk çekilebilir! Amerika ile ilişkilerimizi yeni baştan ele almadan olumlu bir sonuç alınacağını hiç sanmıyoruz!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Zeki Ceyhan Arşivi