M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Tek Hak Din

Tek Hak Din

Hak din olmakta İslam’ın ortağı yoktur. Allah katında tek hak din İslam’dır. Tevhid inancı ile teslis inancı bağdaşmaz. Hz. Muhammed’in Resulullah (Salât ve selam olsun ona) olduğunu, Kur’an’ın Allah’ın Kitabı olduğunu, İslam’ı red, inkâr ve tekzib edenler ehl-i necat olamaz.

***

Diyanet, üç ibrahimî hak vardır, üçünün mensupları da Cennetliktir ve ehl-i necattır inancını reddedip halkı uyarmış olsaydı 15 Temmuz darbesi büyük ölçüde frenlenmiş olurdu.

***

Kadınlarının erkekleştiği, erkeklerinin kadınlaştığı bir İslam toplumu çürümeye, bozulmaya, çökmeye mahkûmdur.

***

Suçluları cezalandırmayan bir hukuk sistemi, suçsuzları cezalandırmış olur.

***

Başkalarını suç işlemekten caydırmayan, korkutmayan bir hukuk sistemi âdil ve yeterli bir hukuk sistemi değildir.

***

Feminist bir medenî hukuk aileyi, dolayısıyla toplumu yıkar.

***

Laiklik demokrasinin olmazsa olmaz temel şartı değildir. Laik olmayan, din devlet birliği olan İngiltere’de laiklik yoktur ama demokrasinin âlâsı vardır.

***

Vicdan cüzdan... Cüzdanın ağır bastığı bir ortamda adalet olmaz.

***

Zekât konusunda Kur’an’ın, Sünnet’in, Şeriat’ın, fıkhın kesin hükümlerini çiğneyenler dindar değildir, eşkıyadır.

***

Zekât parası ve malıyla din hizmeti, cami inşaatı yapılamaz. Din buna izin vermiyor. Zekât Kur’an-ı Kerim’de açıkça zikredilen sekiz sınıf insana verilir. Bunların üçü zamanımızda yoktur.

***

Yüz milyonlarca Müslüman sıkıntı çekerken, kimisi öldürülür, kimisi yurdundan sürülürken, İslam dünyasında büyük kanlı facialar yaşanırken; keyfine bakan, olup bitenlere üzülmeyen kimseler, dıştan dindar görünseler de onlar sahte dindardır, kötü Müslüman’dır.

***

Dinin ve tasavvufun içini boşaltan kimseler dine ve tasavvufa büyük zarar veriyor.

***

Ebu Hureyre radiyallahuanh hazretleri ashabın büyüklerindendir. Ona dil uzatanlar Fırka-i Naciye Ehl-i Sünnet ve Cemaat dışına çıkmış dall ve mudil kimselerdir. Onların yalanlarına ve iftiralarına kanmayalım.


 
***

Resulullahın (Salât ve selam olsun ona) büyük Sünnetlerinden biri az yemek ve açlıktır. Bunu unutmayalım. Pisboğazlık, gerekenden fazla yemek Sünnete aykırıdır, büyük bir bid’attir. Efendimizin ölümünden sonra ilk çıkan bid’at, insanların fazla yiyip semirmesidir.

***

Ben makine mühendisi olacağım, ben veteriner olacağım, bana Osmanlıca Mosmanlıca gerekmez diyen genci terk ediniz: Ondan köy olmaz kasaba olmaz.

***

Sovyetler Birliği anayasasına göre, Birlik dağıldıktan sonra Çeçenistan’ın bağımsız olma hakkı vardı. Bu hakkı tanımayanlar, Rusya Federasyonu’nun geleceğini tehlikeye atmış oldular.

***

PKK terörü 1984’ten beri devam ediyor, bir türlü bitmiyor. Ne zaman bitecek?

***

Bir Müslüman parayı, malı, maddî zenginliği ana değer olarak görüyor ve kabul ediyorsa o Müslüman bitmiş demektir.

***

Son elli sene içinde tarihî camilerdeki kıymetli halılar, kıymetli hat levhaları, nice sanat eşyası eşkıya tarafından çalındı ve satıldı. Bu vakıf eşyasını çalanlara ve çaldıranlara ne kadar beddua etsek azdır.

***

Sultanahmet civarındaki o küçük tarihî camide Hattat Sami efendinin, Reisülhattatîn Hacı Kâmil efendinin müzelik hatları asılıydı. Yerlerinde yeller esiyor. Bunları çalanların elleri kırılsın.

***

Tarihî mezarlıklarımızı tahrip edenleri lanetliyorum.

***

Namaz kılmak fazilettir, namazdan dolayı gururlanıp kibirlenmek haramdır. Sakal bırakmak Sünnettir, fazilettir; sakalıyla gururlanıp kibirlenmek haramdır. Nafile ibadetler gizli yapılır. Nafile ibadetlerinin reklâmını yapanlar, bunlarla gururlanıp kibirlenenler iş boş adamlardır, günahkârdır.

***

Sadece taçla, hırkayla, sarıkla, cüppeyle, sakalla kâmil olunmaz. Kemal insanın içindedir. Varsa vardır, yoksa yoktur.

***

Elinde hürriyet, imkân, fırsat var ama Müslümanların birleşip tek bir Ümmet olması için çalışmıyor. Bu adama yazıklar olsun!

***

Emr-i mâruf ve nehy-i münker farzında iki unsur vardır. Mâruf olanı emr etmek, münkerden alıkoymak. Bu ikisi birden yapılmalıdır.

***

Hiçbir vaiz, bazı karılar çok açık saçık müstehcen kıyafetlere bürünüyor, erkekleri baştan çıkartıyor mealinde konuşamaz. Konuşanın canına okurlar. Kim okur? Önce bizzat Diyanet...


 
***

Lise bitirmiş, yüksek tahsil yapmış olduğu halde, faydalı kitap okumayan Müslüman, başladığı yerde otlayan bakar gibidir.

***

Çocuklarını iyi Müslüman eşittir iyi insan olarak yetiştir(e)meyen anne babalara: Hem çocuğunuzu, hem de kendinizi yakmayın.

***

Dertsiz Müslüman olmaz. Ey Müslümanlar dertlenin.

***

Parkta biraz soluk almak için bir banka oturdum. Birileri ayçiçeği yemiş, kabuklarını yerlere atmıştı, etraf çöplük gibiydi. Teessüf ettim. Koskoca devlet, eğitim sistemi onlara etrafı temiz tutmayı öğretememişti.

***

Japonya’daki Nara gibi, Türkiye’de de geyiklerin caddelerde, meydanlarda, parklarda serbestçe gezdikleri ve halkın elinden yiyecek yedikleri bir şehir olsa, oraya gider, geyiklerle ülfet ve ünsiyet eder, mutlu olurdum. Geyik terapisi...

***

Önce doktor veya mühendis olacakmış, sonra iyi Müslüman... Sıralama yanlıştır. Önce iyi Müslüman olmak için çalışıp çabalamalı, gerekenleri yapmalı, sonra herhangi bir meslek sahibi olabilir. Meslek önemli değildir. Önemli olan iyi Müslüman, iyi insan olmaktır.

***

Dinî hizmet ve faaliyetleri hobi gibi yapanlar, hizmet edemez.

***

İslam’ın has hizmetkârları dünyayı terk eder ve kendilerini hizmete adar. Öyle ki, cahil ve gafiller onları deli sanır.

***

Müslüman gençleri bozanlar, iyi yetiştirmeyenler, onlara ilim irfan kültür ahlak kazandırmayanlar İslam’a ve Ümmete büyük zarar veriyor.

***

Evet, Şemsü’l-Maarif İslam mektebi, hem İngiltere’deki Eton kolejinden üstün olacak, hem de orada okuyan BÜTÜN öğrenciler beş vakit namazı okul imamının ardında cemaatle kılacaktır. 1868 ile 1912 yılları arasında Galatasaray Lisesi’nde olduğu gibi.

***

Din kutsaldır. Hiçbir ukala, zevzek, geveze, şarlatan, soytarı, gerzek, geri zekâlı dinî konuları mıncıklayamaz.

***

Onlar hizmet perdesi ardında tahribat yapıyor.

***

Müslüman iyi insandır. İyi insan olmayan, kötü insan olan Müslüman, kötü Müslüman’dır.

***

Müslüman için en büyük tehlike laisizm değil, sekülarizmdir.

***

Bayram namazında küçük camide sadece dört takkeli vardı. Namazın âdab ve sünnetine riayet etmeyen gafil Müslümanlar.

***

İslam dininde sohbetin büyük önemi ve yeri vardır. İcazeti, ilmi, irfanı olmayanlar sohbet edemez.

***

Sünnet ölçüleri dışına taşarak aşırı yiyenler olgun olamaz.

***

Bilcümle bütün bid’atçilerin, reformcuların, yenilikçilerin, değişimcilerin, light ve ılımlı İslamcıların, diğer İslamcıların, Fazlurrahmancıların, Sünnet düşmanlarının, aşırıların, aykırıların; Ehl-i Sünnet ve Cemaate uymayan, ona ters düşen bütün görüşleri merduttur, reddedilir. Onların hiçbiri haklı değildir. Ehl-i Sünnet yüzde yüz haklıdır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi