Zeki Ceyhan

Zeki Ceyhan

Demek ki yetmiyor!

Demek ki yetmiyor!

Ülke ekonomisinin içine düşmüş olduğu sıkıntılar bir türlü sona ermiyor!

Ekonomi ile ilgili olarak yapılan açıklamalar hep “cek-cak” ya da “ceğiz-cağız” aşamasında kalıyor.Bu sınır bir türlü aşılamıyor.

Yetkililerin çok kritik mesajlar verdikleri duyuruluyor.Kritik olduğu iddia edilen bu mesajlara özel bir dikkatle bakıyoruz.

Söz konusu mesajlar da “tedbir alınacak” deniliyor.

Ya da “fırsat verilmeyecek” gibi laflar ediliyor.Ama netice itibarıyla ekonomik sıkıntılarda milim gerileme olmuyor.Milim gerileme olmadığı gibi bir de sorunlar daha da altından kalkılmaz bir hale dönüşüyor.

Türkiye ekonomisinin uluslararası piyasalara entegre bir ekonomi olduğu ifade ediliyor serbest piyasa uygulamalarından asla taviz verilmeyeceği dile getiriliyor.

Ancak ne var ki bu tür açıklamalar serbest piyasadaki tedirgin havayı dağıtmaya yetmiyor.Hâl böyle olunca bize de, “Demek ki alınan önlemler yeterli olmuyor” diye düşünmek kalıyor.

Ekonomik gidişattan sorumlu kişilerin iyi niyetlerinden asla şüphemiz yok. Fakat ekonomik sıkıntıları aşma da sadece iyi niyetin yeterli olmadığının fark edilmesi lazım.

Entegre olduğumuzun söylendiği serbest piyasa ekonomisi ile ilgili bir takım şeyler ters yapılıyor olmalı ki bu sıkıntılar bir türlü sona ermiyor.

Ekonomideki sıkıntının giderilmesi için atılacak adımların başında “cek-cak” ile başlayan cümlelerin son bulmasının gerektiğini düşünüyoruz.

“Cek-cak”lı vaat yüklü cümleler yerine “şu tedbirleri aldık” denilmedikçe piyasanın rahatlayacağına ihtimal vermiyoruz.

Serbest piyasa uygulamaları “ne istiyorsa” daha doğrusu “neyi gerektiriyorsa” onun yapılması kaçınılmaz hale gelmiş bulunuyor.

Hem serbest piyasa uygulamalarından söz edip hem de serbest piyasa kurallarını dikkate almamak anlaşılır gibi değil.Ekonomik hayatı düze çıkarmak isteyenler kendi kendilerine yeni kurallar üretmek yerine bağlı olduklarını iddia ettikleri piyasanın kurallarına uymalıdırlar.

Evet, aldıkları tedbirler sonucu sürekli ekonominin düze çıkacağı yolunda mesaj verenler, “Ne zaman” sorusunun cevabını da vermek zorundadırlar.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zeki Ceyhan Arşivi