Zeki Ceyhan

Zeki Ceyhan

Mesajlar güzel ama!

Mesajlar güzel ama!

Son günlerde iktidar sözcüleri tarafından ABD’ye verilen mesajlar oldukça güzel ve anlamlı!

Mesela, “ABD’nin Türkiye’yi yeni müttefik arayışı içine ittiği” söyleniyor. Mesela, “ABD Türkiye’yi tamamen kaybedebilir” deniliyor.

Bunlar elbette çok güzel ve oldukça anlamlı mesajlar ama keşke bu mesajların kararlılığına gölge düşüren daha önceki beyanlar olmasaydı!

Birkaç gün önce iktidar sözcüleri tarafından, “ABD ile ipler hiçbir zaman kopmayacak” denilmemiş olsaydı bu mesajlar şimdi daha bir etkin olmaz mıydı?

Ya da yine birkaç gün önce, “ABD ile ilişkiler sağlam zeminde sürecek” diye konuşulmamış olsaydı ABD’li yetkililer bugün verilen bu mesajlar karşısında daha farklı düşünmek zorunda kalmazlar mıydı?

Önceki mesajlar “adeta bir teminat gibi” değil mi?

Üzülerek ifade etmek durumundayız ki bir önceki mesajlar bir sonraki mesajların kararlılığına ciddi olarak gölge düşürüyor.

ABD’li yetkililer bir sonraki mesajları Türkiye’nin pazarlık gücünü arttırmak için ileri sürdüğü blöfler olarak görecek ve ciddiye almayacaklardır.

Korkarız ki bu mesajlar karşısında, “Bakmayın siz Türklerin şimdi böyle konuştuklarına bir süre önce aramızdaki iplerin hiçbir zaman kopmayacağını söyleyen onlar değil miydi?” diyecekler ve yeni müttefik arayışı restini görmezden geleceklerdir.

Ya da “ABD Türkiye’yi tamamen kaybedebilir” mesajını da “ABD ile ilişkiler sağlam zeminde sürecek” mesajı ile karşılaştırarak yine pek ciddiye almayacaklardır. Açık söylemek gerekirse biz önceki mesajları hiç tutmadık ama son mesajların altına imzamızı rahatlıkla atarız.

Ve “ABD’ye verilmesi gereken asıl mesaj bu” deriz.

Zira “onların anlayacağı dilin bu olduğunu” biliriz.

İktidar sözcülerinin en büyük sorununu dana önceki açıklamaları oluşturuyor.

İktidar sözcüleri Türk heyetinin ABD ziyareti öncesinde aşırı iyimserliğe kapılarak “ön mutabakat” sağlandığını zannetmiş ve o iyimserlik içinde bir önceki “iplerin hiçbir zaman kopmayacağı” mesajlarını vermiş olmalılar.

Sonra görüldü ki ABD ile mutabakat falan sağlamış değil.

Adamlar dediğimiz dedik politikasını sürdürüyorlar.

Keşke iktidar sözcüleri “ön mutabakat sağlandı” hayaline kapılma yerine daha gerçekçi olabilseler ve o mesajları vermeselerdi.

O talihsiz açıklamalar olmasa bugün verdikleri mesaj kuşkusuz daha inandırıcı ve etkileyici olurdu. Evet, iktidar sözcüleri ne sıkıntı çekiyorlarsa daha önce verdikleri mesajlardan çekiyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zeki Ceyhan Arşivi