M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Şeyh Muzaffer Efendi

Şeyh Muzaffer Efendi

Merhum Şeyh Muzaffer Ozak günümüzde yaşasaydı ve bendenizin imkânı olsaydı, onu şehrin en büyük camiine vâiz tayin ettirir, cuma namazlarını da ona kıldırtırdım.

**

Müslümanların başlarına gelen belaların, musibetlerin, olumsuz işlerin sebebi din düşmanları değil, bizzat Müslümanlardır. Tek bir Ümmet çatısı altında birleşmezlerse, râşid bir İmam’a biat ve itaat etmezlerse böyle olur.

**

Cumhuriyet tarihinde Müslümanların en ölümcül büyük hatası, en istidatlı çocuklarını vasıflı Müslüman subay olarak yetiştirmemiş olmalarıdır.

**

Üç bin cemaatlik bir mekânı olan bir cami. Şu anda sabah namazına on beş kişi geliyor. Bu camie hem ilim icazeti, hem tarikat icazeti olan karizmatik bir imam tayin edilirse, bir müddet sonra sabah cemaati üç bin kişi olur. Karizmatik zülcenaheyn imam cemaati mıknatıs gibi çeker.

**

İmam Gazalî hazretleri günümüzde yaşasaydı, kendisine cami imamlığı ve vaizliği teklif edilseydi, önce direnir kabul etmezdi. Büyük ısrar rica sonucu kabul etse bile maaş ve ücret almazdı. İlmi ve ihlâsı ile büyük fütuhat yapardı.

**

15 Temmuz darbesini yaşadık. Bundan böyle hiçbir cemaat, tarikat, sivil toplum kuruluşu politikaya girmemeli, darbe çılgınlığına kapılmamalıdır.

**

Sahte dindarlıklarıyla övünen, gurur kibir ve ucba kapılanlar gerçek dindar değil, dindar karikatürü ve müsveddesidir.

**

Öğrencilerinize verdiğiniz yemek ve ekmeklerin bir kısmının çöpe atılması, ayıp günah ve utanç olarak size yeter.

**

O adam ve kadınlar doğru dürüst uyarılsalar belki bir kısmı düzelecek. Lakin uyaran yok. Günahın büyüğü o adam ve kadınlarda mı, yoksa onları uyarmaları gerektiği halde uyarmayanlarda mı?

**

Bir gence: Mânen yükselmek istiyorsan emel sahibi olma. Emeller, yükselmeyi önleyen safralardır.

**

Karma eğitim yapılan bir okul, ismi İmam-Hatip okulu da olsa, kesinlikle İslam okulu olamaz.

**

Dine verilecek en büyük zarar, onu geçim ve maişet vasıtası kılmaktır.

**

En büyük keramet istikamettir, islamî kriterlere göre doğru ve dürüst olmaktır, Doğru Yolda gitmektir.

**

Mürüvvetsiz Müslüman’da çok büyük, ölümcül bir noksan vardır.

**

Bir büyüğün yanına açık cep telefonu ile gitmek ve telefonla konuşmak büyük ayıptır, büyüğe hakaret etmektir. Büyüklerin huzuruna çıkmadan önce telefonunuzu kapatınız. Sessize almak yeterli değildir.

**

Kitap vardır, okuyanı ihya eder, kitap vardır, okuyanı berbat eder. Sen faydalı, ihya edici kitaplar oku.

**

İslam dini nasihat (öğüt) dinidir. Allah Kur’an’da sana nasihat ediyor. Resulullah (Salât ve selam olsun ona) sana nasihat ediyor. Din büyüklerinin hepsi nasihat ediyor. Sen Mevla’nı bulmak istiyorsan bu nasihatlere kulak ver, onları öğren ve uygula. Bunu yapmazsan belanı bulursun.  

**

İyi Müslüman ol, sakın İslamcı olma. Onun iyisi yoktur.

**

Akıllı ve vasıflı Müslüman isen, askerî ve sivil darbelere taraftar olma, darbeci olma, darbecileri destekleme.

**

O zat Yahudi büyüsü yaparak çok kimsenin beynini yıkamış ve kendine azatsız bende etmiştir.

**

Çocukluğunda, Şema Yisrael duasını okumadan uyumayan ünlü kimdir?

**

Babası o çocuğa Karait bir hahamı din hocası olarak tutmuştu.

**

İsmini vermeyeceğim o vilayetimiz çok karışıktır. Orada hayli Kripto Yahudi yaşamaktadır. Cuma namazına giderler, çocuklarını yaz tatilinde Kur’an Kursuna gönderirler, Ab ayında yaylalara çıkıp eski Yahudi törelerini yaşatırlar. Şu anda ülkemizin en tesirli vilayeti odur. Orada gizlinin gizlisi bir Pakraduni cemaati de bulunmaktadır.

**

Görüşmek için çok ısrar eden kimseye: Yaşlandım, sağlık problemlerim var, görüşemem.  Yapabileceğim bir hizmet varsa, soru yöneltmek istiyorsanız, Milli Gazete’ye mail ile gönderiniz, bendenize ulaştırırlar.

**

Fakirin açmayı düşündüğü öğrenci yurdunda beş vakit namazı cemaatle kılmak mecburî olacaktır. Farz namazlar münferiden (tek başına) kılınmayacaktır. Veteriner fakültesinde de okusa bütün öğrenciler, imamlık yapabilecek derecede akaid, fıkıh, kıraat öğrenecektir.

**

Bahs ettiğim yurtta cemaat, tarikat, şeyh medhi ve propagandası yapılmayacak, yapanlar atılacaktır.

**

Bütün öğrenciler mükemmel Osmanlıca öğrenecektir. Bu iş için Hayrat Vakfı’ndan yardım istenecektir.

**

Fazla bilgi edinmek için  /Eygi Hayal Ettiğim Öğrenci Yurdu/ başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

**

Bendeniz hoca, hocaefendi, şeyh, üstad, ağabey, hazret, muhterem değilim. Aydın da değilim. Sadece okur yazar bir Müslüman’ım. Okur yazar olduğuma yemin edebilirim.

**

Mü’min ve Müslüman olmaktan başka hiçbir faziletim ve meziyetim yoktur.

**

Dünyada şu anda yaşayan bir buçuk milyon Müslüman’ın en sonuncusuyum. Sondan ikinci olduğumu iddia edersem, büyük küstahlık etmiş olurum.

**

Müslümanlarda girişimcilik (teşebbüs-i şahsî) ruhu öldü. Şimdi herkes maaşlı, sigortalı, servisli, öğle yemekli, ikindi çaylı oh kekâh gel keyfim gel memur olmak istiyor. Mümkünse çok az çalışma/mesai olacak. Hiç çalışması olmayan iş tercih edilir.

**

Part-time sekreterlik işine hiç talip çıkmadı.

**

Orada yediğim böreğe 10 üzerinden 5,5 not verdim. Geçerli not alabilmeleri için notun en az 7 olması gerekirdi.

**

Bendeniz çok görgülü bir kimse değilimdir ama herkesin arasında, yediğim yemekleri ballandıra ballandıra anlatacak kadar da görgüsüz ve terbiyesiz değilim.

**

Fırka-i Nâciye Ehl-i Sünnet İslamlığında akıl din kaynağı değildir ama aklını geliştirmek, ilim irfan ve hikmetle techiz tezyin ve tenvir etmek senin büyük temel vazifelerindendir. Akl-ı selimin ne kadar yüksek ve parlak olursa, İslam’ı o nisbette iyi anlar ve iyi uygularsın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi