Zeki Ceyhan

Zeki Ceyhan

Karşı mahalle söylemi!

Karşı mahalle söylemi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan bazı hoca efendilerin açıklamalarına kızıp “karşı mahalle” söylemlerini andırır gibi konuşunca ortalık karıştı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağzından, “İslam’ın güncellenmesi gerek” gibi bir laf sadır olunca “bizim mahallenin” sakinleri, “Ne oluyor yahu?” diye ayağa kalktılar.

Ve bu sözlerle ne denilmek istendiğini sorgulamaya başladılar.

Aslında bu sorgulamanın yadırganmaması gerekir.

Çünkü bizim mahallenin sakinleri bu tür söylemleri yıllardır hep karşı mahalle sözcülerinden duydukları ve onlara cevap yetiştirmeye şartlandıkları için bu sefer de doğal olarak seslerini yükselttiler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu karşı mahalle söylemini andırır açıklamasına bizim mahalle tepki verirken yandaş medya da boş durmadı ve bu sözlerin hangi maksatla söylendiğine dair yorumlar başladı.

Yandaş medyanın bu faaliyete Diyanet İşleri Başkanı ile bazı ilahiyat fakültelerinin dekanları da destek vererek karşı oldukları hoca efendilerin faaliyetlerini dillerine doladılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerle aslında ne demek istediğini yandaş medya şöyle açıklamaya çabaladı.

Yandaş medya Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yöneltilen eleştirilerden söz ederken “Müslümanlar kendilerini güncellemeliler” mealindeki sözlerin eleştirildiğini öne sürdü.

“Kim hangi niyetle konuştu, kim hangi niyetle bir şey söyledi” diye niyet okuyuculuğu yapma gibi bir durumda değiliz.

Açıklama sahiplerinin beyanlarını doğru kabul eder ve yola devam edip gideriz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da böyle dediğini yani kullandığı söylemle “Müslümanlar kendilerini güncellemeli” dediğini söylüyorsa bize düşen bunu doğru kabul etmektir.

Ama “keşke baştan böyle bir söylemle konuşmuş olsaydı” diye temennide bulunmaktan da geri kalmayız.

Belli ki bu konuşmada kullanılan üslup sonucu maksadını aşan bir durum ortaya çıkmış bulunuyor.

Gerçekten de bizim mahalle sakinleri bu tür söylemleri hep karşı mahalle mensuplarından duydukları için yadırgamış olmalılar.

Evet,“İslam’ın güncellenmesi, 14 asır öncesinin hükümlerini bugünuygulayamazsınız” gibi söylemler hep karşı mahalle sözcüleri tarafından kullanmış söylemlerdir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bazı hoca efendilere karşı tepkisini ortaya koyarken farklı bir üslup kullansa ve yeni içtihatlara olan ihtiyaçtan söz etmiş olsa bu tür tepkiler doğar mıydı?

Hiç şüphesiz o zaman konuşması böyle tepki çekmez ve “ne demek” istediği sorgulanmazdı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zeki Ceyhan Arşivi