M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Tekme Atmış Tutuklanmış

Tekme Atmış Tutuklanmış

Van’da karlı yolda pusette çocuk götüren kadına tekme atan adam tutuklanmış… Kadına tekme atmak elbette iyi bir şey değil ama o adam bundan daha ağır bir suç işlemiş olsaydı belki de tutuksuz yargılanacaktı. Polis nice ağır suç işlemişleri derdest edip (yakalayıp) yargıya götürüyor, hakimler salıveriyor.

**

Diyanet bünyesinde bir tek Feministin bile bulunması caiz değildir. Çünkü Feminizm, Kur’ana Sünnete, tek kelimeyle İslam’a uymayan bir ideolojidir. Diyanette nasıl Darvinist, Pozitivizt, Materyalist, Marksist olamazsa, Feminist de olamaz.

**

Bir bülbül karga yuvasında yaşamazsa, bir Müslüman da, İslam evine taban tabana zıt bir meskende yaşayamaz. Yaşarsa dejenere olur. Müslümanın ideal evi (mümkünse tercihen bahçeli) müstakil (bağımsız) bir evdir.

**

Okullarda bütün öğrencilere mutluluk dersleri verilmelidir. Mutlu olmanın öğretilmediği bir eğitim boşunadır. Bu konuda, yirmi birinci asra damgasını vuracak harika ve mükemmel bir kitap hazırlanmalı, o okutulmalıdır. Maalesef hal-i hazırda ne böyle bir kitap yazabileceklerimiz, ne de bu kitabı okutabilecek öğretmenlerimiz var.

**

Denizleri, balık açısından kuruttuğumuz için, uzmanlar, beş sene balık tutulmamasını teklif ediyor. Çocukluğumda başta Marmara, Boğaziçi olmak üzere sularımız balık kaynıyordu. GS lisesinde yatılı okurken sekiz yüz öğrenciye kılıç balığı şişi verildiğini hatırlıyorum. Denizlerimizi çölleştirdik. Marmara pis bir deniz oldu. Balık çeşidi eskiden 300’ü geçerken, 30-40’a düştü.

**

Eşek arısı dilli birine: Dilini tut… Hem sen günahtan kurtul, hem de İnsanlar lisanından emîn olsunlar.

**

Risale-i Nur hizmetlerinde esas şudur: Risalelerdeki bilgiler (aslına uygun şekilde) okutularak, öğretilerek hizmet edilir. Bediüzzaman övülerek, uçurularak, şahsı esas alınarak hizmet edilmez.

**

İslam dininde istikamet (doğruluk dürüstlük) büyük keramettir. Bazı Müslümanlar göklerde uçma ve uçurma edebiyatını bıraksınlar, müstakim (İslamîkriterlere göre doğru dürüst) olmaya baksınlar.

**

Vasıflı Müslüman börekçi dükkânı açmış, kısa bir zaman sonra sabahları dükkanın önünde kuyruklar oluşmuş, börekler saat 10’da bitmiş.

**

Önce vazifeni hizmetini yap, ondan sonra vakit kalırsa hizmet edebiyatı zevzekliği yaparsın.

**

İslam aleminin bazı yerlerinde Müslümanlar açlıkla susuzlukla hastalıkla pençeleşir, soykırıma uğrar, bombalanır, yerinden yurdundan edilir, bin türlü zulme cevre gadre uğrarken bazılarımız burada keyiflerine keyf katıyor.

**

Biz Resulullah Efendimizin (Salat ve selam olsun ona) bildiklerini bilseydik, az güler, çok ağlardık.

**

Kimseye yemeyin içmeyin, kendinize bakmayın demiyorum ama dünyanın, insanlığın, İslam aleminin şu halinde bu kadar düğün dernek olmaz diyorum.

**

Bir zirzopa: Sen akıllıysan bendeniz deliliği kabul ediyorum.

**

Taşlıktan birinci kata çıkarken merdivenin sekizinci basamağı nihavent makamından gıcırdıyordu... O eski evlerin hepsi yıkıldı.

**

Sözde okumuş bir insanda ilim, irfan, hikmet, ahlak, fazilet, bilgelik, sanat, mürüvvet yoksa; o içinde kan, kazurat, idrar, balgam dolu bir tulumdan ibarettir.

**

İm’an gözlüğünü taktım baktım, insan büyüklüğünde hamam böcekleri ve akrepler gördüm. Hızlı hızlı koşuşuyorlardı.

**

Parayı, malı, zenginliği, geçimi esas alır, başa koyarsan adam olmaktan vaz geçmiş olursun.

**

Olumlu, faydalı, lüzumlu, gerekli, uyarıcı tenkitleri düşmanlık olarak görenler iflah olmaz. Onlardan uzak dur.

**

Olgun insanlar övgülerden hoşlanmaz, övgü istemez, övenleri susturur. Övgü bağımlıları küçük ve noksan kişilerdir.

**

Birine: Sen Fuzulî’ninŞikayetnamesini okumadın mı? Ne demiş? “Selam verdim, rüşvet değildürdeyu almadılar…”

**

Medyaya bu kadar akrep, yılan, çıyan, muzır mahluk, tavuk büyüklüğünde pireler, keneler, tahtakuruları, İHA büyüklüğünde sivrisinekler bitler nereden gelip girdiler?

**

Nükleer, kimyasal, biyolojik silahlarla yapılacak üçüncü dünya savaşı çıkınca yerin üstündekiler, altındakilere gıpta edecek.

**

Ucuz olduğu için hamsi tavası yemeyen gururlu ve kibirli herifin boğazına lüfer kılçığı batmış. Ameliyatla çıkartmışlar.

**

Bugün saat 19’da Zeytinburnu Belediyesi Kültür Sanat Merkezinde projeksiyonlu konuşma yapacağım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi