M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Üst üste Savaşlar

Üst üste Savaşlar

1985’ten bu yana bir türlü sona erdirilemeyen PKK terörü savaşı.
Buna başka savaşlar da eklendi.
Devletin bütün kurumlarına sızmış, başarısız 15 Temmuz darbesine teşebbüs etmiş cemaatle topyekûn savaş.
Suriyede IŞİD’e karşı açılan savaş.
Yine Suriyede Kürt güçlerine açılmış savaş.
Bir savaştan daha bahs ediliyor: İrak’ın kuzeyinde yapılacak savaş…
**
Avrupa, önlenemez bir çöküşe doğru gidiyor. Batı Roma imparatorluğu da çökmüştü. Yirmi birinci yüzyılın yarısına kadar bazı Avrupa ülkelerinde çoğunluk Müslümanlarda olacaktır. Çökmeye, dağılmaya aday bir birliğe üye olmak istiyoruz…
**
Olup bitenlere, gelişmelere, krizlere bilgelik gözlüğü ile bakılmazsa, problemlere bilgeliğin ışığında çareler ve çözümler bulunmazsa, bu çareler ve çözümler hayata bilgece geçirilmezse düzelme ve ıslah olmaz.
**
Bayram dönüşü, Sultanahmet sahilinde orta boy bir karga gördüm. Gagasındaki cevizi yüksekten yere attı. Sonra hızlı bir pike yaptı, kırılmış cevizi tekrar gagasına aldı, yemek üzere sakin bir yere uçtu. Kargalar akıllı hayvanlar. Tavuklar onlar kadar akıllı değil. Bazı insanlar, aslında akıllılar ama kötü eğitim ve kötü ortam onları tavuklardan daha aptal ve salak hale getirmiş.
**
Üç saatlik yolu sekiz saatte bin bir sıkıntı ve eziyet içinde aşmış… Bayram yaptığı yer aşırı kalabalıkmış, rahat edememiş. Tâtilde anasından emdiği süt burnundan gelmiş, rezil olmuş. Dönüşte aynı yol çilesini çekmiş. Oh ne güzel ve ne harika bir bayram tatili yaptım diye ballandıra ballandıra anlatmış..
**
O Müslümanı anlayamıyorum. Namazını kılıyor, orucunu tutuyor, âhirete inanıyor ama zamanımızın âhir zaman olduğunu bilmiyor ve düşünmüyor. Sanki Kanunî Sultan Süleyman devrinde yaşıyormuş gibi rahat ve keyifli bir ömür sürüyor. İslam dünyasını, insanlığı kasıp kavuran fitnelerden, fesatlardan rahatsız ve tedirgin olmuyor. O elbette Müslümandır ama bilge ve gerçek bir Müslüman olduğunu hiç sanmıyorum.
**
Doların hâkimiyetine ve saltanatına son verilip, altın ölçüsüne dönülmedikçe dünyanın ve insanlığın selâmet bulması mümkün değildir. Dolar, bütün iktisadî, mâlî (finansla ilgili), sosyal krizlerin ve fenalıkların ana sebebidir.
**
Filistin meselesine son verecek kalıcı, âdil, gerçek bir barış yapılmazsa, dünya ve insanlık üçüncü dünya savaşına yuvarlanacak; medeniyet yıkılacak, taş devrine geri dönülecektir. Einstein’in dediği gibi, üçüncü dünya savaşı nükleer silahlarla yapılacak, dördüncüsü (olacaksa) o, taşlarla ve sopalarla…
**
Bir din hizmetlisinin, dini ve mukaddesatı âlet ederek, vâsıta kılarak, istismar ederek zengin olması büyük bir suç, faziletsizlik ve günahtır.
**
Câhiller, ahlaksızlar, yetersizler din, iman, Kur’an hizmeti yapamaz.
**
Özet olarak da olsa ilmihalini, akaidini, İslam ahlakını, hayatî muamelat hükümlerini öğrenmeyen, öğrenmemekte ısrar ve inat eden bir Müslüman, kesinlikle akıllı bir Müslüman değildir.
SORU: Öğrenilmesi farz olan ilmihal ve ahlak bilgilerini öğrenmeye ne zaman başlayayım..
CEVAP: Hiç vakit kaybetmeden hemen başlayınız. (Önemli uyarı: Bu bilgileri doğru olarak öğreniniz. İçine yanlış karışmasın,)

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi