Zeki Ceyhan

Zeki Ceyhan

Zevk için saman ithali!

Zevk için saman ithali!

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli muhalefetin, “Türkiye’yi saman buğday ithal eder hale düşürdünüz” eleştirisini cevaplarken, “Saman ithal etmiş olabiliriz ama bu ihtiyaçtan değil” diyor.

Samanı “ihtiyaçtan ithal etmediğimize” göre “zevk olsun” diye ithal etmiş olmalıyız.

Öyle ya saman ithalinin keyfine doyum olmaz!

O sarı sarı samanlar ithal edilirken bir tatlı seyri (!) olur ki demeyin gitsin!

Bakan Pakdemirli Türkiye’nin yıllık saman ihtiyacının 66 milyon ton olduğunu hatırlatarak ithal edilen saman miktarının 8-9 bin ton civarında olduğunu söylüyor ve bunun da bir kıymetinin olmadığını iddia ediyor.

Bırakın 8-9 bin tonluk ithalatı bir gram dahi saman ithal edilmiş olsa buna yanarız. Türkiye gibi bir tarım ülkesinin saman ithalinden daha büyük bir ayıp tanımayız.

Bakan Pakdemirli buğday ithali konusunda da Türkiye’nin 21.5 milyon ton buğday üretip 19 milyon ton da tükettiğini ifade ettikten sonra, “Niye ithal ediyoruz o zaman” diye sorulduğunu ileri sürerek, “Makarna fabrikaları buğday fabrikaları boş mu kalsın?” diye soruyor.

Bunlar ihraç ettikleri malların karşılığını ithal ediyorlarmış.

Bu nasıl bir anlayış, bu nasıl bir yaklaşım?

İhraç edilen malların karşılığı da Türkiye’de üretilse ve yabancı ülkelerin çiftçileri yerine bizim çiftçilerimiz kazansa fena mı olur?

Hadi buğday ithalini böyle bir mazeretle izaha çalışıyorlar peki saman ithalini nasıl açıklayacaklar?

Yoksa ithal ettikleri samanı ihraç edecekleri bir malın içine mi katıyorlar? Türkiye’nin bugün buğday ve saman gibi bir derdi olmadığını iddia eden Tarım ve Orman Bakanı’nın ileri sürdüğü gerekçeler tatminkâr olmaktan çok uzak gerekçeler.

Elin oğlu döviz kuru ile oynayarak ülkemizi köşeye sıkıştırıp dururken “kayda değmez miktarlarda ithal ediliyor” diye saman ve buğday ithali eleştirilerine “cevap yetiştirmeye çalışmayı” mantıklı ve doğru bulmadığımızı söylemeliyiz.

Biz beklerdik bu tür eleştirilere “cevap yetiştirilmeye” çalışılacağına söz konusu açıkların en kısa zamanda kapatılacağı ve bir daha böyle ithalat yapmak zorunda kalınmayacağı açıklansın.

Bugüne kadar “ihtiyaç dışı maksatla” saman ithal edildiğini söyleyen bir bakan çıkmamıştı.

O da şimdi çıktı ve AKP iktidarlarına nasip oldu.

Hem de başkanlık sistemine denk geldi! Her derde derman olacağı sanılan başkanlık sistemi yeni dertlerin açığa çıkmasına vesile olmaktan başka işe yaramayacağa benziyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zeki Ceyhan Arşivi